Een nieuwe installatie is de beste manier om Windows 11 te upgraden of opnieuw te installeren. In dit Windows 11 artikel laten we u zien hoe u dit succesvol kunt doen.

Een Schone Installatie Van Windows 11

De schone installatie van Windows 11 is het proces waarbij alles op de harde schijf wordt verwijderd. Vervolgens wordt een nieuwe kopie van het besturingssysteem toegepast om een ​​nieuwe laptop of desktop computer in te stellen. U kunt deze methode ook gebruiken om problemen met een bestaande installatie op te lossen.

Schone installatie

Een schone installatie kan bijvoorbeeld helpen bij het oplossen van:

 • Geheugen problemen;
 • Afsluit problemen;
 • Opstart problemen;
 • Problemen met apps;
 • Stabiliteitsproblemen;
 • Prestatieproblemen.

Bovendien kan dit proces de levensduur van de batterij van de laptop verbeteren. Het is verder de beste methode om virussen en vrijwel alle andere soorten malware te verwijderen.

Een nieuwe computer

Als u een nieuwe computer heeft, is het wissen van de huidige installatie en het uitvoeren van een nieuwe installatie een uitstekende oplossing om bloatware aan te pakken. Deze word vooraf geladen met de originele image van de fabrikant. Met deze methode kunt u het apparaat veilig buiten gebruik stellen zonder uw bestanden weg te geven. Dit is ook de aanpak die u dient te gebruiken om Windows 11 te installeren na het vervangen van de harde schijf.

Als u al lange tijd dezelfde configuratie heeft, is dit de voorkeursoptie om te upgraden van een oudere versie, zoals Windows 10. Terwijl de kans op problemen tijdens en na dit proces wordt verkleind.

Wat gaan we doen

Dit Windows 11 artikel leidt u door het volledige proces van een schone installatie, of u nu een nieuwe laptop installeert of een upgrade uitvoert vanaf Windows 10 of een oudere versie.

Een schone installatie wist alles op de doelschijf, dus het is noodzakelijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans op problemen en gegevensverlies te minimaliseren.

Als u al een back-up hebt van de computer en bestanden en u heeft een activeringssleutel, Of de huidige setup is al geactiveerd, het apparaat kan opstarten vanaf een USB-stick, en u hebt niet-essentiële randapparatuur losgekoppeld. Dan kunt u dit deel met het maken van opstartbare media en een schoon installatieproces overslaan.

Voorbereiding voor de installatie

Maak een back-up

Het wordt altijd aanbevolen om een ​​recente systeemback-up te hebben voordat u doorgaat met een schone installatie om een ​​manier te hebben om te herstellen voor het geval er iets misgaat. Tenzij je natuurlijk niets belangrijks hebt dat je wilt bewaren. (Het back-upproces zou vergelijkbaar moeten zijn in Windows 11, 10 en 8.1.)

Maak een back-up van het hele systeem

In Windows 11 of 10 heb je de keuze uit veel oplossingen. Het gebruik van de verouderde tool System Image Backup is echter de eenvoudigste manier om een ​​systeemback-up te maken. De tool is ook beschikbaar voor Windows 8.1 en oudere versies.

Een Schone Installatie Van Windows 11

Maak een back-up naar OneDrive

Als u een back-up moet maken van uw documenten, afbeeldingen en andere belangrijke bestanden, kunt u de gegevens uploaden naar OneDrive of een andere cloudopslagservice.

In het geval van OneDrive kunt u ook de pagina met back-upinstellingen gebruiken om de profielmappen zoals Documenten, Afbeeldingen en Bureaublad automatisch naar OneDrive te synchroniseren.

Gebruik deze stappen om OneDrive-back-up te configureren:

 1. In het systeem vak klikt u op de knop OneDrive.
 2. Hierna klikt u op het menu Instellingen in de rechterbovenhoek en kies de optie Instellingen.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op Sync en back-up.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 1. Aan de rechterkant klikt u op Back-up beheren.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Schakel de tuimelschakelaar in voor de mappen waarvan u een back-up wilt maken. Deze zijn: Documenten, Afbeeldingen, Bureaublad, Muziek en Video’s.
 • Tenslotte klikt u op de knop Back-up starten.

Zodra u de stappen hebt voltooid, maakt OneDrive een back-up van de bestanden in de gebruikersprofielmappen in de cloud en op verschillende computers.

