Iedereen weet dat het updaten van de computer heel belangrijk is. Maar doet iedereen dat wel? Eén op de 5 pc’s heeft een beveiligingsupdate nodig.
Acht van de tien Windows gebruikers voert software-updates direct uit. Zo slecht doen we het dus niet, of toch? Inmiddels weet iedereen wel weet dat updaten belangrijk is om uw pc veilig te houden. Veel Windowsbesturingssystemen en programma’s zijn vaak zo ingesteld dat ze zichzelf automatisch bijwerken. Dat blijkt ook uit onderzoek wat door de Consumentenbond is uitgevoerd. Bij 89% staat automatische Windows updates aan, wat een standaardinstelling bij Windows 10 en Windows 11 is.
Maar klopt het wel, zijn onze computers helemaal bijgewerkt? Het is interessant om te weten of we onze pc’s zo goed bijhouden als we zeggen. Op de website scancircle.com kunt u uw pc gratis laten doorlichten op problemen en verouderde software. Uit de anonieme gegevens van bijna 1200 pc’s die in maart zijn gescand blijkt: Windows is meestal bijgewerkt. Maar de bij de andere software zag het er minder goed uit: 1 op de 5 of 23% van de pc’s heeft verouderde software waarmee u een serieus risico loopt.
Eén les kunnen trekken uit de resultaten: ga er niet automatisch vanuit dat de software zelf aan de bel trekt als er een update nodig is. Maar dat doet het ook niet als het helemaal geen updates meer krijgt. Dat is wel wat bijna de helft computergebruikers denkt die niet of zelden zelf de software naloopt.
Windows is meestal bijgewerkt
We beginnen met het goede nieuws. Bijna alle Windows-systemen (iets meer Windows 10 dan Windows 11) zijn up-to-date. Dus het lijkt er inderdaad op dat de overgrote meerderheid automatische Windows update aan heeft staan.
Er zitten nog steeds pc’s tussen die op niet ondersteunende Windows 7 en 8 draaien. Windows 7 wordt stinds 14 januari 2020 nietmeer ondersteunt. Windows 8 wordt inmiddels niet meer ondersteunt sinds 10 januari 2023. Dat kunt u echt niet meer gebruiken.
Denk alleen niet automatisch dat je safe zit met Windows 10 of Windows 11. Deze versies werken met halfjaarlijkse Onderdelen-updates. Ze worden aangeduid met jaar en semester, zoals 22H2 of 23H1. Inmiddels zijn we aanbeland bij Windows 10 22H2 en Windows II 23H2, Er is (nog) geen man overboord als u niet direct de nieuwste versie van Windows installeert. Voor beide blijft u beveiligingsupdates ontvangen. Maar op zeker moment houdt de ondersteuning wel op, waarbij Microsoft eerst nog de nieuwe versie gedwongen op uw pc zet. Maar wanneer uw besturingssysteem niet meer wordt ondersteunt ontvangt u ook geen veiligheids-updates meer.
Op 22 systemen stonden nog oude halfjaarsupdates waarvan de ondersteuning is verlopen. Een oude Windows 10 versie is bijvoorbeeld Windows 10 21H2 of ouder. Of Windows 11 versie 21H2 die laatste wordt sinds oktober 2023 niet meer ondersteund. Daarnaast draaien in dit onderzoek nog 34 Windows 11 computers versie 22H2. Die zal in de herfst van dit jaar, of wel 14 oktober 2024, geen ondersteuning meer krijgen.
1 op de 7 pc’s heeft onveilige antieke software
Oude software krijgt op zeker moment geen updates meer, ook geen veiligheidsupdates. Zonder de updates wordt de software onveilig. Want nieuwe kwetsbaarheden worden niet meer gerepareerd. Op 15% van de systemen werden nog programma’s gevonden die end of life zijn, zoals dat bij Microsoft heet.
Op nummer 1 Microsoft Office
Met 10% van het totaal, stond op computers een, soms lang, ‘overleden’ versie van Microsoft office, met versies van 2013 helemaal terug tot office XP. Kwetsbaarheden in Microsoft Office hebben er in het verleden regelmatig voor gezorgd dat hackers de controle konden overnemen, bijvoorbeeld via geinfecteerde Worddocumenten. Verder werd vaak aangetroffen: Picasa, dat is een oud programma van Google om foto’s te bewerken en delen. Of Windows Live Essentials een oud gratis softwarepakket met een e-mailchat- foto- en blogprogramma. Ook Microsoft Works of componenten daarvan, wat een een oeroude tekstverwerker van begin 2000 is.
Het dringende advies: upgrade naar een volledig nieuwe versie als dat kan zoals Office en verwijder de verouderde software.
13% heeft veroudere software met veiligheid risico’s
Niet elk programma is direct onveilig wanneer u een keer een update mist. Maar als u dat een langere tijd niet doet, wordt de kans groter dat hackers een lek ontdekken en dat misbruiken. Op 13% van de pc’s stond verouderde software waarmee u concreet risico loopt. Omdat bekend is dat die een gevaarlijk lek heeft of omdat er nieuwe beveiligingsupdates voor zijn.
Veruit het meest aangetroffen verouderde software die werd aangetroffen was een versie aan van inpaksoftware WinRAR 6.0 of ouder, op 5% van alle pc’s. Ook werd regelmatig gevaarlijk verouderde versies van Adobe Acrobat Reader en 7-Zip gespot.
Hulpprogramma’s
Met de software die u installeert, worden er soms hulpprogramma’s mee-geïnstalleerd. Die zijn alleen zichtbaar wanneer u de applijst opent via instellingenbij de Instellingen–> Apps. Daar heeft u verder geen last van, totdat blijkt dat ze niet meer worden bijgewerkt omdat het bijbehorende programma is verwijderd.
Het feit dat verouderde software niet ontdekt wordt maakt het extra riskant. Bij circa 1 op de 20 pc’s was een van de volgende tijdbommen aanwezig. Zo werd onder meer een oeroude versie van Java aangetroffen.
Dat is een onderdeel dat ooit werd gebruikt voor onder meer interactie op websites. Wordt nu zelden meer gebruikt. Ook werd Windows Live Mesh Active X aangetroffen, een component voor het overleden Internet Explorer, wat samen met Internet Explorer al lang niet meer wordt ondersteund. Dergelijke software is waarschijnlijk al heel lang geleden geïnstalleerd. Om software als Windows Live Mesh te verwijderen gaat u naar Instellingen–> Geinstalleerde apps. Indien u niet zonder de bovengenoemde software kan zorg dan dat u de meest recente versie hebt.
Download bijvoorbeeld de gratis app Patch my PC, deze app scant u pc en laat zien welke apps geupate moeten worden.
Cijfers met dank aan de Consumentenbond digitaalgids