De Windows 10 update KB5000842 kan hoge pieptonen genereren bij Dolby 5.1

Verwachte leestijd: 3 minuten

Enkele gebruikers van Windows 10, die de Patch Dinsdag update hebben ge installeert melden audioproblemen. Met de vorige update KB5001330 nog vers in het geheugen veroorzaakt KB5000842 hoge pieptonen. Deze worden afgespeeld bij het gebruik van 5.1 Dolby Digital audio. Het probleem zou niet optreden bij stereogeluid.

Update Kb5000842 Maakt Piep in Dolby 51

Wat u moet weten

5.1 surround sound 

Vijfpunt één is de algemene naam voor surround sound audiosystemen. 5.1 is de meest gebruikte lay-out in thuistheaters. Het gebruikt vijf kanalen met volledige bandbreedte en één kanaal met lage frequentie-effecten  dat is de punt éénDolby Digital, Dolby Pro Logic IIDTSSDDS en THX zijn allemaal gangbare 5.1 systemen. 5.1 is ook de standaard surround sound audiocomponent van digitale uitzendingen en muziek.

Update Kb5000842 Maakt Piep in Dolby 51
Bron: Wikipedia.org

Alle 5.1-systemen gebruiken dezelfde luidsprekerkanalen en configuratie, met een front links en rechts, een midden kanaal, twee surround kanalen (links en rechts) en het lage frequentie effectkanaal ontworpen voor een subwoofer.

Kanaalvolgorde

De volgorde van kanalen in een 5.1-bestand verschilt per bestandsindeling. De volgorde in WAV-bestanden is (niet volledig) Linksvoor, Rechtsvoor, Midden, Laagfrequente effecten, Surround links, Surround rechts.

Muziek

Voorgestelde configuratie voor luisteren naar 5.1-muziek.

Met betrekking tot muziek is het belangrijkste doel van 5.1 surround sound een juiste lokalisatie en gelijkheid van alle akoestische bronnen voor een gecentreerd publiek. Daarom zouden idealiter vijf bij elkaar passende luidsprekers moeten worden gebruikt.

  • Vijf luidsprekers van hetzelfde formaat voor front, center en surround
  • Identieke afstand tot de luisteraars voor alle vijf de sprekers
  • Hoekaanpassing met betrekking tot kijkrichting van publiek: midden 0 °, voorkant ± 22,5 ° voor films ± 30 ° voor muziek, surround ± 110 °

Microsoft zeg dat het op de hoogte is van het probleem, momenteel werkt zij aan een oplossing. Microsoft beweert dat zowel versie 20H2 als 2004 getroffen zijn. Omdat ook de voorgenoemde kwaliteitsupdate op deze versies was gericht. Microsoft komt met de volgende tijdelijke oplossing:

Update Kb5000842 Maakt Piep in Dolby 51

Tijdelijke oplossing: om dit probleem te verhelpen, kunt u een of meer van de volgende oplossingen proberen:

  • Het streamen van de video of audio in een webbrowser of een andere app, in plaats van de app die door dit probleem wordt getroffen.
  • Schakel de instellingen voor ruimtelijk geluid in door met de rechtermuisknop te klikken of lang op het volumepictogram in het systeemvak te drukken. Selecteer Ruimtelijk geluid (Uit) om een van de beschikbare opties te selecteren.

Betrokken platforms

  • Client: Windows 10, versie 20H2; Windows 10, versie 2004.

Microsoft werkt aan een oplossing en zullen in een komende release een update geven.