Verwachte leestijd: 7 minuten

Wanneer nodig, kunt u een computer op afstand wekken. In dit Windows 10 artikel laten we u zien hoe u dat succesvol kunt doen.

Wake on Lan Gebruiken in Windows 10

Wake on LAN of WoL is op het gebied van computergebruik een netwerkstandaardprotocol dat een apparaat kan inschakelen vanuit een energiezuinige toestand. Dat gebeurt met behulp van een speciaal signaal via het lokale netwerk, ook wel een magisch pakket genoemd. U kunt het zien als een externe aan of uit knop op uw computer.

Deze functie is meestal handig om een ​​verbinding met uw computer te behouden om toegang te krijgen tot bestanden en toepassingen, terwijl het stroomverbruik wordt geminimaliseerd, aangezien u het apparaat in de slaapstand kunt zetten wanneer het niet in gebruik is.

Wat gaan we doen

Na het inschakelen van Wake on LAN in het Basic Input Output System (BIOS) of Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) op ondersteunde hardware en in de Windows 10 netwerkadapter, kunt u hulpprogramma’s van derden gebruiken om een ​​magisch pakket via het netwerk te verzenden met de MAC-adres van de externe computer om deze te wekken.

In dit Windows 10 artikel leiden we u door de stappen om Wake on LAN in te schakelen en te gebruiken. Zo kunt u computers in het netwerk op afstand in of uitschakelen. Indien u Windows 11 gebruikt lees dan hier verder.

Wake on LAN inschakelen in Windows 10

Als u de WoL functie wilt gebruiken, moet u deze eerst inschakelen op de moederbord firmware of op de netwerkadapter als u een extern apparaat gebruikt. Vervolgens in de systeeminstellingen van uw pc. De functie werkt ook alleen wanneer de computer in de slaapstand is, maar sommige apparaten ondersteunen ontwaken uit de slaapstand of uitgeschakelde toestand, ook al neemt Windows 10 niet deel aan het proces.

BIOS/UEFI-configuratie

Gebruik deze stappen om Wake on LAN op de firmware in te schakelen:

 1. Openen Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken & Beveiliging.
 3. Vervolgens klikt u op Herstel.
 4. In het gedeelte Geavanceerd opstarten klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Nu klikt u op Problemen oplossen.
 • Hierna klikt u op Geavanceerde opties.
 • Vervolgens klikt u op de optie instellingen voor UEFI firmware.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Tenslotte klikt u op de knop Opnieuw opstarten.

Navigeer in de firmware-instellingen naar de energieopties en schakel de functie “Wake on LAN” (WoL) in. De functie heeft mogelijk een iets andere naam, omdat de meeste fabrikanten hun firmware anders bouwen. Als dit het geval is, raadpleeg dan de online documentatie van het apparaat voor meer specifieke details.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u doorgaan met de met het instellen van de functie in Windows 10.

Als uw apparaat Wake on LAN niet ondersteunt, kunt u altijd een adapter zoals de USB-A 3.0 naar RJ45 Gigabit Ethernet LAN-adapter van “uni” krijgen die ondersteuning biedt om een ​​apparaat tegen een redelijke prijs uit de slaapstand te halen.

Windows configuratie

Gebruik deze stappen om WoL op Windows 10 in te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Netwerk & internet.
 3. Hierna klikt u op Status.
 4. In het gedeelte Geavanceerde netwerkinstellingen klikt u op de knop Adapteropties wijzigen.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Met de rechtermuisknop klikt u vervolgens op de actieve netwerkadapter. Selecteer de optie Eigenschappen.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Hierna klikt u op het tabblad Netwerken.
 • Vervolgens klikt op de knop Configureren.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Nu klikt u op het tabblad Geavanceerd.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Selecteer de optie Wake on Magic Packet.
 • Gebruik het vervolg keuzemenu Waarde en selecteer de optie Ingeschakeld of Enabled.
 • Selecteer de optie WoL & Shutdown Link Speed (Optioneel).
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Waarde, Selecteer nu de optie 10 Mbps of megabit per seconde.

Opmerking: De optionele instellingen zijn mogelijk vereist als u een netwerkadapter van Realtek gebruikt.

Energie verbruik

 • Vervolgens klikt u op het tabblad Energiebeheer.
 • Eerst vinkt u de optie aan: Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen.
 • Hierna vinkt u de optie Alleen een magic-pakket toestaan ​​de computer uit de slaapstand halen aan.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, is het apparaat gereed voor het externe magische pakket met behulp van een hulpprogramma van derden.

