Preview Update Windows 11 Laat Vm Crashen

Sommige systemen ondervonden opstartproblemen na installatie. Gelukkig kunnen getroffen apparaten gebruikmaken van de ingebouwde herstelopties van Windows 11 om deze problemen op te lossen. Microsoft heeft aangegeven dat Windows 11 systemen met virtual machines een verhoogd risico lopen. Vooral als ze virtualisatiesoftware zoals CloudPC, DevBox en Azure Virtual Desktop gebruiken.

Na het installeren van updates die op 26 juni 2024 zijn uitgebracht 
KB5039302, starten sommige apparaten mogelijk niet meer op.

Betrokken systemen starten mogelijk herhaaldelijk opnieuw op en vereisen herstelbewerkingen om normaal gebruik te herstellen.
De kans is groter dat dit probleem van invloed is op apparaten die gebruikmaken van tools voor virtuele machines en geneste virtualisatiefuncties. Zoals CloudPC, DevBox en Azure Virtual Desktop.

We onderzoeken de precieze omstandigheden waaronder dit probleem kan optreden.
De beschikbaarheid van deze update via Windows Update en Windows Update voor Bedrijven werd een paar dagen gepauzeerd, maar wordt vandaag hervat voor de meeste apparaten.

Deze update-aanbieding is nu alleen gepauzeerd voor apparaten die door het probleem zijn getroffen. Als gevolg hiervan wordt deze update mogelijk niet aangeboden aan Hyper-V virtuele machines die draaien op hosts die gebruikmaken van bepaalde processortypen.
Gebruikers van de Windows Home-editie zullen minder snel met dit probleem te maken krijgen, omdat virtualisatie minder vaak voorkomt in thuisomgevingen.


In de update heeft Microsoft een aantal wijzigingen doorgevoerd.

  • Deze update voegt een nieuwe Game Pass aanbevelingskaart toe aan de startpagina van Instellingen. Deze startpagina wordt weergegeven in de Home- en Pro-edities wanneer u zich aanmeldt bij Windows met uw Microsoft-account. De kaart verschijnt als u actief games speelt op uw pc.
  • De knop Bureaublad weergeven staat standaard weer op de taakbalk. Om dit te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de taakbalk en kiest u Taakbalkinstellingen.
  • Deze update maakt het wijzigen van de grootte van het Taakbeheer venster eenvoudiger wanneer u de bovenkant van het venster vastpakt.
  • U kunt nu 7-Zip- en Tape Archive-bestanden (TAR) maken met behulp van het contextmenu. Wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand klikt, biedt een item Comprimeren naar manieren waarop u een bestand kunt comprimeren met behulp van tools als gzip, bzip2 en meer. Er is ook een nieuwe compressiewizard in Extra opties. Het zal u helpen meer formaten te kiezen en details toe te voegen. U kunt verschillende soorten compressie gebruiken om veel bestanden toe te voegen aan archieven in andere TAR-formaten. U kunt ook het compressieniveau wijzigen en de soorten gegevens kiezen die u in elk archief wilt opslaan.

De uitrol van de update werd tijdelijk stopgezet terwijl het bedrijf de oorzaak van de crashes onderzoekt. Microsoft heeft ons vandaag, 1 juli, laten weteen dat gebruikers de update weer veilig kunnen installeren.

Gebruikers van Windows 11 Home Editie hebben minder kans op problemen, omdat zij meestal geen virtualisatiesoftware gebruiken. Als je een van de getroffen gebruikers bent, raad ik aan om de herstelopties van Windows te gebruiken om je systeem weer normaal te laten opstarten