Het ziet en voelt straks consistenter

Verwachte leestijd: 3 minuten

Een van de grootste visuele updates voor Windows 10 is de codenaam Sun Valley. Die heeft tot doel de scherpe hoeken af te ronden, een nieuwe interface voor kerncomponenten wordt geïntroduceerd om een consistente gebruikersinterface te bieden.

Donkere Gebruikersinterface Van Windows 10

Wat u moet weten

Wat is een Universeel Windows Platform (UWP) app?

UWP is een van de vele manieren om cliënt toepassingen voor Windows te maken. UWP apps gebruiken Win-RT API’s om een krachtige gebruikersinterface en geavanceerde asynchrone functies te bieden die ideaal zijn voor apparaten met internetverbinding.


Vorige week hebben we u de eerste tekenen laten zien van het moderne contextmenu in Windows 10, als het in de nabije toekomst Windows UI en thema-ondersteuning krijgt. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het standaard donkere thema voor oudere componenten donkerder, donkere thema-ondersteuning krijgt. Om een ​​gebruikersinterface te creëren die er consistenter uitziet en aanvoelt.

De gebruikersinterface van Windows 10 is jarenlang een mix geweest tussen metro- en legacy componenten. Het Startmenu, het actiecentrum, de taakbalk en andere belangrijke onderdelen waren steeds vrij donker. Maar het besturingssysteem staat nog steeds in schril contrast met de verblindend witte elementen zoals contextmenu, pop-up menu, eigenschappenmenu, etc.

Donkere Gebruikersinterface Van Windows 10

Volgens bronnen binnen Microsoft die bekend zijn met de ontwikkeling, neemt Microsoft eindelijk de ondersteuning in overweging van donkere thema’s voor meer verouderde UI gebieden. Dit om de algehele consistentie te verbeteren bij het gebruik van het donkere thema in Windows 10.

Ook al worden vele aspecten van het besturingssysteem beïnvloed door de donkere modus, de ervaring is niet bepaald consistent. Sommige functies blijven wit, waaronder contextmenu’s, pop-ups. De nieuwe implementatie moet ook deze elementen van een donker tintje voorzien.

Daarnaast zou Microsoft meerdere varianten overwegen. Vermoedelijk wordt hiermee bedoeld dat bepaalde UI gebieden niet alleen zwart zouden kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook donkergrijs. Voorlopig zijn er nog geen veranderingen ontdekt in de nieuwste Preview build.

Windows User interface

Een groot aantal Windows 10 wijzigingen zal worden geïntroduceerd met Windows UI. Dat is een UX-platform dat afzonderlijk van het besturingssysteem wordt onderhouden en geleverd.

Donkere Gebruikersinterface Van Windows 10

Windows UI wordt regelmatig bijgewerkt en is momenteel gericht op afgeronde hoeken met vloeiende ontwerpeffecten. Als onderdeel van Windows UI zal het moderne contextmenu binnen de UWP apps er ook beter uitzien en ondersteuning krijgen voor afgeronde hoeken. Microsoft zal ook een paar aanpassingen doen aan het Actie Centrum, waarbij UI ideeën van Windows UI worden overgenomen.

Rapporten suggereren dat de nieuwe gebruikersinterface van Windows 10 in de komende lente kan worden getest in preview builds, de algemene release komt waarschijnlijk in de tweede helft van 2021uit.