Na de update van het Nvidia stuurprogramma van begin maart ondervinden sommige Windows 10 en 11 gebruikers een hoog CPU-gebruik op Nvidia systemen. De chipmaker bevestigde het probleem met het hoge CPU-gebruik. Nvidia vertelt ons dat dit in de komende uren wordt opgelost met een nood reparatie.

Nvidia Bevestigt Windows 1011 Cpu gebruik

Medewerkers van Nvidia hebben bevestigd dat er een softwarereparatie is ontwikkeld voor het GeForce stuurprogramma versie 531.18. Deze reparatie moet binnen enkele uren arriveren. Rapporten van gebruikers melden op Reddit een fout in de GeForce Driver versie 531.18, die op 28 februari werd uitgebracht. Nu hebben gebruikers deze update op grote schaal geïnstalleerd, deze update blijkt nu een hoog CPU gebruik te veroorzaken.

Gebruikers melden dat het stuurprogramma ervoor zorgt dat Nvidia’s Display Container Service-service tot 15 procent meer CPU gebruikt. Dit probleem maakt volgens hen een laptop heet en leidt tot prestatieproblemen. Ook batterijen lopen snel leeg, wat logisch is omdat al deze laptopfuncties afhankelijk zijn van de CPU.

Nvidia Bevestigt Windows 1011 Cpu gebruik

Uit onderzoek blijkt dat de Nvidia Display Container Service ze veroorzaakt.

Wat doet Display Container Service precies en waarom gebruikt het zelfs uw CPU? 

Een Nvidia-medewerker legt uit dat deze service enkele weergavetaken afhandelt. Waaronder GeForce Experience-functies en het tonen van het pictogram in uw systeem vak.

Display Container Service is dus niet zo belangrijk. Wanneer u de service beëindigt via Taakbeheer, zal GeForce Experience van Nvidia blijven werken. Nvidia heeft met de update van februari de Display Container-service gewijzigd, dat veroorzaakt nu een onverwachte piek in het CPU gebruik.

We dienen te melden dat niet alle gebruikers deze prestatieproblemen tegen zullen komen.

Nvidia bereidt nood reparatie voor

Nvidia heeft ons verteld dat het zo snel mogelijk een nood reparatie zal uitbrengen deze moet in de komende uren worden uitgerold. Omdat de fout frustrerend is en ervoor kan zorgen dat uw Windows 10 of 11 hardware langzamer werkt dan normaal, kunt u proberen de update van het Nvidia stuurprogramma terug te draaien naar de vorige versie.

Nvidia Bevestigt Windows 1011 Cpu gebruik

Omdat de verklaring die we hebben ontvangen aan gebruikers is meegedeeld, is het zeer waarschijnlijk dat het probleem snel zal worden verholpen. Gebruikers kunnen proberen het serviceproces te beëindigen in Taakbeheer van Windows 10 en 11. Wanneer u gebruik maakt van Windows 11 Moment 2, kunt u via de zoekbalk van Taakbeheer het specifieke proces te vinden en de taak te beëindigen.

Waarschuwing: Dit is een vriendelijke herinnering dat u een potentieel destructieve handeling gaat doen die uw besturingssysteem kan schaden. Dit is een dringend advies om voor dat u deze handelingen uitvoert een backup te maken van uw systeem.

U kunt bijvoorbeeld proberen deze stappen te volgen:

Nvidia Bevestigt Windows 1011 Cpu gebruik
  • Open een administratieve opdrachtprompt (cmd.exe)
  • Stop de NVDisplay.Container-service
  • Verwijder _NvGSTplugin.dll
  • Start de NVDisplay.Container-service opnieuw

Dit werkt echter niet voor alle gebruikers. In dat geval is terugdraaien naar een oudere versie van de GeForce-driver voorlopig de beste optie.

Update 8 maart 2023

Inmiddels heeft Nvidia een update Driver 531.26 uitgebracht, die het probleem moet verhelpen. NVIDIA merkt wel op dat het om een optionele bètadriver gaat. Deze heeft een relatief korte kwaliteitscontrole doorlopen. De software is dan ook vooral gericht op gebruikers die in afwachting van een nieuw WHQL stuurprogramma voor het verhelpen van de fout en niet willen downgraden. Wie aan de slag wil gaan met de reparatie update, kan terecht op de website van Nvidia.