Maak een back-up naar externe opslag

Wanner u veel bestanden heeft, kan het uploaden ervan lang duren en uitvallen. De alternatieve optie is het kopiëren van de bestanden naar een externe USB harde schijf.

Om handmatig een bestandsback-up te maken, sluit u een schijf met voldoende opslagruimte aan en volgt u deze stappen:

 1. Open Verkenner.
 2. Typ het volgende pad in de adresbalk en druk op Enter:
%HOMEPATH%

Tip: U heeft toegang tot de mappen van andere profielen vanuit C:Gebruikers.

 1. Gebruik de sneltoets Ctrl + A of gebruik de muis om alle mappen te selecteren.
 2. Met de rechtermuisknop klikt u op de selectie en kies de optie Kopiëren.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Open de externe USB-opslag.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 1. Met de rechtermuisknop klikt u op een lege ruimte en selecteer de optie Plakken.

Nadat u de stappen heeft voltooid, herhaalt u de instructies om een ​​back-up te maken van de resterende accounts; indien van toepassing.

Naast het maken van een kopie van uw bestanden, wordt aanbevolen een lijst te maken van de geïnstalleerde programma’s met hun respectieve product sleutels; indien van toepassing. Zodat u na de installatie weet welke apps u nodig heeft om opnieuw te installeren.

Controleer de activering van Windows 10

Zodra het exemplaar van Windows correct is geactiveerd, is de product sleutel niet langer nodig bij toekomstige installaties voor dezelfde computer. Na de installatie zal het systeem, op een gegeven moment, automatisch worden geactiveerd.

Controle activatie Windows 10

Gebruik deze stappen om te controleren of Windows 10 correct is geactiveerd:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken en Beveiliging.
 3. Hierna klikt u op Activering.
 4. Bevestig de activering in het gedeelte Windows. Als de computer correct is geactiveerd, ziet u een van deze berichten:
 • Windows is geactiveerd met een digitale licentie: De installatie is geactiveerd, maar niet gekoppeld aan uw Microsoft-account.
 • Windows is geactiveerd met een digitale licentie gekoppeld aan uw Microsoft-account: De installatie is geactiveerd en de licentie is gekoppeld aan uw Microsoft-account.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou Windows 11 na de schone installatie automatisch opnieuw moeten worden geactiveerd met de productcode van Windows 10.

Controleer activering voor Windows 11

Als u van plan bent Windows 11 opnieuw te installeren, kunt u deze stappen gebruiken om de activering te bevestigen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Aan de rechterkant klikt u op activering.
 4. Tenslotte klikt u op de instelling Activeringsstatus:
 • Windows is geactiveerd met een digitale licentie: De installatie is geactiveerd, maar niet gekoppeld aan uw Microsoft-account.
 • Windows is geactiveerd met een digitale licentie gekoppeld aan uw Microsoft-account: De installatie is geactiveerd en de licentie is gekoppeld aan uw Microsoft-account.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Zodra u de stappen heeft voltooid, wordt de nieuwe installatie automatisch opnieuw geactiveerd.

Controleer de activering van Windows 8.1

Als je nog steeds Windows 8.1 hebt en het apparaat compatibel is met Windows 11, kun je deze stappen gebruiken om de activering te bevestigen:

 1. Open pc instellingen.
 2. Hierna klikt u op PC en apparaten.
 3. Vervolgens klikt u op PC info.
 4. Bevestig de activering.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Windows 11 automatisch opnieuw geactiveerd. Microsoft ondersteunt het upgradepad van Windows 8.1 (of zelfs Windows 7) niet, maar u kunt Windows 11 nog steeds installeren als de computer voldoet aan de minimale hardwarevereisten.

Een legitieme product sleutel in Windows 11

Wanneer u een nieuwe computer installeert die nog nooit een versie van Windows heeft gehad, moet u een geldige licentie aanschaffen in de Microsoft Store, Amazon of een andere detailhandelaar. Ook al is het niet officieel, u zou een nieuwe installatie moeten kunnen activeren met een product sleutel van Windows 11, 10, 8.1 of 7.

