Maak eerst een back-up in Windows 11

Verwachte leestijd: 8 minuten

In dit Windows artikel vertellen we u hoe u een back-up van uw systeembestanden maakt in Windows 11. Maar ook hoe u kunt downgraden naar Windows 10.

Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10

Zo maakt u een back-up van bestanden in Windows 11

 1. Gebruik een USB station of externe SSD en kopieer handmatig over de mappen Documenten, Bureaublad, Afbeelding, Muziek, Downloads en Video’s.
 2. Maak een ​​back-up met Bestandsgeschiedenis van uw kritieke bestanden, zonder dat u bestanden handmatig hoeft te kopiëren
 3. Maak gebruik OneDrive om uw bestanden in de cloud op te slaan en ze later te downloaden
 4. Downgrade naar Windows 10 met behulp van het ISO-bestand.

Terug naar Windows 10

Windows 11 wordt op 5 oktober officieel uitgebracht. U zult Windows 11 in Windows Update tegen komen, waarna u vrij bent om te upgraden naar het nieuwe besturingssysteem. Maar wat moet u doen als u de upgrade uitprobeert en deze niet bevalt? Of u bent een Windows Insider die eerder Windows 11 heeft getest, maar u wilt terug naar Windows 10?

Als u onlangs Windows 11 hebt geïnstalleerd, 10 dagen of korter, dan kunt u gewoon de terug draai functie gebruiken. Hiermee kunt u de upgrade terug draaien naar Windows 10 en alles behouden. Ga naar:

Instellingen–> Windows Update–> Geavanceerde opties–> Herstel.

Hierna klikt u op de knop Downgrade.

Als u pas na 10 dagen wilt downgraden, moet u Windows 10 schoon installeren en opnieuw beginnen. Hierdoor verliest u uiteindelijk uw bestanden als er geen back-up van is gemaakt. We zijn hier om u te helpen die situatie te voorkomen. Hier leest u hoe u een back-up van uw persoonlijke bestanden maakt in Windows 11 en vervolgens teruggaat naar het oude besturingssysteem.

Gebruik maken van een externe schijf

Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10

Wanneer u een back-up van uw bestanden wilt maken in Windows 11 voordat u teruggaat naar Windows 10. Dan kunt u de bestanden het beste naar een USB station of externe SSD kopiëren.

Volg de stappen om bestanden naar een SSD schijf te kopiëren.

 1.  Sluit uw SSD of USB aan op uw computer;
 2.  Open Verkenner, klik op Deze pc in de zijbalk en zoek uw (externe) schijf in de lijst.
 3. Dubbelklik op dat station om het te openen en zorg ervoor dat het venster open blijft.
 4. Open een nieuwe bestandsverkenner met sneltoets CTRL + N terwijl u nog steeds actief bent in uw huidige verkenner venster.
 5. Sleep de twee vensters naast elkaar en klik in uw nieuw geopende venster op Deze pc in de zijbalk.
 6. Met de rechtermuisknop klikt u op het gedeelte Documenten en kies de optie Kopiëren. Dit is het pictogram linksboven in het context menu
 7. Met de rechtermuisknop klikt u terug in het Verkenner venster, dit is het venster met uw SSD- of USB-station open en kies Plakken.
 8. Herhaal het proces voor de secties Bureaublad, Downloads, Muziek, Afbeeldingen en Video ‘s.

Door deze bovenstaande stappen te volgen, worden uw kritieke bestanden gekopieerd naar externe opslag. Later kunt u terug navigeren naar de SSD locatie in Verkenner en alles plakken op de geselecteerde plaats in de Verkenner map Documenten. Het schone installatieproces kan worden voltooid.

Bestandsgeschiedenis gebruiken

Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10

We hebben hierboven het handmatige proces van het kopiëren van bestanden beschreven. Maar als uw USB-drive of SSD groot genoeg is, kunt u de functie Bestandsgeschiedenis van Windows 11 gebruiken om een ​​kopie van al uw bestanden op te slaan met het hulpprogramma van Windows zonder al het harde werk te doen. Hier is hoe.

 1. Zoek naar Bestandsgeschiedenis in het Startmenu en klik erop als u klaar bent.
 2. Kies een schijf in de lijst en kies Inschakelen.
 3. Volg de stappen op het scherm en Bestandsgeschiedenis archiveert uw gegevens in kritieke documenten, muziek, afbeeldingen, video’s en bureaublad mappen.

Nadat u klaar bent, installeert u Windows 10 schoon en gaat u vervolgens naar ConfiguratieschermSysteem en beveiliging, Bestandsgeschiedenis en selecteert u het station zoals u eerder deed. Volg dan de onderstaande stappen.

 1. Van daaruit selecteert u het station en kiest u Ik wil een eerdere back-up gebruiken op dit Bestand geschiedenis station.
 2. Dan zou u in het vak onder Selecteer een bestaande back-up uw vorige back-up moeten zien. Selecteer het en klik op OK.
 3. U kunt vervolgens op de link Persoonlijke bestanden herstellen in de zijbalk klikken om uw bestanden te herstellen. Zorg ervoor dat u op de terug knop klikt om terug te gaan en uw vorige back-up van Windows 11 kunt vinden.

