Hoe richt ik een goed product ten gronde?

Microsoft Voegt Bloatware Toe Aan Edge

Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft Edge staat, afgezien van zijn functies en prestaties, bekend om zijn moderne gebruikersinterface die past bij het uiterlijk van Windows 10 en Windows 11. Met minimale bloatware is Microsoft Edge snel en gebruiksvriendelijk geweest. 

Microsoft Voegt Bloatware Toe Aan Edge

Maar nu echter heeft het bedrijf langzaam onnodige winkelfuncties aan de Edge toegevoegd; daar zijn de gebruikers zijn niet blij mee.

Uitgesteld betalen

De nieuwste toevoeging is Koop nu, betaal later of zoals Microsoft het noemt, de BNPL integratie in Edge. Voor degenen die het niet kennen, deze service wordt aangeboden door sommige e-commercebedrijven zoals Target en Wallmart. Het stelt gebruikers in staat om aankopen te doen tussen € 35 – € 1.000 via Microsoft Edge en de betaling vervolgens in 4 termijnen over 6 weken te spreiden.

Hierdoor kunnen Edge gebruikers hun online aankopen gespreid betalen in termijnen, die mogelijk rentevrij zijn. Microsoft is bezig met de functie Koop nu, betaal later in de op Chromium gebaseerde browser komt op de adresbalk en auto aanvul pop-ups van Edge in Windows en andere besturingssystemen.

Microsoft Voegt Bloatware Toe Aan Edge

De Koop nu, betaal later optie van Microsoft Edge verschijnt automatisch wanneer u een product wilt betalen. In zekere zin zal de nieuwe functie van Edge mensen aanmoedigen om meer alledaagse voorwerpen te kopen dan anders. Verder zijn consumenten geneigd meer geld uit te geven dan ze eigenlijk willen. Dat komt omdat u niet voor het product betaalt op het moment dat u het koopt, het is psychologisch minder pijnlijk. U kunt het vergelijken met een aankoop via een creditcard.

Wat de gebruikers zeggen

Het is niet verwonderlijk dat gebruikers hun ongenoegen hebben uitgesproken over de integratie van Microsoft Edge met Nu kopen, later betalen. Gebruikers hebben ervoor gezorgd dat de tech gigant op de hoogte is gesteld van de negatieve effecten van de functie door het commentaargedeelte van de officiële aankondiging te overspoelen met kritiek.

Een boze Edge gebruiker zei:

Het is indrukwekkend hoe snel je jaren hard werk en goodwill kunt weggooien met een belachelijke functie als deze. Zelfs de Bing functies worden te agressief.

een andere gebruiker zegt:

Dit is een vreselijk idee. Annuleer dit project. Je maakt je browser slechter en het leven van iedereen die deze functie gebruikt slechter.

Gebruikers hebben ook hun ongenoegen geuit over het feit dat andere ongewenste functies aan Microsoft Edge worden toegevoegd, met de opmerking:

Mensen willen gewoon een solide betrouwbare browser met minder afleidende functies. Zelfs de Bing functies worden te agressief.

Edge 96 en bloatware

Microsoft Voegt Bloatware Toe Aan Edge

Bloatware

Bloatware is overbodige software op een computer, smartphone of tablet. Soms wordt bloatware ook wel ‘fatware’ genoemd.

Kenmerkend van bloatware is dat de software vaak is of wordt geïnstalleerd, zonder dat de gebruiker zich hier bewust van is. Bij een programma dat u echt nodig hebt, wordt dan bloatware toegevoegd. Soms is bloatware software die via de fabrikant bij de aanschaf van een laptop of PC wordt meegeleverd.

Voorbeelden van bloatware

Bekende voorbeelden van bloatware:

  • Een proefversie van een virusscanner in Windows
  • In de fabriek geïnstalleerde software of apps die u niet nodig hebt
  • Extra overbodige zoekbalk of werkbalk in uw browser
  • Een app op uw smartphone die je niet gebruikt, maar wel steeds meldingen geeft

Is bloatware gevaarlijk?

Bloatware is meestal niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Het leidt uw aandacht af, bijvoorbeeld met pop-ups, meldingen of advertenties.

Verder kan bloatware ervoor zorgen dat uw smartphone, laptop of PC:

  • Werkt minder goed
  • Minder snel werkt
  • Minder ruimte tot zijn beschikking heeft
  • Sneller batterij percentage verliest

Dit komt omdat bloatware het interne geheugen, RAM-geheugen of de processor van uw apparaat belast, omdat het op de achtergrond actief blijft.

Privacy

Sommige bloatware brengt uw privacy in het geding, bijvoorbeeld door uw activiteiten te monitoren en gegevens van u te verzamelen. Bij software die registreert wat u typt, spreken we van een keylogger. [/box]

Microsoft Voegt Bloatware Toe Aan Edge
Microsoft vraagt uw toestemming.

Microsoft Edge 96 werd op 1 november gelanceerd voor Windows en macOS met verschillende verbeteringen onder de motorkap. De stabiele versie van Edge 96 wordt bijvoorbeeld geleverd met enkele consumentgerichte functies, waaronder ingebouwde Microsoft Office-integratie voor het openen van documenten in de browser.

Helaas wordt ook aangenomen dat Edge 96 de eerste versie van de browser is met de “Koop nu, betaal later” integratie. Op dit moment is BNPL integratie niet live in Edge 96, maar deze zal de komende dagen voor gebruikers worden ingeschakeld.