Essentiële stuurprogramma’s downloaden

Ook al zal Windows 11 stuurprogramma’s automatisch detecteren en installeren, is het een goed idee om de essentiële en zeldzame stuurprogramma’s vóór het proces te downloaden. Voorbeelden hiervan zijn: Ethernet, Wi-Fi en grafische afbeeldingen, als voorzorgsmaatregel wanneer de installatie niet correct kan worden uitgevoerd voor de stuurprogramma’s. Meestal is dit geen probleem met merkapparaten zoals Dell, HP, en dergelijke, maar dit kan een probleem zijn voor aangepaste of zelf bouw pc’s.

PC fabrikanten

U kunt dit artikel gebruiken om stuurprogramma’s in Windows 11 te installeren.

Hier is een lijst met websites van de meest populaire fabrikanten om de nieuwste stuurprogramma’s te downloaden.

Windows 11 is gebaseerd op Windows 10. Wat betekent dat vrijwel elk stuurprogramma dat is ontworpen voor de nieuwste versie van Windows 10 theoretisch compatibel zou moeten zijn met Windows 11.

Bevestig de Windows 11 vereisten

Wanneer u Windows 10 op uw computer gebruikt, kunt u er niet vanuit gaan dat Windows 11 er ook op zal werken. Microsoft heeft de minimale hardware vereisten verhoogd om veiligheid, prestaties en stabiliteit te garanderen.

Dit zijn de minimale vereisten om Windows 11 te installeren:

 • CPU: 1 GHz of sneller of System on a Chip (SoC) met minimaal twee cores.
 • Werkgeheugen: 4 GB, 8GB is ons advies (red)
 • Opslag: 64 GB of groter.
 • Firmware: UEFI met Secure Boot-ondersteuning.
 • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0.
 • Grafisch: Compatibel met DirectX 12 of later met WDDM 2.0-stuurprogramma.
 • Schermresolutie: High-definition (720p) scherm groter dan 9-inch diagonaal, 8 bits per kleurkanaal.

Naast de vereisten, vereist de installatie ook een internetverbinding en een Microsoft-account om de eerste installatie te voltooien. Deze vereisten zijn van toepassing op Windows 11 Home en Pro.

Handmatig compatibiliteit controleren

Gebruik deze stappen om de basis hardware specificaties te controleren:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Hierna klikt u op Info.
 4. Bevestig de processor, het geheugen en het systeemtype.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Opmerking: Het geheugen moet groter zijn dan 4 GB. De processor moet een Intel’s 7th Gen 7820HQ, Core X, Xeon W, 8th Gen of nieuwer, of een AMD Zen 2 of nieuwer zijn. Meer informatie over processorcompatibiliteit vind u hier. Ook moet het systeemtype 64-bits zijn. Windows 11 komt niet in 32-bits versie.

 • Tenslotte klikt u op Opslag.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 1. Controleer of de C: schijf groter is dan 64 GB.

U kunt ook de hardware specificaties van uw apparaat controleren op de ondersteuningswebsite van de fabrikant.

TPM

Daarnaast moet u er ook voor zorgen dat de computer de Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0 heeft ingeschakeld. Beveiligd opstarten is ook een vereiste. Deze moet zijn ingeschakeld om Windows 11 uit te voeren.

PC Health Check-app

Als alternatief kunt u ook de PC Health Check-app gebruiken om te bepalen of uw apparaat Windows 11 kan uitvoeren. De app zou al in het menu Start op Windows 10-apparaten moeten staan, maar als dit niet het geval is, moet u de app handmatig downloaden en installeren. .

Gebruik deze stappen om te bevestigen dat uw computer Windows 11 zal uitvoeren:

 1. Open de downloadpagina voor PC Health Check.
 2. Onder het gedeelte Controleren op compatibiliteit klikt u op de knop PC Health Check-app downloaden.

Opmerking: De downloadoptie bevindt zich onderaan de web pagina.

Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Dubbelklik op het bestand Windows PCHealthCheckSetup.msi om de toepassing te installeren.
 • Vink de optie “Windows PC Health Check openen” aan; indien van toepassing.
 • Hierna klikt u op de knop Voltooien.
 • Onder het gedeelte Inleiding tot Windows 11 op de knop Nu zoeken .
 • Tenslotte klikt u op de knop Alle resultaten bekijken om het eindrapport weer te geven.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Nadat u de stappen heeft doorlopen, weet u of uw computer overweg kan met Windows 11. Als er een controle is waar het apparaat niet slaagt, gebruik dan de beschikbare links in de app om erachter te komen hoe u de blokkering kunt verhelpen.

