Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft gisteren bevestigt dat de Kladblok app met tabbladen in het DEV kanaal komt.

Microsoft Kladblok App Krijgt Tabbladen

Wat u moet weten

  • Microsoft heeft aangekondigd dat er tabbladen komen in de app Kladblok.
  • Het komt vandaag beschikbaar in een nieuwe preview voor Insiders in het Dev Kanaal.
  • De update voegt tabbladen toe aan de bovenkant van de Kladblok.

Nadat op eerste kerstdag een screenshot was gelekt, heeft Microsoft nu officieel bevestigd dat tabbladen binnenkort naar de Notepad-app zullen komen. Er komt een preview beschikbaar voor Insiders in het Dev Kanaal die vandaag wordt uitgerold. De nieuwe versie van Kladblok heeft een vertrouwde tabbladeninterface die langs de bovenkant van de app loopt, zodat u meerdere .txt-bestanden onder een venster kunt openen.

Microsoft Kladblok App Krijgt Tabbladen
Kladblok

Aankondiging Microsoft

Dave Grochocki, hoofdprogrammaleider van de inbox apps van Windows, kondigde het volgende aan:

Met deze update introduceren we ondersteuning voor meerdere tabbladen, een veelgevraagde functie van de community. Waarmee u meerdere bestanden kunt maken, beheren en organiseren in één enkel Kladblok-venster! 

U kunt ook blijven werken met bestanden in meerdere vensters door een tabblad naar een eigen venster te slepen. Met een nieuwe app-instelling kunt u het beeld aanpassen of bestanden standaard in nieuwe tabbladen of in een nieuw venster worden geopend.

Nieuwe sneltoetsen en waarschuwing

Microsoft Kladblok App Krijgt Tabbladen
Keuze: openen in tabblad of venster

Er zijn ook nieuwe sneltoetsen op het toetsenbord om het beheer van tabbladen te ondersteunen. Ook zijn er enkele verbeteringen voor het beheer van niet opgeslagen bestanden, zoals het automatisch genereren van de bestandsnaam en tabbladtitel. Dat gebeurt op basis van inhoud en een vernieuwde indicator voor niet opgeslagen wijzigingen.

Microsoft waarschuwt wel dat deze nieuwe preview-versie van Kladblok nog enkele fouten kan bevatten, vooral rond sneltoetsen en prestaties. Het bedrijf is van plan deze problemen de komende weken aan te pakken, voordat de app officieel wordt gelanceerd.

Kladblok met tabs
Afbeelding die met de kerst 2022 uitlekte

Insiders dienen in het bezit te zijn van versie 11.2212.33.0 van de Kladblok-app. U dient deze te installeren om toegang te krijgen tot de nieuwe tabbladfunctie, die nu voor gebruikers van het Dev Kanaal in de Microsoft Store moet worden uitgerold.

Voorlopig zijn tabbladen dus alleen weggelegd in Kladblok voor gebruikers van het Dev Kanaal. Het is best gaaf om te zien dat Microsoft tabbladen toevoegt aan andere apps. Vorig jaar voegde Microsoft tabbladen toe aan Verkenner, nadat gebruikers er jaren om hadden gevraagd. Nu willen we weten aan welke apps Microsoft hierna tabbladen zal toevoegen.