Nog voordat een consument Windows 11 echt in gebruik neemt, verstuurt het besturingssysteem al allerlei gebruikersgegevens naar onder meer Microsoft en derden.
Zo ontdekken onderzoekers van The PC Security Channel dat servers van onder meer MSN, McAfee en ogenschijnlijke locatie detectieservices worden gevoed met data van gebruikers bij het opstarten van een gloednieuwe pc.
De reden is voor de hand liggend; veel van deze data wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. De onderzoekers vergeleken dit met een schone installatie van Windows XP, wat niet geheel verrassend was. Windows XP bijvoorbeeld deed het het vroeger totaal anders. Het besturingssysteem van begin dit millennium verstuurt in principe helemaal geen gegevens naar externe servers. Het maakt alleen contact met de downloadservers van Microsoft voor eventuele updates.
Windows 11 heeft een iets agressievere aanpak en begint direct na installatie met het delen van informatie. Veelal met servers van Microsoft maar ook met partijen die iets met advertenties te maken hebben en aanbieders van antivirussoftware.De meeste gebruikers van Windows 11 kennen waarschijnlijk de verklaring van liefhebbers van aluminiumfoliehoeden dat Windows 11 niets anders is dan spyware. Volgens hen zal het gebruik van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft ertoe zal leiden dat uw gegevens naar de diepste uithoeken van het darknet gaan.
Dergelijke beweringen zijn natuurlijk enorm overdreven. U hoeft zich daarover niet al te veel zorgen te maken, uw veiligheid en u uw systeem worden up-to-date gehouden en u bent beschermt met een gerenommeerd antivirusprogramma.
Zoals blijkt uit een onlangs gepubliceerde YouTube-video op The PC Security Channel. Windows 11 stuurt inderdaad duizelingwekkende hoeveelheden gegevens naar servers van eerste en derde partijen. En het ergste is dat het besturingssysteem dat doet nog voordat u uw eerste applicatie installeert of opent.
Onderzoek van Het PC Security Channel
Het PC Security Channel gebruikte Wireshark om netwerkactiviteit op twee schone Windows-installaties te analyseren. De eerste was de gloednieuwe Windows 11, de tweede was de goede oude Windows XP, ook met een schone installatie. Een snelle analyse toonde aan dat Windows 11 verbinding maakte met veel servers en services van derden. Waarvan de meeste niets anders doen dan het volgen van advertenties. Al die activiteiten vinden plaats op elke Windows 11 out-of-the-box machine, voordat u zelfs maar probeert het internet te gebruiken en zonder de klant om toestemming te vragen.
Windows XP
22 jaar geleden, was het meest gebruikte besturingssysteem Windows XP, dat door velen wordt beschouwd als een van de beste Windows-releases na Windows 7. Een snelle scan van het meer dan twintig jaar oude besturingssysteem leverde een veel minder alarmerend beeld op. De enige server waarmee Windows XP contact legde na de installatie is met Windows Update. Ook de naam van de server is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Geen Google-servers, MSN, Bing of schaduwrijke ad-trackers, helemaal niets.
Het is echter niet allemaal zwart-wit, er zijn veel grijstinten. Windows 11 heeft veel meer mogelijkheden dan zijn twee decennia oude voorganger. Microsoft kan gebruikers niet meer functies geven zonder de netwerkactiviteit te vergroten. Toch vindt de communicatie van Windows 11 met servers van derden plaats zonder toestemming van de gebruiker. En wel op het moment dat u net klaar bent met het installeren van het besturingssysteem.
Trouwens, sommige van de servers en services waarmee Windows 11 verbinding maakt, hebben absoluut niets met computers te maken. Alles wat ze doen is uw gegevens bijhouden en verzamelen om deze aan advertentieproviders te verkopen zonder uw pc ervaring in het minst te verbeteren, tenzij u de relevantie van advertenties meetelt.
Conclusies en vragen
Combineer dit alles met de andere producten van Microsoft die hun focus op show vergroten met aanbevolen inhoudsadvertenties. Dan krijgt u een vrij alarmerend beeld van het bedrijf dat zoveel mogelijk geld probeert te verdienen aan zijn klanten. En het beste is dat Windows 11 niet gratis is, u moet nog steeds betalen voor het besturingssysteem en alle bijbehorende datasondes.
Uiteindelijk proberen we geen definitieve verklaring af te leggen. Moeten we Windows 11 als spyware betitelen? Of moeten we u te vertellen Windows te laten vallen ten gunste van Linux? Experimenten zoals hierboven beschreven zijn stof tot nadenken. Het moet gebruikers helpen het product dat ze gebruiken beter te begrijpen. Ook is het een uitnodiging om na te denken over de evolutie ervan in de moderne wereld.