Verwachte leestijd: 5 minuten

Een nieuwe Windows 11 Build 22518 is nu beschikbaar voor alle testers in het Dev Kanaal. In tegenstelling tot de vorige updates, wordt Build 22518 geleverd met nieuwe functies en een lange lijst met verbeteringen. Deze zijn voor belangrijke delen van het besturingssysteem, waaronder bestandsverkenner, navigatie en meer.

Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Uitlijning pictogrammen

Tijdens een van onze eerste tests blijkt de uitlijning van de pictogrammen in de Verkenner niet correct te zijn. De pictogrammen verdwijnen in het lint van de Verkenner. Bekijk hieronder de dia’s. Uiteraard hebben we via de Feedback hub de fout aan Microsoft doorgegeven.


Wat u moet weten

 • Windows 11 heeft nu een nieuw Dev Kanaal build.
 • Het is build 22518 en heeft een nieuwe weer knop op de taakbalk.
 • Andere nieuwe functies zijn onder meer een nieuwe functie voor achtergrond afbeeldingen en meer.

Deze update Windows 11 Insider Preview 22518.1000 (rs_prerelease) kunnen Windows 11 DEV gebruikers van de Microsoft servers halen door te controleren op updates. We dienen hierbij te vermelden dat nieuwe preview functies in deze release niet gebonden zijn aan een specifieke Windows release zoals 22H2 of update oktober 2022.

Dat komt omdat het Dev Kanaal wordt gebruikt voor de actieve ontwikkelingstak en heeft de codenaam Nikkel. Het is belangrijk dat u begrijpt dat deze testversies fouten kan bevatten. U heeft altijd de mogelijkheid om het bèta programma te verlaten en terug te keren naar de stabiele versie van Windows. Bijvoorbeeld wanneer de wijzigingen die u aan het testen bent onderdeel worden van een specifieke release.

Als het meer dan 10 dagen geleden is dat u zich bij het programma hebt aangesloten en het niet meer mogelijk is om terug te schakelen naar de stabiele versie, moet u het besturingssysteem opnieuw installeren met behulp van Windows 11 ISO images of Media Creation Tool. 

Waarschuwing: Een schone installatie zal apps en sommige bestanden op uw computer zal wissen.

Spotlight verzameling in build 22518

Zoals al eerder dit jaar gemeld, heeft Microsoft gewerkt aan Windows Spotlight ondersteuning voor het Bureaublad Op dit moment kunt u de Spotlight collectie gebruiken om vergrendelscherm afbeeldingen te vernieuwen met nieuwe prachtige foto’s van over de hele wereld. Maar ook kunt u leuke feiten over elke foto bekijken.

Om te beginnen, klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad en klikt u op Persoonlijke voorkeuren aanpassen.

Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Dit opent het tabblad Persoonlijke instellingen in de app Instellingen. Vervolgens kiest u Achtergrond kiezen onder de vervolgkeuzelijst Achtergrond aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Als u de stappen correct hebt gevolgd, zou je Spotlight verzameling nu moeten kunnen inschakelen. Deze stappen verschillen niets met de stabiele versie van Windows 11.

Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Als u klaar bent, wordt het Windows bureaublad automatisch vernieuwd met nieuwe bureaublad afbeeldingen. Aan het eind van de dag zal de afbeelding vervangen worden door een verzameling van maximaal vijf afbeeldingen van over de hele wereld.

Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Net als het vergrendelscherm, kunt u nu ook de muisaanwijzer op het Spotlight pictogram voor het bureaublad plaatsen om meer over de afbeelding te weten te komen. U kunt zelfs met de rechtermuisknop op het Spotlight pictogram klikken om feedback te geven of de afbeelding te wijzigen.

Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Als u meer wilt weten over het onderwerp, dubbelklikt u op het Spotlight pictogram om het kennisvenster in Microsoft Edge te openen.

Momenteel test Microsoft de functie op de volgende locaties: Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Australië, India, Japan, Korea, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Noorwegen en Nederland. In de loop van de tijd zullen er meer landen worden toegevoegd.

Spraaktoegang

Microsoft introduceert een nieuwe Voice Access voor Windows 11.

Op basis van machine learning en spraakherkenningstechnologie op het apparaat, stelt Voice Access van Windows 11 gebruikers in staat om apps te openen en tussen apps te schakelen, op internet te surfen en e-mails te lezen.

Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Microsoft zegt dat het alleen in Engels VS ondersteunt. Om deze functie te laten werken, moet de weergavetaal van Windows op Engels VS zijn ingesteld. Als uw apparaat zich in een andere regio bevindt of als u Engels in het VK gebruikt, werkt deze functie mogelijk niet correct.

Andere verbeteringen in Windows 11 Build 22518

Deze zijn onder meer:

 • Een nieuwe gepersonaliseerde emoji wordt door Microsoft uitgerold. Deze nieuwe emoji’s zijn gebaseerd op de gezicht en huidtinten van familieleden en kunnen door de gebruiker worden aangepast. Microsoft rolt ook emoji’s uit voor stellen met harten, zoenen en mensen die elkaars hand vasthouden.
 • U kunt nu de klok en datum weergeven op de taakbalk van de secundaire monitor.
 • Verder voegt Microsoft een nieuwe extra grote kandidaat hoogteoptie toe voor IME gebruikers.
 • Microsoft brengt enkele wijzigingen aan om een ​​probleem aan te pakken waarbij een onzichtbaar raamkozijn zoekinvoer kan verhinderen. In sommige gevallen kunnen de recente zoekopdrachten van Windows Search op het scherm blijven hangen.
 • De zoekacties van Windows Search hebben nu een tool tip die het doel beschrijft.
 • Problemen opgelost die resulteerden in crashes van Windows Search.
Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold

Bekende problemen in deze build voor Windows 11

Microsoft is op de hoogte van deze bekende problemen in build 22518:

 • Een bug kan DWM laten crashen. Wanneer dit gebeurt, zal uw scherm herhaaldelijk knipperen.
 • Het netwerkpictogram verdwijnt automatisch van de taakbalk. Dit kan worden verholpen door Explorer.exe opnieuw te starten.
 • Mogelijk wordt het Windows zoekvenster niet geopend. Start het proces Windows Verkenner opnieuw om het weer te laten werken. Gebruik sneltoets: CTRL+Shift+ESC, ga naar het menu Bestand en klik op Nieuwe taak uitvoeren typ achter openen: explorer.exe en start de taak met Administratorbevoegdheden. Tenslotte klikt u op de knop OK.
Windows 11 Build 22518 Preview Uitgerold
 • Widgets bord kan zwart lijken of in een onjuiste resolutie worden weergegeven.

Eerder bekende verbeteringen

Naast deze nieuwe preview update, heeft Microsoft ook een nieuwe versie van Kladblok uitgebracht. Met ondersteuning voor dark modus en andere verbeteringen.