Verwachte leestijd: 3 minuten

De taakbalk van Windows 11 krijgt een nieuwe functie, maar het is niet de functie waar u op hoopte.  Zo als bekent zijn er functies zoals de mogelijkheid om de taakbalk te verplaatsen of pictogrammen te degroeperen die nog steeds ontbreken. Microsoft onderzoekt nu de mogelijkheid voor ondersteuning met een Windows 10-achtige zoekbalk.

Microsoft Test Nieuw Ontwerpstijl Taakbalk

Daarnaast werkt de softwaregigant ook aan nieuwe ontwerpstijlen voor de zoekfunctie van de taakbalk.

Microsoft heeft de afgelopen tijd een nieuw zoek vak getest dat aan de linkerkant van de taakbalk moet verschijnen. Dit in tegenstelling tot de bestaande zoekfunctie, dat een pictogram is. Deze nieuwe zoekbalk is vergelijkbaar met die op de taakbalk van Windows 10, maar hij past in het moderne jasje van Windows 11.

We hebben tijdens het testen vastgesteld dat de zoekbalk op een vergelijkbare manier werkt, zonder zichtbare veranderingen in de zoekervaring. U kunt het nog steeds gebruiken om naar apps, games, documenten, afbeeldingen en internet te zoeken.

Microsoft Test Nieuw Ontwerpstijl Taakbalk

De zoekbalk wordt nu getest met gebruikers in het Dev Channel en zal naar verwachting later dit jaar in Windows 11 verschijnen.

Microsoft Test Nieuw Ontwerpstijl Taakbalk

De Windows 11 taakbalk heeft echte verbeteringen nodig

Het valt niet te ontkennen dat de taakbalk van Windows 11 momenteel een puinhoop is. Microsoft is veel te laat voor een grote update die de ontbrekende functies zal herstellen. Ook al komt de mogelijkheid om bestanden naar een vastgezette app op de taakbalk te slepen en neer te zetten in 22H2 terug. Er nog steeds veel ontbrekende functies waar gebruikers om hebben gevraagd sinds de lancering van Windows 11.

Het zoek vak is niet één van de gevraagde functies. Gebruikers vinden het pictogram fijner dan het zoek vak. Zij vervangen het zoek vak in Windows 10 door een pictogram, veel mensen openen gewoon het menu Start.

Helaas zullen enkele van de meest gevraagde functies van gebruikers niet snel verschijnen.

Microsoft heeft de taakbalk radicaal opnieuw ontworpen door hem helemaal opnieuw op te bouwen. De nieuwe taakbalk wordt niet geleverd met functies die in Windows 10 beschikbaar zijn. Een van de meest opvallende functies, een volwaardig context menu is niet langer beschikbaar.

Zo heeft Microsoft ook de mogelijkheid uitgeschakeld om de locatie van de taakbalk te wijzigen. Dit doet het onder vermelding van workflow als één van de redenen.

In de Windows Insider-webcast van april heeft Microsoft bevestigd dat er niet snel andere functies zullen komen. Er zijn echter enkele taakbalkverbeteringen gepland voor 2022. Deze kunnen de komende maanden verschijnen in de preview-builds.