Volgende generatie Windows 10 wordt ongelooflijk

Verwachte leestijd: 4 minuten

We weten allemaal dat de Windows 10 Sun Valley update een groot probleem zal worden voor het besturingssysteem. Maar na een nieuwe verklaring van Microsoft hebben we eindelijk een officiële bevestiging dat de volgende generatie Windows “ongelooflijk en enorm ” zal worden.

Windows 10 Krijgt Vloeiende Pictogrammen

Panos Panay van Microsoft, die de afgelopen maanden met veel ophef is gevolgd over hoe lang het geleden is sinds de grote Windows 10 functie-update. Bevestigt nu dat Microsoft werkt aan het besturingssysteem de “volgende generatie Windows“.

Tijdens Ignite 2021 verklaarde Panos Panay enthousiast te zijn over de toekomst van Windows die met veel nieuwe functies zal komen.


Er komen nieuwe functies aan, we hebben het nog niet gehad over de volgende generatie Windows en wat er gaat komen. Maar ik kan u vertellen dat ik zo gepompt ben.

We weten dat de toekomst van Windows ongelooflijk is,

zo zei Panos Panay.


Microsoft sprak nu niet over de volgende generatie Windows, maar rapporten hebben gesuggereerd dat de tech gigant een speciaal evenement plant. Daarin zal het de toekomst van Windows, computers en gaming bespreken.

Deze verbeteringen worden verwacht

Volgens verschillende rapporten zal Windows 10 Sun Valley of de next gen Windows; een gloednieuw startmenu bevatten, dat het huidige startmenu zal vervangen.

Het Actie Centrum krijgt ook een make-over verder zijn er ook verbeteringen voor inbox apps.

Bronnen hebben ons al een idee gegeven van hoe het opnieuw ontworpen Windows 10 Start menu eruit zou kunnen zien. Dit lijken grote verbetering te worden.

Sinds de lancering van Fluent Design is er veel discussie geweest over de toekomstige ontwerp richting van Microsoft, vooral voor Windows 10. Onder de vlag van de Sun Valley update lijkt de langverwachte “vernieuwing” voor Fluent Design nu geleidelijk aan meer vaste vorm te krijgen in de preview-builds en apps.

In de nieuwste preview builds introduceert Microsoft nieuwe systeempictogrammen voor Windows 10. Eenmaal bijgewerkt, zullen gebruikers een vernieuwde app Instellingen met meer afgeronde hoeken zien. Deze maakt deel uit van de vernieuwing van Fluent Design.

De huidige oude systeempictogrammen verliezen hun scherpe uiterlijk. hiervoor in de plaats komt een zeer ronde en bolvormige ‘look’ die in overeenstemming is met het huidige plan van Microsoft om het ontwerp aantrekkelijker te maken. Als u de muisaanwijzer op deze pictogrammen plaatst, wordt ook het traditionele vloeiende ontwerpeffect zichtbaar.

Windows 10 Krijgt Vloeiende Pictogrammen

Microsoft gebruikt het Segoe lettertype voor vloeiende pictogrammen. Deze wijzigingen zijn zichtbaar in het menu Start, de app Instellingen en andere pagina’s.

Nieuwe systeempictogrammen versus oude systeempictogrammen

Windows 10 Krijgt Vloeiende Pictogrammen
Aan de linkse kant ziet u de huidige pictogrammen, rechts de nieuwe.

Zoals u kunt zien zijn in de bovenstaande schermafbeelding alleen apps die afhankelijk zijn van Segoe MDL2 ondersteuning. Ze hebben meer afgeronde, vereenvoudigde en vloeiende pictogrammen.

We dienen hierbij te vermelden dat de iconografie niet dramatisch verandert is tussen de update van oktober 2020 en de update van Sun Valley. Echter de hoekradius op de diverse knoppen zal veranderen. Voor de ontwikkelaars onder u, werkt Microsoft ook aan nieuwe richtlijnen voor afstand, kleur, straal van afgeronde hoeken. Dit wordt gedaan om de consistentie van de gebruikersinterface in het hele besturingssysteem te verbeteren.

Windows 10 Krijgt Vloeiende Pictogrammen

Er is ons ook verteld dat Microsoft werkt aan kleine verbeteringen voor de app Instellingen om de kloof tussen de moderne en het oudere configuratiescherm te overbruggen. Het configuratiescherm gaat echter nergens heen, tenminste dit jaar nog niet.

Gaat de Sun Valley update helemaal over afgeronde hoeken?

Tot nu toe lijken afgeronde hoeken de belangrijkste focus te zijn van de Sun Valley update. Microsoft lijkt echter ook te werken aan nieuwe functies en kwaliteitsverbeteringen.

Windows 10 Krijgt Vloeiende Pictogrammen

Op basis van de referenties die we hebben gevonden in de preview-builds, kunnen we de volgende verbeteringen verwachten:

  • Nieuwe contextmenu’s.
  • Zwevend startmenu, Jump List, contextmenu van de taakbalk, Actie Centrum met meer in de pijplijn.
  • Afgeronde hoeken voor ramen op het hoogste niveau.
  • Nieuwe bediening voor aanraking, gebaren en multitasking .
  • Opnieuw ontworpen actiecentrum.
  • Nieuwe ervaring om van app te wisselen.
  • Verbeteringen voor inbox, voor geïnstalleerde, apps.
  • Nieuw optioneel startmenu.
  • Verbeteringen in de donkere modus.

Wat komt hierna?

In interne documenten wordt het Sun Valley project ook wel ‘Windows 10 ++‘ genoemd. We zullen waarschijnlijk meer functies zien naarmate het jaar vordert, vooral als we naar het evenement ‘Wat is het volgende voor Windows’ gaan. Hierin zal Microsoft naar verwachting aankondigen hoe de volgende generatie Windows en Windows 10X eruit gaan zien.