Ondanks dat Windows 7 sinds 14 januari 2020 niet meer wordt ondersteunt, geeft Microsoft nog regelmatig updates uit. Dat gebeurt in het ESU programma. Ook voor april 2022 is KB5012626 uitgegeven in het kader van dat programma.

Maandelijks Updatepakket Voor Windows 7

Klanten die de Extended Security Update (ESU) voor on-premises versies van dit besturingssysteem hebben gekocht, moeten de procedures in KB4522133 volgen. Waardoor zij de beveiligings-updates blijven ontvangen.

Het ESU programma loopt nog tot januari 2023. Het is vooral gericht op bedrijven en organisaties. De service moet elk jaar opnieuw aangeschaft worden, waarbij de prijs vrijwel iedere keer wordt verdubbeld.

Voor de zakelijke markt gaan de Extended Security Updates (ESU) voor Windows 7 Enterprise systemen $ 25,- (US Dollar) per licentie per jaar kosten. Voor Windows 7 Pro systemen $ 50,- per licentie per jaar. Het tweede jaar wordt de prijs verdubbeld en kost respectievelijk $ 50,- en $100,-. Voor het derde jaar moet nogmaals het dubbele worden betaald: $100,- en $200,- .

Verbeteringen en oplossingen

Deze beveiligingsupdate bevat verbeteringen en correcties die deel uitmaakten van update KB5011552. Dat werd uitgebracht op 8 maart 2022. Het lost de volgende problemen op:

  • Een probleem op in Windows Media Center opgelost waarbij sommige gebruikers de toepassing mogelijk bij elke start opnieuw moeten configureren.
  • Geheugenlek probleem opgelost dat is geïntroduceerd door de PacRequestorEnforcement registersleutel in de cumulatieve update van november 2021, waardoor de prestaties op domeincontrollers afnemen.
  • Een probleem opgelost waarbij gebeurtenis-ID 37 kan worden vastgelegd tijdens bepaalde scenario’s voor wachtwoordwijziging.
  • Lost een probleem op dat optreedt wanneer u een SPN-alias (Service Principal Name) probeert te schrijven (zoals www/contoso) en HOST/NAME al bestaat op een ander object. Als de gebruiker de RIGHT_DS_WRITE_PROPERTY op het SPN kenmerk van het botsende object heeft, ontvangt u de fout ‘Toegang geweigerd’.
  • Er is een probleem opgelost waarbij domein joins kunnen mislukken in omgevingen die gebruik maken van onsamenhangende DNS hostnamen.
  • Lost een probleem op waardoor u een wachtwoord niet kunt wijzigen dat is verlopen wanneer u zich aanmeldt bij een Windows-apparaat.

Voor meer informatie over de opgeloste beveiligingsproblemen raadpleeg de nieuwe website van de Security Update Gids en de Security Updates van april 2022.

Maandelijks Updatepakket Voor Windows 7

De updates kunnen zoals gebruikelijk weer als security-only of monthly rollup gedownload worden. Bij security-only zitten alleen de updates van deze maand, terwijl de rollup ook alle updates van voorgaande maanden bevat.

Deze maand is onder andere een probleem opgelost met Windows Media Center. Waarbij gebruikers het programma elke keer weer opnieuw moesten instellen. Verder zijn een klein geheugenlek, een onnodige ‘Event ID 37‘ melding in het logboek en wat problemen met netwerkdomeinen verholpen.