Microsoft heeft in een video: Microsoft Build de aanstaande release van nieuwe functies in Windows 11 aangekondigd. Deze aankondiging heeft gebruikers enthousiast gemaakt. Het is de vernieuwde Verkenner en Copilot.

Microsoft Kondigt Moderne Verkenner Aan

De klassieke Verkenner is al tientallen jaren een hoofdbestanddeel van Windows-besturingssystemen, die een moderne make-over krijgt in Windows 11.


Herkomst Windows Verkenner

Windows Verkenner is een ‘bestandsbrowser‘ die standaard in het besturingssysteem Microsoft Windows zit. De Verkenner werd geïntroduceerd in Windows 95. In het oudere besturingssysteem Windows 3.x heette deze functie Bestandsbeheer. Tegelijkertijd is Windows Verkenner met bestandsnaam: explorer.exe, ook de grafische schil voor alle Windows-versies vanaf Windows 95. Windows Verkenner wordt opgestart tijdens het starten van Windows en beheert de taakbalk en het bureaublad. In de afgelopen jaren heeft Verkenner veel veranderingen doorgemaakt, in Windows 10 maar vooral in Windows 11.


In dit artikel gaan we dieper in op wat we kunnen verwachten van de nieuwe Verkenner.

Introductie van moderne verkenner voor Windows 11

De nieuwe Verkenner belooft meer gestroomlijnd en intuïtiever te zijn dan zijn voorganger. Het heeft een nieuw ontwerp dat past bij de look en feel van Windows 11. Ook bevat de nieuwe verkenner enkele nieuwe functies. Zoals de optie om rechtstreeks vanuit het Verkenner-venster toegang te krijgen tot uw OneDrive bestanden.

Een andere belangrijke verbetering in de nieuwe Verkenner is de verbeterde zoekfunctionaliteit. De zoekbalk is verplaatst naar de bovenkant van het venster en bevat een vervolgkeuzemenu met zoekfilters. Dit maakt het gemakkelijker om snel de bestanden te vinden die u nodig hebt, vooral als u veel bestanden op uw computer hebt opgeslagen. Het heeft veel goede toevoegingen, waaronder een nieuw detailvenster, Microsoft 365 integratie en galerijweergave.

Wat kunnen we verwachten in de vernieuwde Verkenner?

Een van de meest opwindende functies van de vernieuwde Verkenner is de mogelijkheid om het Quick Access menu aan te passen. U kunt veelgebruikte mappen vastmaken aan het Quick Access menu, waardoor u er gemakkelijker snel toegang toe krijgt. De nieuwe bestandsverkenner bevat ook een nieuwe onderdeel met de naam Recente bestanden die de onlangs geopende bestanden weergeeft. Hierdoor wordt het gemakkelijker om ze snel opnieuw te openen.

De nieuwe bestandsverkenner zal ook een nieuw infovenster bevatten. Een gemoderniseerd detailvenster in Verkenner, sneltoets: ALT + Shift + P. Dit deelvenster geeft informatie weer over het geselecteerde bestand, zoals de bestandsgrootte, de wijzigingsdatum en andere details. Deze functie is vooral handig voor gebruikers die met veel bestanden werken en hun gegevens willen bijhouden.

Microsoft Kondigt Moderne Verkenner Aan
map weergave, werkbalk, menu’s, zoekbalk

Over het algemeen belooft de nieuwe verkenner een aanzienlijke verbetering te zijn ten opzichte van de klassieke versie. Het zal meer gestroomlijnd, intuïtief en aanpasbaar zijn. Waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt om hun bestanden te vinden en te beheren.

Het nieuwe ontwerp en de nieuwe functies passen bij de algehele look en feel van Windows 11, waardoor het een perfecte aanvulling is op het aankomende besturingssysteem. We kunnen niet wachten om de definitieve versie van de nieuwe Verkenner te zien wanneer deze later dit jaar in Windows 11 wordt uitgebracht.