Windows 11 insider Build 22563 heeft een paar nieuw functies

Verwachte leestijd: 6 minuten

De insider build van Windows 11, Build 22563 is nu beschikbaar voor gebruikers in het Dev kanaal. Het bevat wijzigingen die met Sun Valley 2 kunnen worden geleverd. Deze preview update wordt geleverd met verbeteringen voor de taakbalk en widgets. 

Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold

Wat u moet weten

 • Build 22563 is uit in het Dev kanaal.
 • De update introduceert een nieuwe geminimaliseerde gebruikersinterface voor de taakbalk voor tabletgebruikers.
 • Veel UI poetsmiddel en algemene verbeteringen zijn aanwezig.

Bovendien bevat de update opmerkelijke wijzigingen en oplossingen voor de Verkenner, Microsoft Edge en andere onderdelen.

Nieuwe functies

Deze build bevat ook een aantal nieuwe functies die Insiders kunnen uitproberen terwijl we ze uitrollen. Waaronder een geoptimaliseerde taakbalk ervaring voor tablets, enkele verbeteringen aan de inhoud in Widgets en een nieuw groepsbeleid voor IT-beheerders in het onderwijs.

De update: Windows 11 Insider Preview 22563 (NI_RELEASE) is een release met meer fouten zijn dan eerdere updates. Dat komt omdat NI_RELEASE een actieve ontwikkelingstak is. Alles wat nieuw of gerepareerd is in deze update kan volgens Microsoft al dan niet worden geleverd in de herfst 2022 update van Windows 11.

Taakbalk optimalisatie voor tablets

Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold
Bron: Microsoft.com

In de bovenstaande schermafbeelding kunt u zien hoe Microsoft de ondersteuning onderzoekt voor twee statussen van de taakbalk:

 1. Samengevouwen;
 2. Uitgebreid. 

Wanneer uw apparaat is samengevouwen, wordt de taakbalk automatisch verborgen. Hierdoor krijgt u meer schermruimte, zodat u het apparaat gemakkelijk kunt vasthouden zonder per ongeluk de taakbalk op te roepen.

Ondersteuning Taakbalk

Windows 11 Build 22563 bevat ondersteuning voor de uitgebreide status waarbij de taakbalk eenvoudig kan worden gebruikt met aanraking met gemakkelijk uitbreidbare acties. Om tussen de twee statussen te schakelen, veegt u eenvoudig omhoog en omlaag op de taakbalk van uw apparaat.

Als u wilt zien of deze functie beschikbaar is op uw apparaat, gaat u naar InstellingenWindows 11 Insider Build 22563 Uitgerold –> Persoonlijke instellingen –> Taakbalk –> Taakbalk gedrag. Daar ziet u een nieuwe instelling met de naam De taakbalk automatisch verbergen bij gebruik van uw apparaat als tablet wordt weergegeven en standaard is ingeschakeld.

De functie is alleen beschikbaar op tablets die Windows 11 ondersteunen.

Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold

Wanneer u de functie handmatig wilt inschakelen, navigeert u naar: Instellingen Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold –> Persoonlijke instellingen –> Taakbalk –> Taakbalk gedrag. Hier schakelt u een nieuwe optie in De taakbalk automatisch verbergen wanneer u uw apparaat als tablet gebruikt (Optioneel).

Deze verbeteringen zijn een aanvulling op de ondersteuning voor slepen en neerzetten op de taakbalk die is toegevoegd met de laatste Windows 11 update.

Nieuw in Windows 11 Build 22563

Microsoft introduceert betere ondersteuning voor dynamische inhoud in de widget bordfunctie van Windows 11. De softwaregigant experimenteert met een nieuwe functie die een dynamische gemengde feed met widgets en nieuwsinhoud zou creëren.

Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold
Bron: Microsoft.com

De bovenstaande schermafbeelding vergelijkt het bestaande widget bord met de dynamische feed van widgets, wat het voor gebruikers gemakkelijker moet maken om nieuwe widgets en nieuwsinhoud te ontdekken en ermee om te gaan.

