Het gaat echter minder snel als de opmars van Windows 10

De vriendschap met Windows 10 is, bijna, voorbij. Het besturingssysteem komt steeds meer naar voren in de cijfers van de gebruikers via het internet.

16 Procent Pc Gebruikers Heeft Windows 11

Wat u moet weten

  • Sinds zijn release op 5 oktober 2021, krijgt Windows 11 steeds meer voet aan de grond in de pc markt.
  • Vanaf januari 2022 is het marktaandeel gestegen tot meer dan 16%. Dit op basis van onderzoeksresultaten verzameld door AdDuplex.
  • Verder heeft Microsoft aangekondigd dat Windows 11 de hoogste kwaliteit Windows is die het ooit heeft geleverd.

Cijfers AdDuplex

AdDuplex houdt al een paar maanden ongeveer 60.000 pc’s in de gaten om te rapporteren hoeveel groei Windows 11 realiseert. Het is gestegen van meer dan 1% marktaandeel vóór de officiële release van het besturingssysteem op 25 oktober 2021 naar maar liefst 16,5% in januari 2022.

Volgens het rapport is dat cijfer van 16,5% als zodanig opgesplitst: 16,1% van de ondervraagde pc’s stond op de normale Windows 11, terwijl 0,4% op het Insider kanaal stond. De resterende 83,5% van de computers blijft bij verschillende versies van Windows 10. U kunt de gedetailleerde uitsplitsing zien in de beschrijving van AdDuplex.

Terwijl Windows 11 zijn aandeel bijna heeft verdubbeld, is Windows 10 21H2 in dezelfde periode meer dan verdrievoudigd.

Aldus AdDuplex, in een commentaar op haar website.

16 Procent Pc Gebruikers Heeft Windows 11
Bron: AdDuplex.com

Omdat veel oudere pc’s niet kunnen upgraden naar Windows 11, zal het interessant zijn om te zien waar deze cijfers zich in de loop van de tijd heen gaan.

Het onderzoek geeft geen details prijs over de beweegredenen voor de verschuivingen in marktaandeel. Ook al is het normaal dat een nieuwere Windows variant de oudere inhalen. Dit omdat individuen en organisaties hun technologie relevant willen houden. 

Bijzonder hoog gebruik Windows XP

Ook al is het misschien geen schok, veel mensen gebruiken nog steeds het oudere Windows-besturingssystemen Windows XP. Het is ongebruikelijk dat één land nog steeds voornamelijk Windows XP gebruikt.

16 Procent Pc Gebruikers Heeft Windows 11
Bron: Statcounter.com

Ook zijn er uitzonderingen op deze algemene waarheid, zoals blijkt uit Marktaandeel van Windows XP in Armenië, de aanhoudende kracht van Windows XP.


16 Procent Pc Gebruikers Heeft Windows 11

Wat u moet weten

16 Procent Pc Gebruikers Heeft Windows 11

Windows XP

Is een desktopversie van het besturingssysteem Windows, gemaakt door Microsoft. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT kernel en wordt intern nog steeds Windows NT 5.1 genoemd. Het besturingssysteem werd geïntroduceerd op 25 oktober 2001. Windows XP werd op 30 januari 2007 opgevolgd door Windows Vista. Windows Vista is op 22 oktober 2009 opgevolgd door Windows 7.

In januari 2013 was Windows XP met een marktaandeel voor desktopcomputers van 34,67 procent. Volgens Net Applicaties het tweede meest gebruikte besturingssysteem na Windows 7. Volgens Statcounter werd Windows XP op 24,29% van de computers gebruikt. Op het hoogtepunt werd Windows XP gebruikt door ongeveer 78% van de computergebruikers.

De ondersteuningsperiode van Windows XP werd door Microsoft beëindigd op 8 april 2014. Voor Windows XP Embedded was ondersteuning langer beschikbaar, tot 12 januari 2016.


De kans is dat de upgrades ook worden gestimuleerd door de algemene kwaliteitsbalk van Windows 11, die volgens Microsoft:

De hoogste kwaliteitsscores en product tevredenheid heeft gezien van elke versie van Windows die we ooit hebben geleverd.

Een overgrote meerderheid van de gebruikers blijft de verschillende versies van Windows 10 gebruiken. De migratie naar de nieuwe versie lijkt minder snel te gaan dan die naar Windows 10 21H2.

Daar waar Windows 11 cijfers verdubbelde in de periode van november 2021 tot nu, verdriedubbelde de cijfers van Windows 10 21H2. De data zijn afkomstig van ruim 5.000 Windows Store apps die de Ad duplex SDK toepassen.