Na bijna vijf maanden begint Microsoft in Windows 11 met de uitrol voor consumenten van MS Paint. Het is belangrijk om te begrijpen dat het besturingssysteem nog volop in ontwikkeling is. 

Nieuwe Ontwerpfuncties in Ms Paint

Ook al zijn er tegenwoordig diverse manieren om Windows 11 te installeren, het nieuwe besturingssysteem en de meeste nieuwe apps zijn nog niet voor iedereen beschikbaar.

MS Paint

Tot nu toe heeft Microsoft het nieuwe KnipprogrammaWindows Media Player en MS Paint voor Windows 11 uitgebracht. MS Paint, maakt al tientallen jaren deel uit van het besturingssysteem. Het is onlangs bijgewerkt met een nieuw ontwerp en een nieuwe kop die Mica in Windows 11 ondersteunt. Vergelijkbaar met andere native apps zoals Klok of Mail & Kalander.

Er was een tijd dat Microsoft de klassieke Paint app wilde stopzetten, ze kondigde dat op 20 juli 2017 aan. Het zou worden vervangen door Paint 3D, als onderdeel van zijn plan om 3D inhoud te bouwen. Microsoft wou visualiseren voor de desktop en gebruikers van Windows Mixed Reality mogelijk maken. Paint is uiteindelijk nooit stopgezet en het wordt zelfs verbeterd in toekomstige updates.

Nieuwe Ontwerpfuncties in Ms Paint

De Paint app heeft nu een nieuwe op Word gelijkende kop of titelbalk met knoppen gekregen voor basisfuncties, zoals Ongedaan maken en Opnieuw.

Nieuwe Ontwerpfuncties in Ms Paint

U kunt de titelbalk aanpassen en meer opties toevoegen. Ook de koptekst of nieuwe opdrachtbalk bevat koppelingen naar de opties Bestand, Start en Weergave. Als u op de eerste optie Bestand klikt, kunt u nieuwe afbeeldingen maken. Hierdoor kunt u bestaande afbeeldingen wijzigen of zelfs uw werk afdrukken met aangesloten printer(s).

Met een moderne Paint tilt Microsoft de app nu naar een hoger niveau door WinUI componenten te integreren met een update voor Windows 11. Door het schuin trekken, en andere dialogen te integreren met de update voor Windows 11 van vandaag.

Nieuwe Ontwerpfuncties in Ms Paint
Bron: Microsoft.com

Zoals je kunt zien in de afbeeldingen hierboven en hieronder, komt de nieuwe look van Paint overeen met de moderne ervaring van Windows 11.

Nieuwe Ontwerpfuncties in Ms Paint
Bron: Microsoft.com

Wijzigingen en verbeteringen

We willen u er tevens op wijzen dat Microsoft WinUI elementen gebruikt in de Paint app. Deze zijn gebaseerd op het Win32 framework. Daarnaast heeft Microsoft ook nog andere wijzigingen aangebracht in de Paint app:

  • Er is een probleem opgelost waarbij tekstvakken onverwacht zouden bewegen wanneer u op de afbeeldingen schrijft met <IME>
  • Tevens heeft Microsoft een probleem opgelost waarbij deze moderne dialogen de regionale taal in landen als Nederland niet respecteerden.
  • Een nieuwe functie is met de update ingeschakeld waarmee u met shift + klik op een kleurstaal kunt klikken om die kleur als secundaire kleur te gebruiken.
  • Microsoft heeft de ondersteuning voor schermlezers verbeterd.

De nieuwe MS Paint zal begin 2022 worden uitgerold voor alle gebruikers, buiten het Windows Insider programma.