Wijzigingen in Bios of UEFI

U dient er voor te zorgen dat de computer kan opstarten vanaf een USB-stick. Als dit niet het geval is, moet u de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) op het moederbord wijzigen. Wijzig de opstartvolgorde in de firmware, Bios of UEFI. Schakel Secure Boot en TPM in; indien deze uit staat.

Wijzig de opstartvolgorde in de UEFI

Op apparaten waar Windows 11, 10 of 8.1 al wordt uitgevoerd, heeft u toegang tot de instellingen om de opstartvolgorde te wijzigen vanuit de desktopomgeving.

UEFI instellingen in Windows 11

Gebruik deze stappen om de UEFI-opstartinstellingen op Windows 11 te wijzigen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Aan de rechterkant klikt u op Systeemherstel.
 4. In het gedeelte onder Herstelopties klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten voor de instelling Geavanceerd opstarten.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Hierna klikt u nogmaals op de knop Nu opnieuw opstarten.
 • Daarna klikt u op de knop Problemen oplossen.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • U komt in het menu Geavanceerde opties.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 1. Hierin klikt u op de optie UEFI Firmware-instellingen.
 2. Vervolgens klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 1. Open in de firmware instellingen het opstart gedeelte.
 2. Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf een USB-flashstation of USB-stick met de installatiebestanden van Windows 11.
 3. Sla de wijzigingen op en herstart het apparaat.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kan het apparaat starten vanaf de USB-opstartmedia en kunt u doorgaan met de installatie.

UEFI instellingen in Windows 10

Gebruik deze stappen om de UEFI-opstartinstellingen op Windows 10 te wijzigen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken en Beveiliging.
 3. Vervolgens klikt u op Systeemherstel.
 4. Onder het gedeelte Geavanceerd opstarten klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • U klikt op de knop Problemen oplossen.
 • Hierna klikt u op Geavanceerde opties.
 • Dan klikt u op de optie UEFI Firmware-instellingen.
 • Vervolgens klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
 • Open het opstart gedeelte in de firmware-instellingen.
 • Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf het USB-flashstation met de installatiebestanden van Windows 11.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Open Beveiliging; Optioneel.
 • Schakel de optie Trusted Platform Module (TPM) in; indien van toepassing.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Hierna schakelt u de optie Beveiligd opstarten in; indien van toepassing en Optioneel.
 • Sla de wijzigingen op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de computer moeten kunnen opstarten vanaf een opstart USB-medium.

UEFI instellingen in Windows 8.1

Gebruik deze stappen om de UEFI-opstartinstellingen op Windows 8.1 te wijzigen:

 1. open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Update en herstel.
 3. Hierna klikt u op Herstel.
 4. Onder het gedeelte Geavanceerd opstarten klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de optie Problemen oplossen.
 • Hierna klikt u op Geavanceerde opties.
 • Vervolgens klikt u op UEFI Firmware-instellingen.
 • Tenslotte klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
 • Open de optie opstarten of opstartvolgorde in de UEFI firmware-instellingen.
 • Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf het USB-medium met de installatiebestanden van Windows 11.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Schakel de optie Beveiligd opstarten in (Optioneel) indien van toepassing.
 • Sla de wijzigingen op.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Open Beveiliging; Optioneel.
 • U kunt nu de optie Trusted Platform Module (TPM) inschakelen; indien van toepassing.

Na het voltooien van de stappen kan de computer opstarten vanaf het opstartbare USB-station om het schone installatieproces voort te zetten.

Stel de opstartvolgorde in met de UEFI

Als u geen toegang heeft tot de desktopomgeving, kunt u de opstartvolgorde als volgt wijzigen:

 1. Start de computer.
 2. Zodra de computer opstart, drukt u op een van de functietoetsen F1, F2, F3, F10 of F12, Escape of de Delete-toets. Zie hiervoor de handleiding van de fabrikant.
 3. Open de optie opstarten of opstartvolgorde in de UEFI firmware-instellingen.
 4. Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf een USB-medium met de installatiebestanden van Windows 11.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Open Beveiliging Optioneel.
 • Schakel de optie Trusted Platform Module (TPM) in; indien van toepassing.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Schakel de optie Beveiligd opstarten in; indien van toepassing en Optioneel.
 • Sla de wijzigingen op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de computer moeten kunnen opstarten vanaf de Windows 11 USB-flashdrive.

