Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft lijkt met nog een andere Windows 10 functie te stoppen waar het een paar jaar geleden een grote deal mee maakte. De softwaregigant heeft ook een nieuwe Windows 10 build uitgebracht voor Insiders in het Dev kanaal.

Sync Tijdlijn Windows 10 Gaat Verdwijnen

Met die uitgave kwam de aankondiging dat het niet langer mogelijk zal zijn om de tijdlijn gegevens te uploaden vanaf een Windows 10 pc. Dat betekent dat het niet langer toegankelijk zal zijn op andere apparaten.

Verklaring Microsoft

Microsoft in de aankondiging van Windows 10 Insider Preview Build 21359:

Als u uw activiteitengeschiedenis op al uw apparaten hebt gesynchroniseerd via uw Microsoft-account (MSA). Dan hebt u niet langer de mogelijkheid om nieuwe activiteit in de tijdlijn te uploaden. AAD verbonden accounts worden niet beïnvloed.

Om de web geschiedenis te bekijken, hebben Edge en andere browsers de mogelijkheid om terug te kijken naar recente web activiteiten. U kunt ook recent gebruikte bestanden bekijken met OneDrive en Office.

Opmerking: De tijdlijn en al uw lokale activiteitengeschiedenis blijven nog steeds in Windows 10.

Geschiedenis

De Windows 10 tijdlijn functie werd ongeveer vier jaar geleden geïntroduceerd tijdens Windows 10 Build 2017. Ook al zou de functie pas het jaar daarop worden geleverd in een nieuwe functie update voor Windows 10. De tijdlijn was een behoorlijk ingrijpende verandering. Omdat u hiermee toegang hebt tot uw recentelijk geopende bestanden en websites van de afgelopen 30 dagen. Tevens biedt het de mogelijkheid om die geschiedenis op verschillende apparaten te synchroniseren. Zo kwam de tijdlijn enige tijd later naar smartphones, waarbij de nadruk werd gelegd op continuïteit tussen apparaten.

Daarna werd het echter vrij rustig en staat het al een tijdje op enkele lijstjes als het gaat om de tijdlijn. In november vorig jaar werd de sectie Tijdlijn verwijderd uit de Microsoft Launcher preview, het enige eindpunt voor de functie op Android.

Windows 10 Insider Preview Build 21359

Sync Tijdlijn Windows 10 Gaat Verdwijnen

Met de Insider build van vandaag, lijkt de focus van Microsoft op de continuïteit tussen apparaten nog zwakker te worden. Microsoft wijst er echter terecht op dat veel browsers al functies bieden zoals geschiedenis en synchronisatie van open tabbladen. Dit geldt ook voor de op Chromium gebaseerde Edge-browser. Recente Office-bestanden zijn ook te vinden in Office en OneDrive op verschillende apparaten. Maar Microsoft schrikt terug voor de allesomvattende implementatie die het eerder had.

Voor alle duidelijkheid: uw recente bestanden en tabbladen op uw huidige apparaat worden nog steeds weergegeven in de tijdlijn interface, in ieder geval voorlopig. Microsoft heeft niet ronduit gezegd dat het de functie stopzet. Het kan gewoon niet meer op verschillende apparaten worden gesynchroniseerd.

Paint 3D

De situatie vertoont enige gelijkenis met wat er gebeurt met de focus op 3D in Windows 10. Rond 2017 introduceerde Microsoft de Paint 3D app. Het wilde dat dit een stop shop zou worden voor 3D creatie, maar de app is onlangs verwijderd uit nieuwe installaties van Windows 10 voor Insiders. Maar ook de map 3D objecten is verwijderd uit Verkenner.