Windows 11 heeft een nieuwe back-uptoepassing. Die kunt u als volgt configureren om een ​​back-up te maken van al uw bestanden en deze te herstellen.

Als onderdeel van Windows 11 versie 23H2, introduceert Microsoft de app Windows Back-up. Het idee is om een ​​andere manier van het maken van een back-up beschikbaar te maken. Het bedrijf wil hiermee gebruikers helpen hun gegevens in de Cloud te beschermen. Tegelijkertijd wil ze ontwikkelaars helpen de klantenbinding te vergroten wanneer ze van apparaat wisselen. Dit wil het bedrijf doen door het voor gebruikers gemakkelijker te maken hun applicaties te herstellen.

De app Windows Back-up is beschikbaar via het Start-menu. Dit stelt u in staat een back-up in te stellen voor uw bestanden, instellingen, inloggegevens en apps voor uw One-Drive account. De mogelijkheid om een ​​back-up van uw gegevens naar OneDrive te maken is niet nieuw. Omdat gebruikers al lange tijd toegang hebben tot deze functies via Instellingen–> Account –> Windows Back-up in de app Instellingen. 

Schakel de functies in de app Instellingen in. Na het maken van de back-up worden ze in de Windows Back-up-app gelabeld als: Er is een back-up van gemaakt.

Wellicht kent u de vorige Back-up functie van Windows 10. Deze is nu voor zowel Windows 10 als Windows 11 vervangen door de app.

Wat gaan we doen

In dit Windows 11 artikel tonen we u de stappen om aan de slag te gaan met de nieuwe app Windows Back-up. Deze wordt uitgerold met Windows 11 versie 23H2.

Volg deze stappen om een ​​back-up te maken van uw bestanden, instellingen, apps en inloggegevens. Windows 11 upload ze dan naar de Cloud, of OneDrive:

 1. Open Menu Start.Werk Met De App Back up in Windows 11 23h2
 2. Typ in het zoek vak: Windows Back-up en klik erop om de app te openen.
 3. Vervolgens klikt u op de instelling Mappen.
 4. Schakel de tuimelschakelaar voor Mappen in om een ​​back-up van uw profielmappen in OneDrive te maken. Inclusief Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen.

Opmerking:  Als de instelling Back-up luidt, is er al een back-up van de gegevens gemaakt in de Cloud omdat u de instellingen hebt ingesteld via: Instellingen–> Account–> Windows Back-up.

 • Hierna klikt u op de Apps instelling.
 • Schakel de tuimelschakelaar Snelle toegang tot apps op elk Windows-apparaat in.
 • Nu klikt u op Instellingen.
 • Schakel de instellingen in die u in de back-up wilt opnemen, zoals toegankelijkheid, taalvoorkeuren en woordenboek, personalisatie en andere instellingen.

Tip: Normaal gesproken wilt u een back-up maken van al uw instellingen.

 • Hierna klikt u op de instelling Referenties.
 • Zet de tuimelschakelaar Wi-Fi-netwerken en wachtwoorden aan.
Werk Met De App Back up in Windows 11 23h2
 • Wanneer u daarmee klaar bent klikt u op de knop Back-up maken.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Zodra u de stappen heeft voltooid, uploadt het systeem uw profielmappen naar uw OneDrive-account in de hoofdmap. Waar u altijd en overal toegang hebt tot uw bestanden.

Het maken van de back-up

De Windows Back-up maakt ook een inventaris van uw applicaties, inclusief die uit de Microsoft Store en de applicaties die u buiten de Store hebt geïnstalleerd, zoals oudere Win32-apps. Dit proces registreert ook hun plaatsen in het Start-menu en de taakbalk. 

Het is interessant om te weten dat je vanuit de app er alleen voor kunt kiezen om een ​​back-up te maken van de mappen Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen, terwijl je vanuit de app Instellingen ervoor kunt kiezen om de mappen Bureaublad, Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Video’s te uploaden.

Het maken van een back-up tussendoor stoppen

Merk op dat als u een back-up van iets hebt gemaakt in Windows Back-up, dat het item is gemarkeerd als Back-up. Hierna heeft u geen toegang meer hebt tot de schakelaar om dit in of uit te schakelen.

Als u om wat voor reden dan ook geen back-up meer wilt maken van sommige van uw mappen, apps of instellingen, kunt u dit beheren in Start Menu–> Instellingen–> Account–> Windows-back-up.

Vanaf hier kunt u de bestandsback-up deactiveren door Synchronisatie-instellingen beheren te selecteren naast OneDrive-map synchronisatie en vervolgens de mappen uit te schakelen waarvan u niet langer een back-up wilt maken.

Werk Met De App Back up in Windows 11 23h2

Voor apps en instellingen kunt u de schakelaar voor Onthoud mijn apps instellen op Aan of Uit. Of het vervolgkeuzemenu Onthoud mijn voorkeuren instellen en ervoor zorgen dat de selectievakjes voor alle items waarvan u een back-up wilt maken, zijn aangevinkt.