Ontkoppel niet essentiële randapparatuur

Randapparatuur die op de computer is aangesloten, kan problemen veroorzaken tijdens het installatieproces. Als u niet-essentiële randapparatuur hebt. Zoals verwijderbare opslag en andere USB en Bluetooth apparaten, maar ook printers, scanners, camera’s en andere. Het is een goed idee om deze tijdelijk te verwijderen.

Tijdens de schone installatie heb je alleen een monitor, toetsenbord, muis en internetverbinding nodig. Na de installatie kunt u de randapparatuur opnieuw aansluiten (één voor één) om er zeker van te zijn dat ze geen problemen veroorzaken.

Maak zo een usb stick voor de schone installatie van Windows 11

In Windows 11 hebt u een USB-opstartmedium nodig om een ​​schone installatie uit te voeren, die u eenvoudig kunt maken met behulp van vele tools, waaronder de Microsoft Media Creation Tool en Rufus.

Maak Windows 11 USB stick met Media Creation Tool

Om een ​​installatiemedium te maken met behulp van de Media Creation Tool, sluit u een USB-flashdrive van minimaal 8 GB aan ruimte aan en volgt u deze stappen:

 1. Open de downloadpagina van Windows 11.
 2. In het gedeelte Installatiemedia voor Windows 11 maken klikt u op de knop Nu downloaden. Hiermee wordt het bestand op uw apparaat opgeslagen.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Dubbelklik op MediaCreationToolW11.exe om het hulpprogramma te starten.
 • Eerst klikt u op de knop Accepteren om akkoord te gaan met de voorwaarden.
 • Schakel de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc uit; Optioneel.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Selecteer de juiste taal en editie van Windows 11. Vink Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc aan.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Hierna selecteert u de optie USB-flashstation.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Opnieuw klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer het USB-flashstation.

Tip: Als het apparaat niet in de lijst staat, klikt u op de optie: Stationslijst vernieuwen om het beschikbaar te maken.

Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt de toepassing de bestanden en maakt een installatiemedium, dat u vervolgens kunt gebruiken om het apparaat op te starten en door te gaan met een nieuw exemplaar van Windows 11.

Maak Windows 11 USB stick met Rufus

Rufus is een gratis tool met veel opties om u te helpen sneller een opstartbare media van Windows 11, 10 of 8.1 te maken. U kunt ook de Rufus-tool gebruiken om de installatiemedia te maken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het een optie van derden is, die Microsoft niet ondersteunt. Gebruik het daarom op eigen risico.

Rufus

Om Rufus te gebruiken om een ​​Windows 11 USB-installatieprogramma te maken, sluit u een flashdrive van minimaal 8 GB aan ruimte aan en volgt u deze stappen:

 1. Open de Rufus downloadpagina.
 2. In het gedeelte Downloaden klikt u op de koppeling om de nieuwste release op uw apparaat op te slaan.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Eerst dubbelklik op het bestand Rufus-x.xx.exe om het hulpprogramma te starten.
 • Onderaan de pagina klikt u op de knop Instellingen; derde knop van links.
 • Gebruik in het gedeelte Instellingen het vervolgkeuzemenu Controleren op updates en selecteer de optie Dagelijks.

Tip: Deze stappen zijn nodig om de ISO-downloadfunctie in te schakelen.

Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Sluiten.
 • Daarna sluit u Rufus.
 • Start vervolgens Rufus opnieuw.
 • Gebruik in het gedeelte ‘Apparaat’ het vervolgkeuzemenu om de USB-flashdrive te selecteren.
 • In het gedeelte Opstartselectie op de pijl naar beneden aan de rechterkant en selecteer de optie Downloaden.

Tip: Wanneer u al een ISO-bestand hebt, klikt u op de knop Selecteren. Dan selecteert u het Windows 11 ISO-bestand en gaat u verder met met het maken van de USB media.

 • Nu klikt u op de knop Downloaden.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Versie, selecteer de optie Windows 11.
 • Daarna klikt u op de knop Doorgaan.
 • Selecteer de nieuwste stabiele build; indien van toepassing.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Opnieuw klikt u op de knop Doorgaan.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Editie” en selecteer de optie Windows 11 Home/Pro/Onderwijs.
 • Hierna klikt u op de knop Doorgaan.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Taal” en selecteer uw installatietaal.

