Verjongingskuur voor Windows 10

In oktober of november van dit jaar is Microsoft van plan om met Project Sun Valley een ingrijpende visuele verjonging te realiseren. Waardoor testers in het Insider programma vroegtijdig kunnen kijken naar de wijzigingen die in Windows 10 zullen worden geïntroduceerd.


Ook Pictogrammen Uit Windows 95 Vervangen

Wat u moet weten

Eenmaal vrijgegeven, staat de software algemeen bekend als een stabiele release. De formele term hangt vaak af van de manier van releasen: fysieke media, online release of een webapplicatie.

Release To Manufacturing (RTM)

De term ‘release to manufacturing‘ (RTM), ook wel bekend als going gold, is een term die wordt gebruikt wanneer een software product klaar is om te worden geleverd. Deze build kan digitaal worden ondertekend, zodat de eindgebruiker de integriteit en authenticiteit van de softwareaankoop kan verifiëren.

Een kopie van de RTM build, bekend als de gold master of GM wordt verzonden voor massa duplicatie of schijfreplicatie, indien van toepassing. Deze terminologie is afkomstig uit de audio opname industrie, met name het mastering proces. RTM gaat vooraf aan de algemene beschikbaarheid (GA) wanneer het product wordt vrijgegeven voor het publiek. Een Golden Master build (GM) is doorgaans de laatste build van een stuk software in de bèta fase voor ontwikkelaars. Meestal voor iOS, maar ook voor Windows 10, is het de laatste build voor een grote release, er zijn ook uitzonderingen.

Het wordt meestal gebruikt in bepaalde softwarecontexten voor massaproductie in de detailhandel. In tegenstelling tot een gespecialiseerde softwareproductie of project in een commerciële of overheidsproductie en distributie. Waar de software wordt verkocht als onderdeel van een bundel in een gerelateerde computer hardware verkoop. Doorgaans moeten de software en aanverwante hardware uiteindelijk in winkels verkrijgbaar zijn en op grote schaal worden verkocht. Dit om aan te geven dat de software aan een bepaald kwaliteitsniveau voldoet en klaar is voor grootschalige detailhandel.

RTM kan ook in andere contexten betekenen dat de software is geleverd of vrijgegeven aan een klant of klanten. Voor installatie of distributie naar gerelateerde computers of machines van de eindgebruiker en de hardware.


Sun Valley

De grote vernieuwing van de interface van Windows 10 heeft de codenaam Sun Valley en komt, zoals eerder al vermeld, in oktober of november uit. Met rapporten die suggereren dat de functie update in juni de RTM status, release to manufacturing, zal bereiken. In de nieuwste preview builds hebben we nu een glimp opgevangen van nieuwe pictogrammen voor functies die stammen uit het Windows 95 tijdperk.

Ook Pictogrammen Uit Windows 95 Vervangen

Naast nieuwe pictogrammen voor bestandsverkenner en systeem apps, vernieuwt Microsoft ook pictogrammen uit het Windows 95 tijdperk. Zoals de slaapstand monitor en diskettes. Deze nieuwe pictogrammen lijken meer op de pictogrammen die al te zien zijn bij Microsoft 365, Microsoft Launcher en andere producten.

De preview build wordt geleverd met een set nieuwe pictogrammen voor mappen, opties en knoppen in de Shell32.DLL, de belangrijkste shell module. Die bestaat in alle varianten van het besturingssysteem die zijn uitgebracht na Windows 95. In de volgende functie update krijgen enkele van deze pictogrammen een make-over.

Ook Pictogrammen Uit Windows 95 Vervangen
In linkse afbeelding zijn de pictogrammen uit de Windows 95 tijdperk. Rechts zijn de nieuwe.

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding waarin Windows 10 Sun Valley Update wordt vergeleken met Windows 10 oktober 2020 Update, heeft Microsoft de pictogrammen vernieuwd voor verschillende mappen in de Shell32.DLL. Dit omvat de slaapstand, wereldbol, netwerken, diskettes, enz.

De oude pictogrammen hebben een unieke kleur gekregen voor een moderne uitstraling en differentiatie. Dit maakt allemaal deel uit van Sun Valley, de UI revisie die de ontwerpconsistentie zal verbeteren.

Preview builds

In de laatste paar preview builds heeft Microsoft veel apps, mappen en instellingen aangepast. Met meer kleurrijke en vloeiende pictogrammen, dus dit is geen grote verrassing. De pictogrammen voor andere belangrijke mappen: Deze pc, Prullenbak, Documenten, enz. zijn ook gewijzigd in de preview-builds, zoals eerder dit jaar officieel aangekondigd door Microsoft.

In plaats van de volledig gedateerde ontwerpen zijn de nieuwere opties kleurrijk.

Er zijn echter nog steeds verschillende pictogrammen die moeten worden gewijzigd. De preview build gebruikt bijvoorbeeld nog steeds het oude boompictogram voor WinDirStat, een viewer voor schijfgebruiksstatistieken en opschonen die is opgenomen in verschillende versies van Windows 10.

Het is waarschijnlijk dat de andere pictogrammen in het besturingssysteem ook worden bijgewerkt, voordat Sun Valley wordt gestart.

Windows 10 Sun Valley verbeterd de ontwerpconsistentie

Met afgeronde hoeken, meer vloeiende ontwerpfuncties, een echte donkere modus en andere functies, kan de desktop er heel anders uitzien dan de huidige versie van Windows 10. Microsoft overweegt ook een zwevend ontwerp voor het springlijstmenu op de taakbalk, het startmenu, flyouts en het actiecentrum.