Werk Met De App Back up in Windows 11 23h2

Opmerking:  Accounts en wachtwoorden is het selectievakje waarin u Instellingen voor Wi-Fi-netwerken en wachtwoorden in Windows Backup kunt controleren.

Als u de back-up eenmaal hebt uitgeschakeld en u de gegevens wilt verwijderen waarvan eerder een back-up is gemaakt naar uw Microsoft-account, gaat u naar Apparaten van uw Microsoft-account, zoekt u het gedeelte Instellingen voor Cloud synchronisatie onderaan de pagina en selecteert u en selecteer Opgeslagen instellingen wissen.

Een Backup herstellen in Windows 11

In tegenstelling tot traditionele back-upoplossingen is de Windows Back-up-app niet bedoeld om een ​​volledig systeemherstel uit te voeren. De app heeft niet eens een interface om een ​​specifiek bestand, instelling, app of referentie te herstellen. In plaats daarvan heeft u rechtstreeks toegang tot uw bestanden vanuit OneDrive, en voor al het andere heeft u alleen de mogelijkheid om ze te herstellen tijdens het eerste installatieproces.

Wanneer u een nieuwe pc krijgt of Windows opnieuw moet installeren, logt u tijdens het instellen in met hetzelfde Microsoft-account dat u heeft gebruikt om hier de back-up te maken. Wij zorgen ervoor dat u back-ups heeft en vragen u of u deze wilt herstellen.

Werk Met De App Back up in Windows 11 23h2

Als u van meer dan één computer een back-up hebt gemaakt, kunt u Meer opties selecteren en de back-up selecteren waarvan u de back-up wilt terugzetten. Wanneer u op uw bureaublad komt, staat alles daar op u te wachten!

 • U zult zien dat de pinnen voor uw apps zijn hersteld waar u ze had achtergelaten op de taakbalk. Het Startmenu en de lijst Alle apps staan op de plek waar ze vóór de back-up stonden. Apps die beschikbaar zijn in de Microsoft Store kunnen worden hersteld door op de app pin te klikken. Voor apps die niet beschikbaar zijn in de Store, wordt u doorverwezen naar het internet om het installatieprogramma te downloaden.
 • Ook op uw nieuwe toestel worden uw belangrijkste instellingen hersteld, zodat deze aanvoelt als de uwe en direct klaar is voor gebruik. Zie Windows Backup-instellingen en voorkeurencatalogus voor een volledige lijst met ondersteunde instellingen.
 • Bestanden kunnen op elk gewenst moment worden hersteld door u eenvoudig aan te melden bij OneDrive met hetzelfde Microsoft-account dat u hebt gebruikt om de oorspronkelijke back-up te maken.

Herstellen van een Back-up

Volg deze stappen om uw gegevens te herstellen die zijn gemaakt met de Windows Back-up-app tijdens de Out-of-box Experience:

 1. Kies de regio die voor u van toepassing is.
 2. Hierna klikt u op de knop Ja.
 • Selecteer de toetsenbordtaal die op u van toepassing is.
 • Daarna klikt u op de knop Ja.
 • Vervolgens klikt u op de knop Overslaan.
 • Bevestig een naam voor het apparaat; indien van toepassing
 • Dan klikt u op de knop Volgende.
 • Kies de optie Instellen voor persoonlijk gebruik

Opmerking: Deze optie is alleen beschikbaar via de installatie van Windows 11 Pro.

Tenslotte klikt u op de knop Aanmelden.

 1. Bevestig uw Microsoft-account.
 2. Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 3. In het gedeelte Herstellen vanaf uw pc-back-up klikt u op de knop Herstellen vanaf deze pc.
 • Ga verder met de aanwijzingen op het scherm om de installatie te voltooien.

Nadat u de stappen heeft voltooid, voltooit het systeem de installatie en herstelt het uw bestanden, instellingen, inloggegevens en apps in de nieuwe installatie.

Eenmaal op het bureaublad zijn de bestanden beschikbaar via de mappen Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen vanaf de OneDrive-locatie via Verkenner. De apps verschijnen in Start en op dezelfde locatie in de taakbalk, maar zijn niet op de computer geïnstalleerd. Wanneer u in plaats daarvan op de app klikt, installeert Windows 11 deze op aanvraag vanuit de Microsoft Store. In het geval van een app die niet uit Microsoft Store komt wordt u, wanneer u een app probeert te openen, doorgestuurd naar de website waar u het installatieprogramma kunt downloaden.

Dankzij een eenvoudige truc, is het mogelijk om de Windows Backup-app te verwijderen. Dit schakelt ook het proces ook het Emoji-paneel en het Werk Met De App Back up in Windows 11 23h2 + Shift + S op het toetsenbord kort uit:

 1. Open PowerShell als Administrator.
 2. Voer in PowerShell de volgende opdracht uit:
 • Start uw systeem opnieuw op door Y in de terminal te typen.