Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 heeft een aantal geweldige nieuwe functies en ontwerpverbeteringen in het besturingssysteem aangebracht. Maar misschien is de beste verandering er een die niet met veel tamtam bekent is gemaakt. Het is geheugenoptimalisatie onder de motorkap.

Windows 11 Sneller Door Deze Nieuwe Trucs
Bron: Microsoft.com

Windows 11 wordt geleverd met een aantal belangrijke wijzigingen in de manier waarop het besturingssysteem prioriteit geeft aan apps en processen. Microsoft heeft veel werk verzet op het gebied van geheugenbeheer om de appvensters die u op de voorgrond hebt uitgevoerd te bevoordelen. Dit wordt gedaan zodat apps voldoende CPU en systeembronnen hebben wanneer u ze start.

Als u bijvoorbeeld meerdere tabbladen hebt geopend in Microsoft Edge en u start meerdere exemplaren van Word, PowerPoint of Excel. Dan worden deze apps zonder vertraging gestart. Dat komt omdat deze app processen al op de voorgrond worden uitgevoerd. Ze hebben toegang op het moment van starten tot meer rekenbronnen dan inactieve apps.

Altijd aan

Als gevolg hiervan zal de algehele ervaring van Windows 11 responsief en snel aanvoelen. Vooral wanneer meerdere apps op een druk systeem worden gestart.

Dat is in dit geval seconden tijdwinst. En de tijdwinst loopt op naarmate u de apps in de loop van uw dag gebruikt. Het voelt dus responsief en snel aan.

Prioriteiten stellen op de voorgrond is daar een belangrijk onderdeel van. Ditzelfde concept is eigenlijk van toepassing op de Windows shell zelf, de browser en uw geopende tabbladen in Windows 11.

Zo legde VP Steve Dispensa van het Windows Management team van Microsoft uit.

Voor een betere ervaring heeft Microsoft ook standaard de mogelijkheid van slapende tabbladen in Edge ingeschakeld. Dit kan resulteren in een gemiddelde besparing van 32% voor het RAM geheugen en 37% voor CPU gebruik in Windows 11 en ouder. Deze optimalisaties zullen ook gelijk staan ​​aan een langere levensduur van de batterij, aldus een Microsoft woordvoerder.

Microsoft heeft ook bevestigd dat Windows 11 ervoor zorgt dat apparaten sneller uit de slaapstand worden gehaald dan voorheen. Om een ​​mobiel achtige altijd aan ervaring te bieden, heeft Microsoft Windows 11 oproepen naar hardwarecomponenten geoptimaliseerd.

Ook heeft Microsoft een nieuwe functie ingeschakeld die ervoor zorgt dat er voldoende stroom beschikbaar is voor threads die het echt nodig hebben om uw apparaat onmiddellijk uit de slaapstand te halen. Op apparaten met processors van de 8e generatie en nieuwer kunt u een bijna onmiddellijke ervaring verwachten. Deze is vergelijkbaar met de altijd aan functie van Windows op ARM.

Windows 11 geoptimaliseerd voor prestaties

Windows 11 draait helemaal om ontwerpverbeteringen en het wordt geleverd met een nieuw ontwerpmateriaal genaamd Mica. Deze verbeteringen zijn onder meer van toepassing op apps zoals Verkenner, Instellingen en bijna alle inbox apps.

Het Mica effect van Windows 11 geeft een speciaal effect op de achtergrondkleur van een applicatie. Zoals de kleur van het bureaublad en het thema om onderscheid te maken tussen verschillende open instanties van apps.

Windows 11 Sneller Door Deze Nieuwe Trucs

Mica effect

Microsoft heeft Mica en afgeronde hoeken geoptimaliseerd voor prestaties. In een Q&A beloofde Microsoft dat prestaties een topprioriteit zijn voor de nieuwe ontwerp taal. Deze nieuwe materialen zullen de bruikbaarheid van het besturingssysteem niet schaden. In feite wordt verwacht dat Mica sneller is dan Fluent Design materialen zoals acryl.

We dienen hierbij te vermelden dat Windows 11 niet aanzienlijk sneller zal zijn dan Windows 10, maar de algehele ervaring zal naar verwachting iets beter zijn. Op apparaten met hybride processors, zoals de Lakefield processor van Intel, zou volgens vroege benchmarks de prestatiewinst van Windows 11 tussen de 2 en 11 procent kunnen liggen.