Een toekomst zonder wachtwoord met wachtwoordsleutels van Windows 11

Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft is sinds kort begonnen met het testen van ondersteuning voor wachtwoordsleutels. Deze kunnen gebruikt worden voor websites in Windows 11.

Wachtwoordsleutels Komen Naar Windows 11

Wat u moet weten

  • Microsoft werkt aan native ondersteuning voor wachtwoordsleutels in Windows 11.
  • Build 23486 van Windows 11 heeft de mogelijkheid toegevoegd om in te loggen op websites die met wachtwoordsleutels werken. Hiervoor dient u Windows Hello te gebruiken.
  • Met Windows 11 kunt u ook opgeslagen toegangssleutels beheren via Instellingen.Wachtwoordsleutels Komen Naar Windows 11

Toen Microsoft Windows 11 Insider Preview Build 23486 aankondigde, deelde het bedrijf twee belangrijke stukjes informatie. Ten eerste deelde het bedrijf mee dat het zijn plannen om een ​​reeks verouderde Verkenner functies te verwijderen had ingetrokken. Ten tweede bevestigde de technologiegigant plannen om de toegangscode, een wachtwoord vrije toegang, voor Windows gebruikers te verbeteren.

Er waren veel enthousiastelingen bij het bekent maken van het nieuws over de functies die blijven voor de Verkenner. Toch zullen de wachtwoordsleutel functies van invloed zijn op de meer algemene gebruikers. 

Vanaf Windows 11 Build 23486 kunnen gebruikers inloggen op websites die wachtwoordsleutels ondersteunen door Windows Hello te gebruiken. Bovendien kunnen gebruikers hun wachtwoordsleutels beheren op opgeslagen Windows-apparaten, inclusief het verwijderen van wachtwoordsleutels via de app Windows Instellingen.

Meer over wachtwoordsleutels

Inloggen met een toegangscode om u aan te melden bij apps en websites:

Microsoft wil de toegangscode ervaring verbeteren voor Windows gebruikers. Gebruikers kunnen nu naar elke app of website gaan die wachtwoordsleutels ondersteunt om wachtwoordsleutels te maken. Vervolgens kunt u inloggen met de native Windows Hello ervaring. Nadat een wachtwoord is gemaakt, kunnen gebruikers Windows Hello, gezicht, vingerafdruk, pincode gebruiken om in te loggen. Bovendien kunnen gebruikers ook hun telefoon gebruiken om het aanmeldingsproces van de toepassing te voltooien.

Wachtwoordsleutels Komen Naar Windows 11

Maak een wachtwoord aan en meld u met een wachtwoordsleutel aan op uw Windows apparaat waar deze zijn opgeslagen:

  • Ga naar een website die wachtwoordsleutels op Windows heeft ingeschakeld. Voorbeelden van websites: bestbuy.com, ebay.com, google.com.
  • Maak een wachtwoord aan vanuit uw accountinstellingen.
  • Meld u af bij uw account en log in met uw wachtwoord.
  • Log in met wachtwoorden die op uw telefoon zijn opgeslagen:

Aanmelden op een website met een wachtwoordsleutel

Ga naar een website die wachtwoordsleutels van uw mobiele apparaat heeft ingeschakeld, bijvoorbeeld: bestbuy.com, ebay.com, google.com.
Maak een wachtwoord aan vanuit uw accountinstellingen.
Ga naar de website op Windows en log in met uw wachtwoord dat is opgeslagen op uw mobiele apparaat.

Wachtwoordsleutels Komen Naar Windows 11

Toegangssleutels beheren die zijn opgeslagen op uw Windows-apparaat:

Microsoft geeft gebruikers een fundamentele controle over hoe ze de wachtwoordsleutels kunnen beheren. Deze dienen te zijn opgeslagen op hun Windows apparaat. Nu kunt u wachtwoordsleutels bekijken en verwijderen die zijn opgeslagen voor hun favoriete apps/websites vanuit de Windows-instellingen.

Wachtwoordsleutels Komen Naar Windows 11

Ga naar: Instellingen > Accounts > Passkey settings.
U krijgt een lijst te zien met alle toegangssleutels die op uw Windows-apparaat zijn opgeslagen.
U kunt nu elke toegangssleutel, in de huidige build Passkeys genoemd, op het apparaat zoeken en verwijderen.

Wachtwoordsleutels Komen Naar Windows 11

Gebruik van Edge of Chrome

Als u in Microsoft Edge of Google Chrome de toegangssleutel-UI van de browser ziet, kiest u Windows Hello of externe beveiligingssleutel om de native Windows-ervaring te krijgen. Probeer daarvoor Google Chrome Canary om de nieuwste ervaring te krijgen. Omdat Microsoft Edge op Chromium is gebaseerd, zal de ervaring in Chrome Canary na verloop van tijd ook in Microsoft Edge worden opgenomen.

Wachtwoordsleutels maken deel uit van het plan van Microsoft om stoppen met wachtwoorden. Omdat ze  veiliger zijn dan wachtwoorden, maar ook omdat ze de steun hebben van verschillende grote spelers in de computerindustrie.

Grote bedrijven ondersteunen Microsoft

Microsoft, Apple, Google samen met verschillende andere grote technologiebedrijven zullen de wachtwoordsleutels ondersteunen. De migratie naar wachtwoordsleutels in plaats van wachtwoorden zal geleidelijk verlopen, er zijn echter al verschillende grote stappen gezet. Websites die wachtwoordsleutels ondersteunen, zullen helpen om de technologie mainstream te maken. Best Buy en eBay zijn al aan boord.

In tegenstelling tot wachtwoorden kunnen wachtwoordsleutels niet het doelwit worden van phishing-aanvallen. In feite werken wachtwoordsleutels zo dat zowel de server, als de gebruiker die inlogt de volledige inloggegevens kent. De installatie heeft digitale handtekeningen en verificatie via een apparaat, bijvoorbeeld een smartphone.

Hoewel sommige van de methoden die wachtwoordsleutels gebruiken, vergelijkbaar zijn met twee stappen authenticatie, zijn er enkele belangrijke verschillen.

Het gebruik van wachtwoordsleutels resulteert in veiligere accounts die eenvoudiger zijn om in te loggen. Maar ze vereisen dat websites en technologiebedrijven de functie ondersteunen.