Verwachte leestijd: 4 minuten

Windows 11 24h2 Verwijderd Dolby Digital

Wanneer u Windows 11 24H2 heeft geinstalleert en oude audio probeert af te spelen die is gecodeerd in de AC-3 codec. Dan zal Media Player deze niet openen. Dit omvat de moderne Media Player van Windows 11 en andere ingebouwde apps die audio kunnen afspelen. Standaard bevat Windows 11 24H2 niet langer de AC-3-codec, ook bekend als Dolby Digital.

Microsoft bevestigde deze wijziging in een ondersteuningsdocument dat eerder deze week stilletjes werd gepubliceerd. In het document staat dat Windows populaire codecs zoals FLAC of ALAC zal blijven ondersteunen. De AC-3-codec echter zal vanaf versie 24H2 niet langer met Windows worden meegeleverd.

Windows 11 24h2 Verwijderd Dolby Digital

Vanaf Windows 11, versie 24H2, wordt de AC-3-codec niet langer meegeleverd met Windows.

Veel apparaatfabrikanten zullen echter een AC-3-codec vooraf installeren. In deze gevallen kunt u nog steeds bestanden afspelen die zijn gecodeerd met de AC-3-audiocodec. Vóór Windows 11, versie 24H2, is de AC-3-codec inbegrepen. Vanaf Windows 11, versie 24H2, wordt de AC-3-codec niet langer meegeleverd met Windows,

aldus Microsoft in een ondersteuningsdocument.


Dolby Laboratories ontwikkelde twee andere perceptuele coderingssystemen, AC-1 en AC-2. Voortbouwend op Dolby’s twee eerdere coderingssystemen, was AC-3 het eerste coderingssysteem dat speciaal was ontworpen voor meerkanaals digitale audio. AC-3 is het geluidsformaat voor digitale televisie DTV, digitale veelzijdige schijven, dvd’s, high-definition televisie, HDTV en digitale kabel- en satellietuitzendingen.

AC-3 is een 5.1-formaat, wat betekent dat het vijf kanalen met volledige bandbreedte biedt: linksvoor, rechtsvoor, midden, surround links en surround rechts. Er is een laagfrequent effectkanaal of LFE inbegrepen voor het geluid dat nodig is voor speciale effecten en actiescènes in films. Het LFE-kanaal is een tiende van de bandbreedte van de andere kanalen en wordt soms ten onrechte het subwooferkanaal genoemd. AC-3 heeft ook een downmixfunctie die compatibiliteit garandeert met apparaten die het 5.1-formaat niet ondersteunen.


Ook bevestigd Microsoft dat sommige apparaten mogelijk nog steeds worden geleverd met de AC-3-codec. Maar dat is alleen wanneer de fabrikant ervoor kiest deze vooraf te installeren. Als een OEM partner bijvoorbeeld een nauwe partner van Dolby is, kan deze een AC-3-codec vooraf installeren.

Wanneer de AC-3-codec handmatig wordt toegevoegd, kunt u nog steeds bestanden afspelen die zijn gecodeerd met de AC-3-audiocodec of Dolby Digital.

Het bedrijf blijft een aantal codecs aanbieden via betaalde ‘pakketten’ in de Store. Deze pakketten bevatten MPEG-2-video-extensie, HEVC-video-extensie, VP9-video-extensie, AV1-video-extensie en webmedia-extensie. De volgende codecpakketten zijn beschikbaar:

 • MPEG-2 video-extensie
  • Voegt ondersteuning toe voor de videoformaten MPEG-1 en MPEG-2.
 • HEVC-video-extensie
  • Voegt ondersteuning toe voor het HEVC-videoformaat (H.265).
 • VP9-video-extensie
  • Voegt ondersteuning toe voor het VP9-videoformaat.
 • AV1 video-extensie
  • Voegt ondersteuning toe voor het AV1-videoformaat.
 • Webmedia-extensie
  • Voegt ondersteuning toe voor de OGG-audio- en videoformaten, inclusief het OGG-containerformaat, de Vorbis-audiocodec en de Theora-videocodec.

AC-3-codec of Dolby Digital debuteerde in de jaren 90. Nu worden ze uitgefaseerd, dus dit is geen verrassende zet. Alle streamingplatforms en mediabedrijven zijn gestopt met het gebruik van de codec bij het coderen van nieuwe mediabestanden.

Het kan echter zijn dat u nog steeds enkele heel oude bestanden tegenkomt die zijn gecodeerd in de AC-3-codec, omdat deze codec ooit een aanzienlijke aanwezigheid op de audiomarkt had.

In dat geval kunt u het audiobestand niet afspelen met de native apps in Windows 11 versie 24H2 of later. Maar u kunt altijd overstappen naar betere alternatieven zoals de open source MPV-speler.

Microsoft zal zich blijven inzetten voor de ondersteuning van populaire en moderne codecs. Die worden in de volgende tabel vermeld:

Microsoft heeft ook duidelijk gemaakt dat het de ondersteuning voor de AC-3-codec in oudere versies van Windows niet zal verwijderen.

Naast de AC-3-codec zal Windows 11 24H2 CortanaWordPadStappen Recorder en verschillende andere oudere services verwijderen. Windows 11 versie 24H2 zal in september of oktober worden uitgegeven op bestaande pc’s.