Windows 11 komt hierna op Build 22621.1344

Verwachte leestijd: 4 minuten

Op dit moment wordt Windows 11 KB5022913 of Moment 2 uitgerold als optionele update voor Windows 11 22H2. Dit is de langverwachte release van Moment 2 met veel nieuwe functies. Zoals een geoptimaliseerde taakbalk voor tablets. 

Windows 11 Kb5022913 Moment 2 Uitgebracht

Microsoft heeft ook directe downloadlinks gepubliceerd voor Windows 11 KB5022913 offline installatieprogramma’s.

Windows 11 KB5022913 is beschikbaar in het productiekanaal, maar wordt niet automatisch gedownload of geïnstalleerd. In tegenstelling tot Patch Dinsdag is dit een optionele cumulatieve update. De update van vandaag is groter omdat deze verschillende nieuwe functies heeft, zoals een geoptimaliseerde taakbalk voor tablets, Bing AI-snelkoppeling in de taakbalk.

Ons advies is om de update over te slaan en deze met Patch Dinsdag op 14 maart te installeren. Als u het niet zeker weet, onthoud dan dat deze update de titel: 2023-02 Cumulative Update voor Windows 11 Version 22H2 voor x64 gebaseerde systemen (KB5022913) heeft.

Downloadkoppeling voor update KB5022913

De button brengt u naar de Windows 11 KB5022913 directe downloadkoppeling: 

U kunt ook de bovenstaande link openen om Microsoft Update Catalog te starten, dat is de Windows Cumulatieve Update bibliotheek. Hierna klikt op de knop Downloaden om het .msu installatieprogramma te starten en uit te voeren.

Alle wijzigingen Moment 2 in Windows 11

Hier is een ingekorte lijst met de nieuwe functies in Moment 2 voor Windows 11 22H2:

  • Nieuwe zoekbalkopties; u kunt de zoekopdracht nu aanpassen aan uw voorkeur.
  • Het overloopmenu van de taakbalk in het systeemvak is bijgewerkt om er moderner en minimalistischer uit te zien.
  • Tabbladen in Kladblok en schermopname in Knipprogramma, uitgerold via Microsoft Store-updates.
  • Zoek in Taakbeheer
  • Bing Chat in de Windows Search-taakbalk.
  • Widgetsbord op volledig scherm.
  • Verbeteringen voor spraaktoegang
  • Windows Studio-effecten in Snelle instellingen
Windows 11 Kb5022913 Moment 2 Uitgebracht
Moment 2

Microsoft brengt de tablet-geoptimaliseerde taakbalk terug met de Moment 2-update. Zoals u waarschijnlijk weet, werkt Microsoft al een tijdje aan een voor tablets geoptimaliseerde versie van de taakbalk, met de functie die voor het eerst werd gespot in februari 2022.

Geoptimaliseerde taakbalk

De voor tablets geoptimaliseerde taakbalk zou oorspronkelijk worden geleverd met de update Windows 11 versie 22H2. Deze werd teruggetrokken en teruggebracht naar de tekentafel, nadat gebruikers het bekritiseerden vanwege de beperkte mogelijkheden van het systeem vak.

Microsoft heeft de voor tablets geoptimaliseerde taakbalk bewerkt en is nu opgenomen in het productie kanaal van Windows 11 voor Moment 2.

In Moment 2 heeft Microsoft opnieuw een poging gedaan om de taakbalk van tablets opnieuw te ontwerpen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf de taakbalk weten te optimaliseren voor desktopgebruikers. Windows 11 heeft geen speciale tablet editie, dus vertrouwt het bedrijf op optimalisatie om taakbalkachtige functies tabletvriendelijk te maken.

Windows 11 Kb5022913 Moment 2 Uitgebracht
windows tablet taakbalk

Samenvouwen tablet

Deze nieuwe taakbalk heeft twee modi op tablets: samengevouwen en uitgevouwen.

Zoals de naam al doet vermoeden, verbergt de samengevouwen modus de taakbalk en geeft de gebruiker meer ruimte. Daarom is het exclusief voor tabletgebruikers, ook zal het erg handig zijn als u een kleine Windows tablet hebt. In de samengevouwen modus geeft de taakbalk alleen belangrijke pictogrammen weer. Zoals de batterij icoon, de klok, de taakbalk krimpt vanzelf om meer ruimte te geven aan het bureaublad en apps.

Ook heeft het een uitgebreide modus met een volwaardige taakbalk met bedieningselementen en pictogrammen die zijn geoptimaliseerd voor aanraken en tikken. Het heeft alle pictogrammen die u op een taakbalk zou verwachten, zoals Menu Start, Widgets en apps. Op tablets wisselt u eenvoudig tussen de twee standen. Om heen en weer te schakelen tussen de twee modi, dient u onderaan het scherm omhoog en omlaag vegen.

U kunt deze functie vanaf vandaag zelf uitproberen, maar onthoud dat deze niet handmatig kan worden geactiveerd. De geoptimaliseerde taakbalk voor tablets wordt automatisch ingeschakeld wanneer het besturingssysteem een ​​2-in-1-apparaat detecteert. Of wanneer het toetsenbord wordt losgekoppeld of naar achter wordt geklapt.

Windows 11 Kb5022913 Moment 2 Uitgebracht

Dit is het standaardgedrag voor tablets, maar u kunt de functie uitschakelen via de app Instellingen als u het niet leuk vindt. Een nieuwe schakelaar, Taakbalk optimaliseren voor aanraakinteracties wanneer dit apparaat als tablet wordt gebruikt, bevindt zich in het menu Instellingen. Deze kan worden uitgeschakeld voor traditionele ervaring op 2-in-1 apparaten of tablets.

De geoptimaliseerde taakbalk blijft verbeteringen krijgen in de preview-builds, die de komende weken naar de consument worden verzonden, omdat de softwaregigant van plan is de taakbalk verder te ontwikkelen.