Aangezien Windows 11 voornamelijk is gebaseerd op Windows 10, zou de functie Bestandsgeschiedenis prima moeten werken tussen de twee besturingssystemen. We hebben het getest in de huidige bètaversie van Windows 11 zonder problemen. Maar zodra Windows 11 bèta verlaat, is er geen garantie dat dit werkt. We zullen ons best doen om dit artikel up-to-date te houden als deze niet meer werkt.

OneDrive gebruiken

Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10

Als u een Microsoft 365-abonnee bent, heeft u 1 TB aan ruimte in OneDrive. Als u overstapt van Windows 11 naar Windows 10, raden we u aan deze ruimte in uw voordeel te gebruiken. Doe dit via de pc map back-up van OneDrive. Het is eigenlijk hetzelfde als het uploaden van uw bestanden naar internet, of het gebruik van een virtuele SSD of USB drive. Ook al moet u de bestanden later opnieuw via internet weer downloaden. Hier is het artikel.

 1. Open OneDrive op uw Windows 10 pc.
 2. Met de rechtermuisknop klikt u in de OneDrive-map die wordt geopend. Met de linkermuisknop klikt u op Instellingen.
 3. Ga naar het tabblad Back-up en kies Back-up beheren.
 4. Controleer in het dialoogvenster Back-up van uw mappen of de mappen waarvan u een back-up wilt maken, zijn geselecteerd en kies Back-up starten.

Nadat u een back-up van de bestanden hebt gemaakt met OneDrive, kunt u OneDrive op het web bezoeken nadat u Windows 10 hebt geïnstalleerd. Wanneer uw bestanden zijn gesynchroniseerd met OneDrive, wordt er een back-up van gemaakt en kunt u ze overal openen in Documenten, Desktop, Afbeeldingen of in OneDrive. Wanneer u een back-up maakt van uw bureaublad, zwerven de items op uw bureaublad met u mee naar uw andere pc waarop u OneDrive gebruikt.

Downgrade naar Windows 10

Nu heeft u drie manieren gezien om uw bestanden op te slaan, dus nu is het tijd om te downgraden naar Windows 10. Als onderdeel van dit proces moet u het Windows 10 ISO bestand downloaden via Microsoft. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10

U dient er rekening mee te houden dat u al uw bestanden zult verliezen, omdat u een downgrade naar Windows 10 gaat doen. Een USB drive heeft u niet nodig, omdat u al op Windows 11 heeft werkt. U heeft slechts het Windows 10 installatieprogramma uit het ISO bestand nodig.

Dit is hetzelfde als een schone installatie uitvoeren via een USB-station of cd, omdat u een nieuwe Windows 10 installatie krijgt als u klaar bent. Lees hier eerst voor meer informatie over hoe u Windows 10 kunt installeren met een USB station als u dat toch nodig heeft. Volg anders de onderstaande aanwijzingen.

 1. Download de Windows 10 Media Creation Tool van de website van Microsoft.
 2. Start de tool en volg de aanwijzingen op het scherm.
 3. Ga akkoord met de voorwaarden en selecteer de optie om installatiemedia voor een andere pc te maken, klik twee keer op de knop Volgende
 4. Kies de ISO-bestandsoptie en kies volgende
 5. Bewaar het ISO-bestand op een plaats zoals het bureaublad
 6. Laat Windows 10 downloaden
 7. Als u klaar bent, navigeert u naar waar het ISO-bestand is gedownload
 8. Dubbelklik op het ISO-bestand om het te koppelen en zoek naar het Setup pictogram.
 9. Klik erop, volg de instructies op je scherm.

Ons advies

Het is altijd een goed idee om een ​​back-up van uw bestanden te maken, omdat u nooit weet wanneer u de bestanden nodig heeft voor toekomstig gebruik. In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe u de meest voorkomende methode hiervoor kunt gebruiken.

Ons advies is om naast de desktop, ook uw documenten, afbeeldingen en gebruikers map op een andere schijf te bewaren. De beste manier is een back-up te maken op een externe schijf en deze los van de pc te bewaren. Dit kunt u ook doen op de D schijf, gebruik de C schijf alleen voor Windows. Houd er echter rekening mee dat sommige apps altijd moeten worden opgeslagen op de C schijf van het systeem.

Hoe dan ook, hiermee kunt u bestanden kopiëren tussen de C schijf van het systeem en de D schijf, of ze gescheiden houden, als u ooit het besturingssysteem opnieuw moet installeren. 

Voor het verplaatsen van mappen volg deze stappen:

 • Druk op de sneltoets Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10 + E om de verkenner te openen.
 • Ga naar de map die u wilt verplaatsen.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op de map en klik op Eigenschappen.
Zo Downgrade U Terug Naar Windows 10
 • Vervolgens klikt u op het tabblad Locatie.
 • U klikt nu op de knop Verplaatsen.
 • Navigeer naar de map waarnaar u uw map wilt verplaatsen.
 • Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt u op Bevestigen zodra daarom wordt gevraagd.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk op een laptop, maar we beschrijven hier het proces van het verplaatsen van kritieke bestanden van de systeem schijf, dit is meestal de C schijf.