Tip: Wanneer u zich in Nederland bevindt, selecteert u de optie ‘Nederlands’.

Instellen Rufus

 • Eerst klikt u op de knop Doorgaan.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Architectuur en selecteer de 64-bits optie.
 • Hierna klikt u op de knop Downloaden.
 • Selecteer een map locatie om het ISO-bestand te downloaden.
 • Vervolgens klikt u op de knop Opslaan.
 • In het vervolgkeuzemenu gebruikt u Image optie om de standaard Windows installatieoptie te selecteren.
 • Selecteer in het vervolgkeuzemenu Partitieschema de GPT optie.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Doelsysteem om de optie UEFI (niet-CSM) te selecteren.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Wijzig de standaardinstellingen niet in het gedeelte ‘Geavanceerde schijfeigenschappen weergeven.
 • Voer onder het veld Volumelabel een beschrijvende naam voor de schijf in, bijvoorbeeld win11_usb.
 • Wijzig de standaardinstellingen onder de secties Bestandssysteem en Clustergrootte niet.
 • Hierna klikt u op Geavanceerde indelingsopties weergeven.
 • Selecteer de opties Snel formatteren en Maak uitgebreide label- en pictogrambestanden.
 • Vervolgens klikt u op de knop Start.
 • Ter bevestiging klikt u op de knop OK.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt Rufus het ISO-bestand van de Microsoft-servers en maakt het de opstartbare installatiemedia.

Voer een schone Windows 11 installatie uit

De installatie van Windows 11 bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de installatie van het besturingssysteem. In het tweede deel dient u zich door de out-of-box-ervaring (OOBE) te worstelen. In het eerste deel configureert u enkele basisinstellingen, selecteert u de doelschijf. Daarna stelt u de partities in en begint u met het schone installatieproces.

Het tweede deel vindt plaats na de installatie, waar u uw instellingen kiest, zoals regio, toetsenbord en netwerk. Hierna moet u een een account hebben of er een aanmaken en uw privacy-instellingen bevestigen.

Waarschuwing: Dit is nog een vriendelijke herinnering dat dit proces alles op de computer zal wissen. Voor dat u verder gaat, is het altijd aan te raden om, tijdelijk, een volledige back-up van uw pc te maken.

Windows 11 schoon installatieproces

Na de voorbereidingen bent u klaar om door te gaan met de schone installatie van Windows 11.

Gebruik deze stappen om een ​​schone installatie van Windows 11 uit te voeren:

 1. Start de computer met het USB-medium.
 2. Druk desgevraagd op een willekeurige toets om op te starten vanaf het apparaat.
 3. In de Windows Setup klikt u op de knop Volgende.

Tip: Wanneer uw taal, tijd en valuta en toetsenbord verschillen van de standaardselecties, zorg er dan voor dat u de juiste instellingen selecteert voordat u doorgaat.

Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Nu installeren.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Als dit een herinstallatie is, klikt u op de optie: Ik heb geen product sleutel om door te gaan. Anders voert u de product code in, als dit de eerste keer is dat u Windows 11 installeert.

Tip: In beide gevallen kunt u altijd de installatie voltooien en activeren via de app Instellingen.

Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Nu klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer de editie van Windows 11; indien van toepassing.

Opmerking: De selectie moet overeenkomen met de editie die de product sleutel activeert. Als u niet de juiste editie selecteert, wordt Windows 11 niet geactiveerd en moet u het hele proces opnieuw uitvoeren.

Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.

Accepteer de voorwaarden

 • Door op Ik accepteer de licentievoorwaarden te klikken kunt u doorgaan.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Om door te gaan met een schone installatie klikt u op de optie Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd).
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Selecteer de partitie met de huidige installatie, dat is meestal Station 0. Hierna klikt u op de knop Verwijderen.

Tip: Wanneer “Drive 0” meerdere partities heeft, moet u elke partitie selecteren en verwijderen. Op die manier laat kan de setup de volledige harde schijf gebruiken voor Windows 11. De installatie van Windows 11 maakt tijdens het proces automatisch de vereiste partities. Het is ook niet nodig om de partities op secundaire schijven te verwijderen.

