Microsoft heeft op 24 juni 2021 Windows 11 onthuld, de nieuwste versie van haar besturingssysteem. Een van de meest interessante kenmerken is de modulaire ervaring die het biedt. De Microsoft Edge browser is een van de applicaties die deze nieuwe aanpak gaat toepassen.

Optionele Functie Downloads Nu in Edge

Met deze wijziging kunnen gebruikers kiezen welke functies ze willen installeren, waardoor de browser beter kan worden aangepast dan ooit tevoren.

Edge in Windows 11 is een nieuwe modulaire ervaring

De nieuwe modulaire aanpak voor Microsoft Edge in Windows 11 betekent dat gebruikers kunnen beslissen welke delen van de browser ze willen installeren. Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van de vorige versies van Edge. Waar alle functies in één pakket waren gebundeld. Met de modulaire aanpak kunnen gebruikers alleen de delen van de browser installeren die ze nodig hebben. Het installatiepakket wordt daardoor kleiner en er wordt schijfruimte bespaard.

Een ander voordeel van de modulaire ervaring voor Microsoft Edge is dat Microsoft hierdoor de browser gemakkelijker kan bijwerken en verbeteren. In plaats van om de paar maanden een nieuwe versie uit te brengen van de browser, kan Microsoft nu de afzonderlijke onderdelen van de browser naar behoefte bijwerken. Hierdoor blijft Edge up-to-date met de nieuwste web technologieën en beveiligingsupdates.

Optionele Functie Downloads Nu in Edge

De eerste functie die optioneel wordt gemaakt, is Cite this, in Meer hulpprogramma’s–> dit Citeren. Het is een tool die is ontworpen om studenten te helpen citaten effectiever te genereren en te beheren. Indien geactiveerd, genereert Microsoft Edge automatisch totale en in-text citaten in verschillende stijlen. Waaronder MLA, Chicago en APA 7.

Optionele Functie Downloads Nu in Edge
Optionele Functie Downloads Nu in Edge

Binnen Instellingen (…)–> Optionele functies wordt een lijst met alle beschikbare optionele functies weergegeven. Door op Toevoegen te klikken kunt u elke gewenste functie in de browser downloaden en inschakelen.

Optionele functie downloads nu in Edge

Optionele Functie Downloads Nu in Edge
Om toegang te krijgen tot Citaties, kunnen studenten het Collecties-pictogram selecteren, Citaties inschakelen selecteren en een voorkeurscitatiestijl kiezen.

Naast de modulaire ervaring biedt Microsoft Edge in Windows 11 ook optionele functiedownloads. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om naar behoefte extra functies en functionaliteit voor Edge te downloaden. Als een gebruiker bijvoorbeeld Edge voor werkdoeleinden moet gebruiken, kunnen ze zakelijke functies downloaden. Zoals de Internet Explorer-modus, waarmee de browser het gedrag van de verouderde Internet Explorer kan nabootsen.

Door een modulaire aanpak te hanteren, wil Microsoft de grootte van Edge verkleinen en bloatware elimineren. Daardoor krijgen gebruikers een snellere en meer aanpasbare browse-ervaring.

Edge en bloatware

Gebruikers hebben kritiek geuit op Microsoft Edge vanwege de bloatware. De bloatware kwam op de voorgrond toen Microsoft onnodige functies aan Edge wilde toevoegen. De meest controversiële daarvan is: de Buy Now, Pay Later (BNPL) functionaliteit.

Optionele Functie Downloads Nu in Edge
Studenten hebben toegang tot Citations in Microsoft Edge door het menu met 3 stippen te openen → Meer tools → Dit citeren.

Toen Edge 96 op grote schaal beschikbaar kwam en het grote publiek de BNPL functie tegenkwam, begonnen de klachten binnen te stromen. Eén gebruiker drukte zijn probleem uit:

Microsoft heeft Buy Now Pay Later toegevoegd aan Edge maar ook aan Windows 10 en 11. Deze bloatware is bekent voor misbruikt om mensen schade toe te brengen.

De gebruikers drongen er bij anderen op aan zich over de kwestie te blijven uitspreken.

Terwijl gebruikers hun zorgen blijven uiten, lijkt het softwarebedrijf te luisteren. Het besluit van Microsoft om Edge meer modulair te maken is bedoeld om deze bloatware problemen op te lossen en een betere browse-ervaring te bieden.

Over het algemeen zijn de nieuwe modulaire ervaring en optionele functiedownloads voor Microsoft Edge in Windows 11 een opwindende ontwikkelingen. Dat geldt voor zowel de gebruikers als voor ontwikkelaars. De mogelijkheid om te kiezen welke functies u wilt downloaden en installeren, verbetert de prestaties van de browser. Hiermee wordt de browser beter aanpasbaar. Ondertussen kan Microsoft de functionaliteit van Edge blijven verbeteren zonder gebruikers te dwingen grote updates te downloaden en te installeren.

Optionele Functie Downloads Nu in Edge

Met deze wijzigingen hanteert Microsoft een gebruikersgerichte benadering van de browserontwikkeling. Waardoor gebruikers meer controle hebben over hun browse-ervaring. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze nieuwe functies worden ontvangen en hoe ontwikkelaars hiervan zullen profiteren om innovatieve nieuwe extensies en functies voor Microsoft Edge in Windows 11 te creëren.