Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 wordt geleverd met tal van ontwerpwijzigingen en is nu algemeen beschikbaar voor gebruikers. Als u al een upgrade naar Windows 11 versie 21H2 (Build 22000) hebt uitgevoerd, weet u dat het moderne contextmenu nog steeds wordt geleverd met de keuze Meer opties weergeven. Daarmee wordt het oorspronkelijke contextmenu geopend.

Klassiek Contextmenu Windows 11 Verbeterd

Binnen Windows 11 is het nieuwe Contextmenu groter en gemakkelijker te lezen of aan te raken dan dat van Windows 10, maar het is ook langzamer. Microsoft is hiervan op de hoogte. Het opnieuw ontworpen contextmenu wordt geleverd met pictogrammen voor basisacties zoals: kopiëren, plakken, hernoemen en verwijderen. Deze opties gingen eerder verloren in alle app opdrachten van derden die het klassieke menu groter maakte.

In Windows 11 verbergt het contextmenu de functionaliteit die u misschien wilt onder een nieuw menu of knop genaamd Meer opties weergeven, waarmee in feite het klassieke contextmenu wordt geopend. Het klassieke contextmenu heeft echter ontwerp en opvulproblemen. Dat is iets wat Microsoft van plan is in een toekomstige release aan te pakken.

Klassiek Contextmenu Windows 11 Verbeterd

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, test Microsoft nu een nieuwe look voor het klassieke/hoofdcontextmenu. Dat verschijnt wanneer u met de rechtermuisknop klikt in een map van Verkenner of op het bureaublad.

Dit is eigenlijk het originele contextmenu dat bij Windows 10 werd geleverd, maar het is bijgewerkt met een nieuw ontwerp. Het menu ziet er redelijk schoon uit. Ook gebruikt het een nieuwe blauwe accentkleur, die meestal wordt gebruikt in moderne Windows apps. Momenteel respecteert het echter niet de accentkleur in Windows 11 die door de gebruiker is ingesteld.

Klassiek contextmenu

Op dit moment test Microsoft het verbeterde klassieke contextmenu in het Dev Kanaal van het Insider programma. En het contextmenu zal uiteindelijk beter worden. Echter onduidelijk is nog wanneer de update zal worden uitgerold naar testers buiten het Insider programma. Ook al is het mogelijk dat het nieuwe contextmenu zal worden opgenomen in Windows 11 versie 22H2, die pas in oktober 2022 zal worden vrijgegeven.

De meest recente preview build bevat ook belangrijke wijzigingen, voor degenen die verwachten dat het moderne contextmenu onmiddellijk verschijnt wanneer ze met de rechtermuisknop op het bureaublad klikken. De moderne menu optie wordt door Windows gebruikers al lang als een traag beschouwd. Microsoft heeft echter naar de feedback geluisterd.

In een toekomstige versie van Windows 11 kunt u prestatieverbeteringen verwachten voor zowel het contextmenu als Explorer.exe of Verkenner. Microsoft is ook van plan om crashes die worden veroorzaakt door de Verkenner en taakbalk te verhelpen. Deze verbeteringen zullen worden gebundeld met een toekomstige release van Patch Dinsdag.