 1. Nu klikt u op de knop Ja.
 2. Selecteer de lege schijf dat is meestal Station 0 met Unallocated Space.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Opnieuw klikt u op de knop Volgende.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Windows 11 geïnstalleerd op uw computer.

Wanneer u van plan bent het apparaat buiten gebruik te stellen, dan kunt u nu stoppen. De nieuwe eigenaar kan dan de kant-en-klare ervaring, of OOBE, doorlopen. Als u echter een upgrade van het systeem uitvoert, gaat u verder met het tweede deel van de installatie.

Out-of-box-ervaring in Windows 11

Na de installatie moet u doorgaan met de OOBE om uw voorkeuren te kiezen en een nieuw account aan te maken.

Volg deze stappen om de kant-en-klare ervaring op Windows 11 te voltooien:

 1. Selecteer uw regio.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt op de knop Volgende.
 1. Selecteer uw instelling voor toetsenbordindeling.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • U klikt op de knop Ja.
 • Hier klikt u op de knop Overslaan, tenzij u een tweede lay-out wilt selecteren.
 • Maak verbinding met het Wi-Fi of bekabeld netwerk; indien van toepassing.

Opmerking: Wanneer u een Ethernet-verbinding gebruikt, maakt het apparaat automatisch verbinding.

 • Bevestig een naam voor het apparaat; Optioneel.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.

Opmerking: Als u doorgaat met deze stap, wordt het apparaat automatisch opnieuw opgestart. U kunt daarna echter verdergaan waar u was gebleven.

 • Selecteer de optie Instellen voor persoonlijk gebruik in Windows 11 Pro. Windows 11 Home heeft deze optie niet.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de knop Aanmelden.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Bevestig uw Microsoft-account om een ​​account aan te maken.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Nu klikt u op de knop Volgende.
 • Bevestig uw accountwachtwoord.
 • Opnieuw klikt u op de knop Volgende.
 • Hierna klikt u op de link Meer opties bekijken.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Selecteer de optie Een nieuw apparaat instellen.

Opmerking: Wanneer u hetzelfde Microsoft-account gebruikt dat is gekoppeld aan andere Windows-installaties, kunt u ervoor kiezen om uw instellingen van een eerdere installatie te herstellen. Als u echter opnieuw wilt beginnen, moet u ervoor kiezen om een ​​nieuw apparaat in te stellen.

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.

Maak een pincode

 1. Vervolgens klikt u op de knop Pincode maken.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Maak een viercijferige pincode aan om in te loggen zonder wachtwoord.
 • Dan klikt u op de knop OK.
 1. Kies uw privacy-instellingen.
 2. Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Nu klikt u nogmaals op de knop Volgende.
 1. Daarna klikt u op de knop Accepteren.
 2. Selecteer een of meer manieren waarop u de computer wilt gebruiken, zodat de setup hulpprogramma’s, services en advertenties kan voorstellen.
 3. Om deze instelling over te slaan klikt u op de knop Accepteren of Overslaan.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Ga door zonder uw Android in te stellen en klik op de optie Overslaan.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • U kunt de Microsoft 365-aanbieding overslaan door op de optie Weigeren te klikken.
 1. Hierna klikt u nogmaals op de optie Weigeren om de OneDrive-aanbieding over te slaan.
 2. Dan klikt u op Nu overslaan om de Game Pass aanbieding over te slaan; optioneel.

Nadat u de stappen hebt voltooid, past het proces de instellingen toe en wordt u naar het Windows 11-bureaublad geleid.

Installatie van Windows 11 voltooien

Na de installatie moet u alle beschikbare systeem- en stuurprogramma-updates downloaden en controleren of Windows 11 correct is geactiveerd.

Installeer updates

Volg deze stappen om te controleren op updates voor Windows 11:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Windows Update.
 3. Om op updates te controleren klikt u op de knop Zoeken naar updates.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Zodra u de stappen hebt voltooid, worden de beschikbare updates automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Controleer op ontbrekende stuurprogramma’s

Gebruik deze stappen om te bepalen of stuurprogramma’s ontbreken:

 1. Open Menu Start.
 2. Zoek naar Apparaat beheer. U klikt op het bovenste resultaat om de app te openen.Een Schone Installatie Van Windows 11
 3. Controleer of geen van de apparaten een gele of rode markering heeft. Zorg ervoor dat er niets als onbekend wordt vermeld.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Als meerdere apparaten problemen hebben, moet u mogelijk de nieuwste stuurprogramma’s handmatig downloaden en installeren vanaf de ondersteuningswebsite van uw computerfabrikant.

