Het contextmenu of rechts klikmenu dat verschijnt wanneer u op een snelkoppeling of pictogram klikt. Microsoft heeft het menu opnieuw ontworpen met een moderne uitstraling in Windows 11. Het hele idee van het moderne contextmenu is om u minder opties te bieden. Die opties zijn altijd handig en toepasbaar naar de snelkoppeling of het pictogram waarop u met de rechtermuisknop hebt geklikt.

Verbeteringen Contextmenu Van Windows 11

Woordvoerders van Microsoft zeiden eerder dat het bedrijf de prestatieproblemen wil aanpakken. Het uitzonderlijk lange en slecht georganiseerde contextmenu van Windows 10 wil het bedrijf opfrissen met een opnieuw ontworpen menu in Windows 11 versie 21H2.

Het Windows contextmenu is een belangrijk onderdeel van Verkenner. Veel opdrachten of acties zijn opgenomen in het Explorer proces zelf. Dat kan leiden tot prestatie en andere problemen wanneer het menu vol staat met ‘ongewenste’ opties. Om bloatware te verminderen, heeft Microsoft een nieuwe opdrachtbalk ontworpen met veelvoorkomende functies zoals kopiëren en knippen.

Verbeteringen Contextmenu Van Windows 11

De belangrijke commando’s van het contextmenu zijn nu op een rij geplaatst en ze maken dingen beter voor gebruikers. Andere opties, waaronder Openen en Openen met zijn gegroepeerd om een ​​opgeblazen gevoel te verminderen. Het contextmenu is nu veel compacter en moderner, maar er zijn twee problemen met de nieuwe aanpak: het contextmenu is trager in prestaties en er ontbreken commando’s.

Verbeteringen Contextmenu Van Windows 11

Het nieuwe contextmenu van Windows 11 zal naar verwachting een beter alternatief worden voor het klassieke menu. Echter de make-over van WinUI en Fluent Design kan soms super traag zijn. Microsoft is op de hoogte van betrouwbaarheidsproblemen en zullen de meeste fouten worden opgelost in een toekomstige versie van Windows 11.

Op dit moment test Microsoft bijvoorbeeld een nieuwe wijziging die de navigatieprestaties van de verkenner moet verbeteren. Ook het contextmenu in de Verkenner mag niet langer leiden tot een crash van explorer.exe.

De ontbrekende functies van het contextmenu van Windows 11

Een tweede probleem met het moderne contextmenu is dat u moet vertrouwen op het meer opties weergeven of het klassieke menu om toegang te krijgen tot geavanceerde opdrachten. Als u bijvoorbeeld de inhoud van een map in Verkenner wilt vernieuwen, moet u op meer opties weergeven klikken om toegang te krijgen om te kunnen Vernieuwen.

Nieuwe contextmenu opties

Ook al ontbreekt de verversingsknop nog steeds, Windows 11 Build 22518 heeft het contextmenu bijgewerkt met ondersteuning voor nieuwe opdrachten op het hoogste niveau. Op basis van de feedback heeft Microsoft de volgende wijzigingen aangebracht:

Verbeteringen Contextmenu Van Windows 11
Afbeelding: Microsoft.com
  • Nu kunt u met de rechtermuisknop op lettertypebestanden en .inf bestanden klikken om ze te installeren.
  • Ook kunt u met de rechtermuisknop op .cer bestanden klikken om het certificaat te installeren.
  • Verder kunt u toegang krijgen tot Map netwerk disk en Verbreek netwerk disk door met de rechtermuisknop op Deze pc in Explorer te klikken.
  • De optie Verbinding verbreken is ook terug wanneer u met de rechtermuisknop op netwerkstations klikt.
    • De mogelijkheid voor gepersonaliseerde combinaties van emoji op basis van gezicht en huidtinten van familieleden. Stellen met een hart, zoenen en mensen die elkaars hand vasthouden, die werd uitgerold met Build 22504. Deze is nu beschikbaar voor alle Insiders in het Dev Kanaal.
    • Vanaf build 22509 is er begonnen met het uitrollen van een wijziging om uw klok weer te geven en de datum wordt nu ook weergegeven op de taakbalken van de secundaire monitor of monitoren. Dit is nu beschikbaar voor alle Insiders in het Dev Kanaal.
    • Er is een nieuwe extra grote optie voor kandidaat-hoogte toegevoegd voor Vereenvoudigd Chinese IME gebruikers onder Persoonlijke instellingen > Tekstinvoer in Instellingen.

Het klassieke contextmenu er is een blijvertje en voorlopig zullen er geen opdrachten worden verwijderd. Dat komt omdat de meeste apps nog moeten worden bijgewerkt. Om de nieuwe API van Windows 11 voor app extensies te ondersteunen.

Een bijgewerkte contextmenu is momenteel beschikbaar voor gebruikers in het Dev Kanaal. Het zal voor iedereen worden uitgerold als onderdeel van de herfst 2022 update van Windows 11.