Op 15 juni 2022 trekt Microsoft de stekker uit Internet Explorer in Windows 10

Microsoft heeft bevestigd dat het in de komende maanden niet meer bestaande webbrowsers zal uitschakelen, er zijn eindelijk aanvullende details beschikbaar. Volgens bijgewerkte ondersteuningsdocumentatie zal Internet Explorer volgend jaar stoppen met werken en wordt de browser op 15 juni 2022 buiten gebruik gesteld.

Einde Internet Explorer in Windows 10

Geschiedenis

Internet Explorer werd voor het eerst uitgebracht in 1995. Momenteel heeft de browser een marktaandeel van slechts 1%, volgens gegevens van Stat Counter vergeleken met 95% toen het populair was.

Met zijn verschillende versies heeft Internet Explorer ook verschillende besturingssystemen ondersteund voor verschillende platformen. De meeste versies zijn enkel beschikbaar voor Windows, maar ook voor OS/2, Mac OS en UNIX zijn er versies beschikbaar geweest.

De enorme groei van het internet heeft ervoor gezorgd dat het totaal aantal gebruikers is gegroeid. Bij een marktaandeel van 90% dat is het aantal gestegen van 60 miljoen mensen in 1997 naar 900 miljoen in 2007. Het resultaat was dat Internet Explorer 7 en nieuwere versies veel meer gebruikers had dan al zijn voorgangers bij elkaar.

De lancering van Internet Explorer

De lancering van IE7 zorgde voor een enorme daling in het marktaandeel van IE6. In februari 2007 had IE6 50% van de markt in handen, terwijl IE7 al 29% wist te veroveren in 4 maanden tijd. Op dit moment is Internet Explorer 5.x de versie van Internet Explorer die het meest aantal besturingssystemen heeft ondersteund. Waaronder Mac OS 9, Mac OS X, Unix en alle ondersteunde Windowsversies in die tijd. Internet Explorer 5.0, 5.5, 6.0, 7.0 en 8.0 zijn ook nog gepoort naar Linux door het IEs4Linux project, maar deze waren onofficieel.

Einde Internet Explorer in Windows 10

Microsoft Edge is de toekomst

Volgens Microsoft is Edge de toekomst van Internet Explorer. Dat is niet alleen beter in termen van de algehele ervaring, maar ook betere prestaties en nieuwe beveiliging en privacycontroles biedt. Bovendien heeft Microsoft Edge ook ondersteuning gekregen voor de Internet Explorer modus, een functie die is bedoeld voor zakelijke klanten en ontwikkelaars.

Microsoft is momenteel van plan de ondersteuning voor Internet Explorer 11 op 15 juni 2022 te beëindigen. Na juni ontvangt het geen updates of ondersteuning meer voor bepaalde versies van Windows 10.

Einde Internet Explorer in Windows 10

Microsoft schakelt Internet Explorer uit op deze versies en edities van Windows 10:

  • Windows 10 versie 20H2 en hoger.
  • Windows 10 IoT, versie 20H2 en hoger.

Microsoft geeft op haar website de drie belangrijkste redenen voor deze beslissing.

Reden #1Verbeterde compatibiliteit

Met Microsoft Edge krijgt u een dual engine voordeel dat zowel oudere als moderne websites ondersteunt. De Internet Explorer modus biedt u ingebouwde ondersteuning voor oudere browsers voor websites en toepassingen die nog steeds Internet Explorer nodig hebben. In feite is Microsoft Edge de enige browser met ingebouwde compatibiliteit voor oudere op Internet Explorer gebaseerde websites en applicaties, inclusief ondersteuning voor functionaliteit zoals ActiveX besturingselementen.

Microsoft Edge is gebouwd op het Chromium project, de technologie die veel van de huidige browsers aandrijft. Wat betekent dat het ondersteuning van wereldklasse biedt voor moderne sites. Met het voordeel van twee motoren krijgt u het beste van internet, zowel in het verleden als in de toekomst.

