Verwachte leestijd: 3 minuten

Vele gebruikers hebben de afgelopen jaren aan Microsoft gevraagd om tabbladen aan Verkenner toe te voegen. Nu hebben we goed nieuws voor u. De update van Windows 11 versie 22H2 of Sun Valley 2 kan ondersteuning bieden voor tabbladen in Verkenner. Dit werd voor het eerst getest in preview builds van 2017.

Verkenner Van Windows 11 Met Tabbladen

Microsoft experimenteert nu intern met een nieuwe functie genaamd Tabs in Verkenner, die de Microsoft Edge-achtige tabbladen naar Verkenner vensters in Windows 11 brengt. Deze functie werkt op OS niveau en vereist geen extensies of PowerToys add ons voor Verkenner.


Het idee van Sets

Microsoft kwam in 2017 met Sets als een simpele maar fundamentele interpretatie van Windows. Niet met vensters die u kunt vergroten of verkleinen, maar met tabbladen als in een browser. Aanvankelijk ging dat enkel om een paar algemene Windows Shell apps, zoals Mail, Agenda, Verkenner. U kon een nieuw voorbeeld van Mail openen in een apart venster door hem naar het Sets venster te slepen, net als een browser tabblad van Edge.

Sets werd dan ook gezien als een reactie op populaire browserinterfaces, waarbij u nieuwe voorbeelden in tabbladen kon weergeven. Maar het was meer dan dat. Het idee was om gegroepeerd taken uit te voeren, wat vooral handig is om een apparaat met maar één scherm, zoals een laptop.

Verkenner Van Windows 11 Met Tabbladen
Voorbeeld sets in Windows 10 uit 2017

In 2017 werd een op tabbladen gebaseerde Windows 10 gebruikersinterface met de naam Sets toegevoegd aan preview builds. Korte tijd later gooide Microsoft de Sets eruit en uit het Windows Insider programma.


Verkenner Van Windows 11 Met Tabbladen

Geen sets maar nieuwe shell

De Verkenner voor Windows 11 is in tegenstelling tot Sets, in een nieuwe shell met tabbladen van Windows 11. Het is een functie waaraan alleen voor Verkenner wordt gewerkt. Momenteel is het niet met enig ander app venster. Het lijkt erop dat de app Instellingen en Microsoft Word ook deze functie kunnen krijgen.

Zoals u in de bovenstaande schermafbeelding kunt zien, lijkt de gebruikersinterface van het tabblad Verkenner veel op tabbladen in Microsoft Edge of Chrome. U vindt een interface met tabbladen bovenaan het venster. U kunt op het pluspictogram klikken om een ​​nieuw venster van de Verkenner te maken.

Deze functie biedt een volledige ervaring met tabbladen voor Verkenner. Het resultaat is vergelijkbaar met apps van derden. U kunt schakelen tussen verschillende mappen van Verkenner. Zelfs rechtstreeks vanuit de taakbalk kunt u nieuwe tabbladen maken. Hiervoor klikt u met de rechtermuisknop op het Verkenner pictogram en selecteer een venster of map.

Verkenner Van Windows 11 Met Tabbladen

In de bovenstaande afbeelding ziet u ook een nieuwe tabblad scroll knop. Met deze functie kunt u navigeren tussen alle geopende tabbladen in Verkenner.

Als u bijvoorbeeld tientallen of honderden tabbladen opent in Verkenner, maakt Microsoft de tabblad strook schuifbaar. U kunt op de pijl knop klikken om tussen de rest van de geopende tabbladen te navigeren.

Microsoft werkt ook aan ondersteuning voor slepen en neerzetten voor eenvoudig beheer van tabbladen in Verkenner. Deze functie is momenteel echter nog niet beschikbaar in de preview build.

Het is nog niet duidelijk of apps kunnen profiteren van de nieuwe ervaring met tabbladen en naast Verkenner als een tabblad in hetzelfde venster kan verschijnen.