Verwachte leestijd: 3 minuten

In mei heeft Microsoft IT- en systeembeheerders gewaarschuwd dat er een probleem is met het kopiëren en opslaan van bestanden zowel als applicaties in Windows 10 als in Windows 11. De Verkenner werd niet beïnvloed, maar 32 bits applicaties wel.

Opslaan Kopiëren in Windows is Opgelost

Ook 32-bits apps die groot adresbewust zijn en de CopyFile API gebruiken, worden beïnvloed. Deze API helpt in wezen bij het kopiëren van een nieuw bestand naar een bestaand bestand. Het houdt de voortgang bij. Omdat deze functionaliteit niet werkte, was kopiëren en opslaan een groot probleem geworden voor de getroffen applicaties.

Microsoft had ook toegevoegd dat 32-bits versies van Office-apps zoals Word en Excel ook werden beïnvloed. Gebruikers konden mogelijk de foutmelding Document niet opgeslagen krijgen. Microsoft legde het probleem in detail uit op de Windows Health Support-pagina:

U kunt af en toe problemen ondervinden bij het opslaan, kopiëren of bijvoegen van bestanden met behulp van 32-bits apps die grote adressen kennen en de CopyFile API gebruiken. Windows-apparaten hebben meer kans op dit probleem wanneer ze bepaalde commerciële/bedrijfsbeveiligingssoftware gebruiken die uitgebreide bestandskenmerken gebruikt. 

Microsoft ontvangt geen meldingen dat het kopiëren van bestanden met Verkenner wordt beïnvloed, maar de CopyFile API die in apps wordt gebruikt, kan worden beïnvloed. Microsoft Office-apps zoals Microsoft Word of Microsoft Excel wordt alleen beïnvloed bij gebruik van 32-bits versies en u krijgt mogelijk de foutmelding ‘Document niet opgeslagen’. Het is onwaarschijnlijk dat dit probleem zich voordoet bij consumenten die Windows-apparaten thuis of op een niet-beheerd commercieel apparaat gebruiken. 

Opmerking: Apps hebben geen last van dit probleem als ze 64-bits of 32-bits zijn en GEEN groot adres kennen.

Oplossing in Patch Dinsdag van 13 juni

Er is echter iets positiefs. Het probleem treed met tussenpozen, wat betekent dat het waarschijnlijk zal lukken om dezelfde actie opnieuw uit te voeren. Het bedrijf meldt nu dat het probleem nu is opgelost.

In het kader van Patch Dinsdag heeft Microsoft een cumulatieve update KB5027231 uitgebracht voor apparaten met Windows 11 22H2. Deze update zal volgens Microsoft de problemen moet verhelpen. Gebruikers die nog Windows 10 of Windows 11 21H2 draaien kunnen al enkele weken gebruikmaken van Known Issue Rollback (KIR). Dat is een Windows-feature waarmee de fouten in een niet-beveiligingsupdate kunnen worden teruggedraaid. 

Opslaan Kopiëren in Windows is Opgelost

De oplossing is echter niet alleen voor Windows 11 22H2. Maar ook voor andere versies van Windows 11 en Windows 10. Microsoft raadt aan een bekend probleem terug te draaien, dat bekent staat als Known Issue Rollback (KIR), uit te voeren.