Reden #2 Gestroomlijnde productiviteit

Het kan frustrerend zijn om voor verschillende taken verschillende browsers te moeten gebruiken. Misschien wilt u in een moderne browser blijven. Maar een openbare website of interne werk app werkt mogelijk alleen in Internet Explorer. Dat is waar Microsoft Edge om de hoek komt kijken. Het voordeel van twee motoren stroomlijnt uw productiviteit. In plaats van deze browser voor deze site en die browser voor die site te gebruiken, kunt u nu gewoon Microsoft Edge gebruiken.

Microsoft Edge biedt ook nieuwe, moderne functies die u niet kunt vinden in Internet Explorer. Tientallen tabbladen uw computer langzamer? Gebruik Slaap tabs om bronnen vrij te maken. Kunnen diezelfde tabbladen bovenaan uw browser niet worden gelezen? Verplaats ze opzij en maak ze gemakkelijker leesbaar met verticale tabbladen. Zou je willen dat je favorieten meer waren dan alleen links?

Met Collecties is het gemakkelijker om informatie die u op internet vindt, te verzamelen en te ordenen. Gebruik je graag verschillende browsers voor werk en persoonlijk gebruik? Probeer verschillende profielen in Microsoft Edge in te stellen en gebruik het in plaats daarvan.

Reden #3 Betere browserbeveiliging

Elke seconde worden er ongeveer 579 wachtwoordaanvallen geprobeerd. U hebt een browser nodig die deze uitdaging aankan. Microsoft Edge biedt de best beoordeelde bescherming tegen zowel phishing aanvallen als malware op Windows 10 met Microsoft Defender SmartScreen. Het biedt ook Password Monitor, dat het dark web scant om vast te stellen of uw persoonlijke inloggegevens zijn aangetast. En met koppelingen met de Microsoft 365 Security suite is Microsoft Edge zelfs nog beter voor organisaties. Microsoft Edge is veiliger dan Chrome voor bedrijven in Windows 10.

In het huidige geëvolueerde beveiligingslandschap is het ook belangrijk dat Microsoft Edge flexibeler reageert op beveiligingsproblemen. U weet dat Internet Explorer 11 maandelijks beveiligingsupdates krijgt. Microsoft Edge kan binnen enkele dagen of zelfs uren beveiligingspatches voor bijvoorbeeld Zero day kwetsbaarheden uitgeven.

Als Internet Explorer al jaren uw ‘ga naar’ is, kan Microsoft Edge nu uw vertrouwde web partner zijn voor verbeterde compatibiliteit, gestroomlijnde productiviteit en betere browserbeveiliging.

Deze wijziging is van invloed op alle ondersteunde consumenten en bedrijfsedities van Windows 10, maar er zijn geen merkbare wijzigingen als u in de markt verkrijgbare Windows 10 LTSC of Server editie van Internet Explorer 11 gebruikt.

Uitgeschakeld

Nadat de deadlines zijn verstreken, wordt Internet Explorer 11 uitgeschakeld en kan het niet meer gebruikt worden. Internet Explorer wordt omgeleid naar Microsoft Edge als u er toegang toe krijgt.

Einde Internet Explorer in Windows 10

Er zijn natuurlijk enkele manieren om de omleiding te omzeilen, maar elke poging om een ​​stopgezette browser te gebruiken, maakt uw apparaat kwetsbaar voor beveiligingsproblemen. U zult ook last hebben van een verminderde ervaring wanneer u door moderne webpagina’s bladert. Microsoft 365 functies zijn bijvoorbeeld al niet beschikbaar en andere functies worden ook uitgeschakeld.

Migratieplannen voor Internet Explorer

Als u Internet Explorer niet thuis of op kantoor gebruikt, hoeft u niets te doen. Als u de browser om de een of andere reden nog steeds gebruikt, raadt Microsoft aan om vóór 15 juni 2022 over te stappen naar Chromium Edge.

Nadat u naar Microsoft Edge bent gemigreerd, vindt u met een paar klikken al uw browser gegevens van Internet Explorer. Als u in een zakelijke omgeving een site moet draaien die is ontworpen voor Internet Explorer, kunt u altijd de ingebouwde Internet Explorer modus in Edge gebruiken.

Naast Internet Explorer verdwijnt ook Microsoft Edge Legacy en wordt Adobe Flash Player de komende weken verwijderd.