De consumenten editie van Windows 365 komt eraan. Deze moet goedkoper zijn dan het zakelijke aanbod, waarbij Microsoft van plan is om meerdere cloud-pc’s te bundelen als onderdeel van de familie editie van Windows 365. 

Windows 365 Editie Gebruiker Windows 11
Bron: Microsoft.com

De cloud ambitie van Microsoft voor Windows 11 consumenten werd eerder onthuld. Tijdens een hoorzitting van Microsoft tegen de FTC hoorzitting. Onze bronnen in de Verenigde Staten hebben dat bevestigd.

Preview-builds van Windows 11 hebben al functies om Cloud PC te configureren in de consumenten editie van het besturingssysteem. Ze zijn direct op te starten in Windows 365. Een nieuwe consumenten editie van Windows 365 kan binnenkort verschijnen, waarschijnlijk in dit najaar. De prijs voor de consument is nog niet bekent, maar het zal goedkoper zijn dan de enterprise editie.

Het lijkt erop dat er meer dan één editie van Windows 365 voor consumenten zal zijn. Een editie zou familie kunnen heten, de andere zou individueel zijn. Ook al is de prijs nog niet bepaald, u kunt tegen veel lagere kosten een Cloud PC-abonnement kopen. Dat kan voor meerdere gezinsleden zijn of voor uzelf. Denk er wel aan dat dit interne plannen zijn en nog altijd kunnen veranderen, neem ze dus met een korreltje zout.

Windows 11 23H2 zou Cloud PC kunnen zijn

Cloud pc wordt mogelijk geleverd met Windows 11 23H2 of eerder. Het moet het vlaggenschip worden van de update, althans in de promotievideo’s.

Windows 365 Editie Gebruiker Windows 11
Bron: Microsoft.com

De volgende grote update van Windows 11, codenaam 23H2, is in wezen gebaseerd op versie 22H2. Misschien weet u nog wel die kleine zogenaamde functie-updates van Windows 10? Ja, het activeringspakket wordt bijgewerkt. Windows 11 23H2 zou vergelijkbaar kunnen zijn, maar belangrijker qua functies dan de Windows 10 activeringspakketten.

Microsoft is al begonnen met werken aan Windows 11 23H2. Het is heel goed mogelijk dat Moment 4 debuteert als Windows 11 versie 23H2. Het zal waarschijnlijk eind dit jaar worden uitgebracht, mogelijk zelfs later. Deze update wordt in het najaar gelanceerd en ook Cloud PC-integratie wordt in het najaar verwacht.

Recente lekken onthulden dat het bedrijf werkt aan veel nieuwe functies voor File Explorer en andere delen van Windows 11. Verkenner krijgt bijvoorbeeld een nieuwe startpagina, een bijgewerkte galerijweergave, een sectie met aanbevolen bestanden en meer.

Windows 365 kan de computerwereld voorgoed veranderen

Met een betaalbare consumenten versie van Windows 365 zal de manier veranderen waarop we Windows gaan gebruiken. Het kan u of uw gezin bijvoorbeeld toegang geven tot elkaars bestanden en favoriete Windows-apps vanaf elk apparaat met Microsoft Edge en andere browsers.

Uw pc leeft in de cloud en u bent niet gebonden aan specifieke hardware om uw computer te gebruiken. Deze stap zou een revolutie teweeg kunnen brengen in cloud computing, waardoor gebruikers met low-end hardware uiteindelijk de kracht van high-end cloud gebaseerde systemen kunnen benutten.

Een ander voordeel van Windows 365 is dat het een cloud gebaseerd systeem is dat wordt beheerd door Microsoft. U niet hoeft te zoeken naar software-updates, beveiligingspatches en systeemonderhoud.

Windows in de cloud is geen nieuw project. Windows 365 is in gebruik sinds 2020. In 2021 verschenen rapporten over de geheime Cloud PC van Microsoft. Met de codenaam Deschutes draait Windows 365 op Microsoft Azure-cloud computers. Het is bovenop Azure Virtual Desktop gebouwd, maar is veel eenvoudiger in te stellen zoals het is.

Windows 365 Editie Gebruiker Windows 11
Bron: Twitter.com

Windows 365 komt momenteel in twee plannen: Windows 365 Business en Windows 365 Enterprise. Het basisplan heeft twee vCPU, 2 GB RAM en 128 GB opslag, en kost € 31,30 per gebruiker per maand. Dit pakket is gemaakt voor kleine bedrijven, eerstelijnswerkers of callcentermedewerkers.

De consumenteneditie zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan de business- en enterprise-abonnementen. Microsoft was intern aan het nadenken over prijzen van € 10 en € 20 voor de goedkoopste consumenteneditie van Cloud PC. Deze kosten kunnen we nog niet bevestigen, omdat interne plannen altijd aan verandering onderhevig zijn.

Windows 11 23H2 en de Moment 4 update bevinden zich nog in de vroege ontwikkelingsfase. De kans is groot dat we binnenkort meer opwindende veranderingen zullen zien.