Dat zijn de niet ondersteunde Windows 11 pc’s

Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft de releasedatum van 5 oktober voor Windows 11 aangekondigd. Ze is ook begonnen met het waarschuwen van testers over de aanstaande wijzigingen in het Windows Insider programma.

Oude Windows 11 Pcs Krijgen Updates

Windows 11 wordt geleverd met minimale systeemvereisten die nodig zijn om het nieuwe besturingssysteem te gebruiken. Het is echter mogelijk om Windows 11 te installeren op een 8e generatie Core processors (Coffee Lake), Ryzen 2000 en nieuwer. Het besturingssysteem wordt helaas niet officieel ondersteund op apparaten met Kaby Lake, AMD Zen 1 chips van Intel of ouder.

U kunt niet upgraden naar Windows 11 via Windows Update als u niet aan de systeemvereisten voldoet. Wanneer u zich hebt aangesloten bij het Dev Channel van het Windows Insider programma en Windows 11 al aan het testen bent op niet ondersteunde pc’s, kunt u een waarschuwingsbericht in Windows Update krijgen waarin de huidige situatie wordt uitgelegd.

In het bericht staat dat u geen builds meer op pc ontvangt. Verder staat erin dat u Windows 10 opnieuw moet installeren. Dat komt omdat Microsoft de vereisten voor Windows 11 preview-builds heeft bijgewerkt. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat Windows 11 op apparaten wordt geïnstalleerd met processors of modules die niet worden ondersteund.

Oude Windows 11 Pcs Krijgen Updates

Voor degenen die nog steeds willen deelnemen aan het Windows Insider programma. Kunnen dat doen door verder te gaan met het testen van Windows 10 versie 21H2, ook wel de oktober 2021 update.

Berichten

Het bericht binnen Windows Update suggereert dat dit het einde is voor testers van Windows 11 met niet ondersteunde hardware. Zij kunnen nu alleen nog Windows 10 testen. Microsoft heeft nu wel verduidelijkt dat gebruikers cumulatieve updates zullen blijven ontvangen tot de algemene beschikbaarheid. Ook is er duidelijkheid over aankomende ontwikkelingsprojecten.

De pc’s die een uitzondering krijgen, ontvangen geen nieuwe toekomstige Insider Preview builds van het Dev Channel. Maar krijgen nog steeds cumulatieve updates voor Windows 11 in de aanloop naar GA. Zoals ik al zei, is er een onderscheid tussen nieuwe builds hier.

Zei Brandon LeBlanc van Microsoft op Twitter.

Oude Windows 11 Pcs Krijgen Updates

Ook al is Microsoft momenteel niet van plan is om de cumulatieve updates voor niet ondersteunde Windows 11 apparaten te blokkeren, toch kan dit binnenkort veranderen. Naar verwachting kunnen gebruikers de noodzakelijke maandelijkse updates voor Windows 11 via Windows Update niet meer krijgen.

Oude Windows 11 Pcs Krijgen Updates

Dat komt omdat die apparaten zich in een niet ondersteunde staat bevinden. Dat wil zeggen dat ze niet in aanmerking komen voor ondersteuning van Microsoft.

In theorie is het mogelijk om deze beperkingen te omzeilen door wijzigingen aan te brengen in het Windows register. Als u daar niet vertrouwd bent, met deze mazen in de wet, moet u teruggaan naar Windows 10 om regelmatig cumulatieve en kleine functie updates te krijgen.

Volgens Microsoft wordt Windows 10 minimaal tot 2025 ondersteund.

De uitrol van Windows 11

Op dinsdag 31 augustus kondigde Microsoft officieel de lanceringsdatum van Windows 11 aan. Daarmee werd bevestigd dat de geselecteerde apparaten in het productiekanaal, dus niet het Insider kanaal, het nieuwe besturingssysteem vanaf 5 oktober zullen ontvangen.

Windows 11 bevindt zich nu al in de laatste testfase. Deelnemers aan het Insider programma zullen naar verwachting binnenkort de definitieve build ontvangen. Microsoft zal doorgaan met het uitbrengen van cumulatieve updates om bugs op te lossen. Daarmee zal het de algemene prestaties van het besturingssysteem verbeteren.

De uitrol gaat door tot in de zomer 2022 en zal naar verwachting in het najaar van 2022 zijn afgerond.