Installeer ontbrekende stuurprogramma’s

Windows Update kan ook stuurprogramma-updates bevatten, maar dit kunnen optionele installaties zijn. Als het apparaat een of meerdere stuurprogramma’s mist, kunt u deze mogelijk downloaden via Windows Update.

Windows Update

Volg deze stappen om ontbrekende stuurprogramma’s te downloaden met Windows Update:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Windows Update.
 3. Hierna klikt u op Geavanceerde opties.
 4. Onder het gedeelte Extra opties klikt u op Optionele updates.
Een Schone Installatie Van Windows 11
 • Vervolgens klikt u op het gedeelte Stuurprogramma-updates.
 1. Selecteer het ontbrekende stuurprogramma.
 2. Hierna klikt u op de knop Downloaden en installeren.

Na het voltooien van de stappen zal Windows Update automatisch de ontbrekende stuurprogramma’s downloaden en installeren.

Bevestig activering

Gebruik deze stappen om te controleren of Windows 11 correct is geactiveerd:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. aan de rechterkant klikt u op de Activering.
 4. Vervolgens klikt u op de Activeringsstatus.
 5. Als Windows 11 met succes is geactiveerd, verschijnt een van de volgende berichten:
 • Windows is geactiveerd met een digitale licentie: De installatie is geactiveerd, maar niet gekoppeld aan uw Microsoft-account.
 • Windows is geactiveerd met een digitale licentie gekoppeld aan uw Microsoft-account: De installatie is geactiveerd en de licentie is gekoppeld aan uw Microsoft-account.
Een Schone Installatie Van Windows 11

Als de installatie niet is geactiveerd, probeert het systeem op een later tijdstip opnieuw te activeren.

Apps opnieuw installeren

Nadat u de stappen na de installatie hebt voltooid, is het tijd om uw applicaties opnieuw te installeren, inclusief uw favoriete webbrowsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, of opera, om op internet te surfen als dit anders is dan Microsoft Edge.

Als u Spotify gebruikt of iTunes om naar muziek te luisteren terwijl je werkt of op internet surft, kun je deze en andere apps downloaden van de Microsoft Store.

U kunt nu ook de Office-apps downloaden en installeren om aan de slag te gaan met Word, Excel, PowerPoint en Outlook.

Herstel vanaf uw back-up

Als u een back-up hebt gemaakt, is het nu tijd om de bestanden op de nieuwe installatie te herstellen. Als u OneDrive gebruikt, zouden de bestanden al naar uw apparaat moeten worden gesynchroniseerd. De app is echter niet automatisch is geconfigureerd. Dat kunt u in dit artikel lezen.

Wanneer u de back-up hebt gemaakt op een externe schijf bevindt, sluit u de schijf aan op de computer en herstelt u de gegevens.

Gebruik deze stappen om bestanden van een eerdere back-up op Windows 11 te herstellen:

 1. Open Verkenner.
 2. Selecteer in het gedeelte Deze pc in het linkerdeelvenster de externe schijf met de back-up.
 3. Ga naar de mappen met het bestand dat u wilt herstellen.

Tip: Wanneer u handmatig een back-up heeft gemaakt van de profielmappen, zoals: Bureaublad, Documenten, Downloads, Afbeeldingen. Kunt u het beste elke map openen, de inhoud selecteren en ze vervolgens terugzetten in de overeenkomstige map in de nieuwe installatie.

Met de rechtermuisknop klikt u op de selectie en kies de optie Kopiëren.

Vervkenner
 • Navigeer naar de doel map om de bestanden te herstellen, bijvoorbeeld de map Documenten.
 • U klikt met de rechtermuisknop op een lege ruimte en selecteer de optie Plakken.

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden de bestanden hersteld op de locatie die u hebt opgegeven.

Hoewel er meerdere manieren zijn om een ​​schone installatie te benaderen, zijn deze methoden beperkt en werken ze niet altijd zoals verwacht. Wanneer u helemaal opnieuw wilt beginnen met een nieuw exemplaar van Windows 11, is het opstarten van de computer met een USB-flashstation uw beste optie.