Verwachte leestijd: 2 minuten

AMD Ryzen CPU’s L3 Latentie prestaties worden binnenkort opgelost door een update van Microsoft via Windows 11 Update. De specifieke data zijn bekent waarop de updates worden uitgerold.

Amd Ryzen Krijgt Update in Windows 11
Ryzen CPU Bron: AMD.com

Volgende week zal AMD een oplossing uitbrengen voor de prestatievermindering. Die doet zich voor met Ryzen CPU’s in het Windows 11 besturingssysteem van Microsoft. 

[UPDATE 14-10] Patch Dinsdag vergroot het probleem

Inmiddels hebben we kunnen vaststellen dat na de update van Patch Dinsdag van Windows 11 op 12 oktober de L3-latency bij Ryzen CPU verder is verhoogd. Waar de AMD CPU een gebruikelijke latency van 10 nanoseconden meldt bij de Ryzen 7 2700X, bedraagt dit 17,1 ns in Windows 11. Na de update van deze week is de waarde echter verder gestegen naar 31,9 ns.

Amd Ryzen Krijgt Update in Windows 11
De benchmark van de 2700X die voor en na Patch Dinsdag is gedraaid.

Het probleem

Vorige week werd bekent dat AMD Ryzen CPU’s te maken hadden met prestatievermindering tot 15% in het Microsoft Windows 11 besturingssysteem. De problemen waren gerelateerd aan de L3-cachelatentie en de UEFI CPPC2-profielen.

Pc’s met processors van AMD kunnen in Windows 11 prestatieverlies lijden, dat kan liggen tussen “praktisch niet merkbaar” en een prestatieverlies van 15 procent. De updates die zijn ontworpen om deze problemen aan te pakken, zijn zo goed als klaar.

Het probleem bevat twee delen:

  1. Onder Windows 11 wordt niet altijd de snelste processorkern geselecteerd voor bewerkingen.
  2. De prestaties van de cache van niveau 3 kunnen instorten.

AMD en Microsoft

AMD had een firmware update aangekondigd. Maar ook Microsoft wil het cacheprobleem oplossen met een update voor Windows 11. De hoop was dat deze reparatie zou worden opgenomen in de update, maar dit lijkt niet te gebeuren. De getroffenen zullen waarschijnlijk niet lang hoeven te wachten.

  • Het CPPC probleem is opgelost. Het energieprofiel van de AMD driver bevindt zich in het releaseproces. Deze is bedoeld voor GA release op 21 oktober. Wanneer het nodig is vóór GA, kan AMD de driver op verzoek rechtstreeks met klanten delen.
  • Ook is het L3-cachelatentieprobleem opgelost door Microsoft. Het bedrijf is van plan om de reparatie uit te brengen in Windows Update die bedoeld is voor 26 oktober 2021.

De relevante updates zijn zo goed als klaar en worden ze momenteel voor de laatste keer getest. Ze zullen dan in de komende weken gepubliceerd moeten worden. Volgens Microsoft is een update voor Windows 11 gepland hebben voor 26 oktober. De driver update van AMD zal op 28 oktober volgen.