Verwachte leestijd: 2 minuten

Microsoft Paint gaat niet verdwijnen maar zal nu verbeteringen of updates ontvangen via de app store van Windows 10. In de toekomst zal Microsoft MS Paint gratis in de Windows Store aanbieden. Toch zal ook Paint 3D-app onderhouden worden om ervoor te zorgen dat alle tools voor makers op één plek beschikbaar zijn.

Windows 10 Paint Komt in Microsoft Store

In 2017 suggereerden rapporten dat MS Paint met de Herfst Creators Update naar de Prullenbak zou gaan. Na feedback van gebruikers beloofde Microsoft dat de klassieke Paint app, hier is om te blijven. Maar dat deze naar de Windows Store zou worden verplaatst voor snellere updates. Dat is echter nooit gebeurd en Microsoft begon Paint aan te bieden als een optionele functie.

Windows 10 Paint Komt in Microsoft Store

Nu 1.300 dagen na die aankondiging heeft Microsoft eindelijk de Paint app in de Windows Store gepubliceerd, waar u de app gratis kunt downloaden. In toekomstige versies van Windows 10 zal Paint updates ontvangen via de Store. Maar het is nog niet duidelijk of het verder ontwikkeld zal worden en of Microsoft zich alleen zal richten op Paint 3D.

Iedereen die deze eenvoudige grafische app niet wil gebruiken, kan deze nog steeds verwijderen door middel van de volgende stappen:

  • Open Instellingen> Apps en onderdelen.
  • Eerst klikt u op de link om optionele functies te beheren.
  • Selecteer en verwijder Paint.
Windows 10 Paint Komt in Microsoft Store
optionele Onderdelen

Nadat u de Paint app heeft verwijderd, kunt u deze herstellen via dezelfde instellingen met optionele onderdelen of de app opnieuw installeren vanuit de Microsoft Store.

Net als Kladblok wordt Paint ook uit de map met accessoires in het menu Start verplaatst.

Paint 3D functies worden volledig optioneel

Voor degenen die van MS Paint houden en Paint 3D haten, maakt Microsoft de 3D grafische app volledig optioneel.

In de schone installaties van Windows 10 versie 21H2 verdwijnen 3D Viewer en Paint 3D, Microsoft verwijdert dan ook de optie Bewerken met Paint 3D uit het contextmenu. U kunt deze apps echter nog steeds downloaden via de Microsoft Store.

Deze wijzigingen zijn momenteel gepland om later dit jaar live te gaan met de Sun Valley update van Windows 10.