Widgets worden automatisch gereorganiseerd als u de standaardlay-out van het bord gebruikt. Als je het widget bord al hebt aangepast, gaan je bestaande aanpassingen niet verloren.

Andere verbeteringen

 • Snel zoeken in de Verkenner bevat nu ook inhoud van OneDrive, downloads en elke geïndexeerde locatie.
 • De Snap assistent van Windows 11 en andere multitasking functies bevatten nu 3 van uw meest recente Edge tabbladen, die als suggesties worden weergegeven.
Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold
Bron: Microsoft.com
 • Emoji app is bijgewerkt naar versie 14. Microsoft maakt variaties in huidskleur voor handgebaren mogelijk.
 • De bijgewerkte flyout voor toegankelijkheid is nu beschikbaar op het inlogscherm.

Onderwijs

 • Voor IT-beheerders in het onderwijs is een nieuw beleid ontwikkeld met u en uw leerlingen in gedachten. Vanaf deze build kunt u eindelijk alle Windows Update meldingen uitschakelen die uw leerlingen tijdens de schooldag kunnen afleiden. U kunt deze betere ervaring bieden terwijl u bij blijft. Aangezien de meldingen opnieuw worden weergegeven als gebruikersactie nodig is.

Snelle toegang

 • Zoeken vanuit Snelle toegang is uitgebreid met inhoud van uw OneDrive, downloads en elke geïndexeerde locatie. Gebruik Snelle toegang om snel resultaten te vinden. Bestanden in Snelle toegang delen zonder enige lokale aanwezigheid, bijvoorbeeld bestanden die met u zijn gedeeld vanaf een andere OneDrive, tonen nu miniaturen en werken met OneDrive.

Microsoft Edge tabbladen

 • Het is nu nog gemakkelijker gemaakt om op de meest relevante vensters naast elkaar naast elkaar te klikken door Microsoft Edge tabbladen als voorgestelde vensters in Snap Assist te introduceren. Wanneer een venster wordt afgebroken, ziet u nu 3 van uw meest recente Edge tabbladen, standaard, als suggesties. U kunt altijd bepalen of u Microsoft Edge tabbladen het aantal weergegeven tabbladen wilt weergeven. Gebruik de snap functie met de sneltoets ALT + TAB of via Instellingen Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold –> Systeem –> Multitasking.

Emoji kiezer

 • Vanaf deze build kunnen Windows Insiders nu 37 nieuwe emoji tekens gebruiken in de emoji kiezer als onderdeel van Emoji 14.0. Enkele van de nieuwe emoji zijn ‘smeltend gezicht’, ’trol’, ‘koraal, bonen, speeltuinglijbaan en spiegel bal.
 • Huidskleur variaties voor handgebaren en mensen brengen het totaal op 112 emoji, inclusief het schudden van de hand. Je kunt nu de huidtinten kiezen tussen de twee handen in de handen schudden emoji.
 • Verbeterde inlogprestaties voor een specifiek geval waarin iemand een zeer grote tijdelijke map had.
 • Enkele problemen opgelost die van invloed waren op de betrouwbaarheid van explorer.exe.
 • De volume flyout bijgewerkt bij gebruik van de hardwaretoetsen op uw toetsenbord om rekening te houden met gevallen waarin er geen werkende audio is.

Slepen naar de Taakbalk

 • Bij het slepen van een bestand of app naar de taakbalk, is het bericht naast de muis bijgewerkt. Dat laat zien wat wel en niet wordt ondersteund om te reageren op donkere modus en contrastthema’s.
 • Een cyclische crash van explorer.exe opgelost die plaatsvond voor mensen die de Franse (Canada) weergavetaal gebruikten, gerelateerd aan de knopinfo van het batterijpictogram.
 • Het dempen pictogram in de taakbalk is bijgewerkt. Zodat de tool tip nu een hint geeft voor de sneltoets Windows 11 Insider Build 22563 Uitgerold + Alt + K.
 • De bovenste grenslijn van de taakbalk strekt zich nu uit over de hele taakbalk in plaats van te stoppen net voor het systeemvak.
 • De knopstijl voor de flyout met verborgen pictogrammen is nu consistent met het ontwerp van de rest van de systeemvak knoppen.