Als u de functie niet meer wilt gebruiken, kunt u dezelfde instructies als hierboven gebruiken. U kunt Wake on LAN uitschakelen, door de optie Alleen een magic-pakket toestaan ​​de computer uit de slaapstand halen uit te schakelen. Naast het uitschakelen van de functie, is het wellicht ook mogelijk de WoL-functie in de firmware uit te schakelen met behulp van de gebruiksaanwijzing van uw apparaat.

Een computer op afstand wekken in Windows 10

Nadat de functie is geconfigureerd, kunt u de computer op meerdere manieren inschakelen. U kunt bijvoorbeeld de WoL-tool gebruiken die in de router is ingebouwd. Mogelijk vindt u scripts die u met PowerShell kunt gebruiken . Of u kunt tools van derden gebruiken om het magische pakket te verzenden om het apparaat te activeren.

Voor het doel van dit artikel maken we gebruik van het gereedschap Wake Me On Lan, software van NirSoft. Met behulp van dit programma kunt u een ​​apparaat op afstand wekken:

Waarschuwing: Ook al werkt de app zoals geadverteerd, het is een hulpmiddel van derden. Gebruik is geheel voor eigen risico. Nu bent u gewaarschuwd.

Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Pak de inhoud uit de .zip-map met Verkenner.
 • Open de map met de uitgepakte bestanden.
 • Dubbelklik op het bestand WakeMeOnLan.exe om de zelfstandige tool te starten.Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Anders klikt op de knop Afspelen of Start scannen, om alle apparaten in het netwerk te ontdekken.

Opmerking: Het apparaat dat u op afstand wilt wekken, moet ingeschakeld zijn voordat de tool het kan vinden. Zodra het op de lijst staat, kan het apparaat offline zijn om de WoL functie te gebruiken. U kunt ook de sneltoets Ctrl + N gebruiken om de externe computerinformatie, zoals: IP-adres, computernaam en MAC-adres, handmatig toe te voegen.

 • Met de rechtermuisknop klikt u op de externe computer. Selecteer de optie Geselecteerde computers uit de slaapstand halen.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Hierna klikt u op de knop Ja.

Nadat u de stappen hebt voltooid, verzendt de tool het magische pakket, dat het apparaat onmiddellijk zou moeten inschakelen als de netwerkadapter nog steeds operationeel is, zelfs als de computer is uitgeschakeld.

IP- en MAC-adres bevestigen

Als je een andere tool gebruikt, moet je het IP- en MAC-adres van de computer bepalen om wakker te worden, wat je eenvoudig kunt doen via de app Instellingen. Hier is hoe:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Netwerk & internet.
 3. Hierna klikt u op Status.
 4. In het gedeelte Netwerkstatus klikt u op de knop Eigenschappen voor de actieve verbinding.
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Bevestig in het gedeelte Eigenschappen het IPv4-adres en het fysieke adres (MAC).
Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
 • Als u de opdrachtprompt gebruikt, kunt u de adapteradressen opvragen met de opdracht:
 ipconfig /all

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u de adressen gebruiken met het hulpprogramma van uw keuze om een ​​externe computer uit de slaapstand te halen.

Problemen met Wake on Lan oplossen in Windows 10

Als het apparaat niet ontwaakt met deze instructies, kunt u een aantal dingen doen om het probleem op te lossen.

Het systeem moet Wake on LAN op firmwareniveau ondersteunen. Als de optie niet beschikbaar is in de BIOS of UEFI van het moederbord of de netwerkadapter (bijvoorbeeld USB naar Ethernet-adapter), kunt u de functie niet gebruiken.

Als u een USB-naar-Ethernet-adapter gebruikt, werkt WoL mogelijk alleen wanneer de computer slaapt. Omdat het uitschakelen van het apparaat mogelijk ook stopt met het leveren van stroom aan de USB poort.

Wake on Lan Gebruiken in Windows 10
USB-naar-Ethernet-adapter

Mogelijk moet u snel opstarten uitschakelen om de functie te laten werken.

De mogelijkheid om een ​​apparaat op afstand aan te zetten werkt alleen als de netwerkadapter actief en bereikbaar is. Als u een Ethernet verbinding gebruikt, controleer dan of de lampjes op de netwerkkaart nog steeds knipperen nadat het apparaat is uitgeschakeld.

Op een laptop dient u ervoor zorgen dat het apparaat is aangesloten op een stopcontact of lader. Anders werkt het niet. Wanneer u deze functie gebruikt, kunt u ook netwerkproblemen tegenkomen waardoor het apparaat niet kan worden geactiveerd.

Als u een netwerkprobleem vermoedt, gebruikt u de opdracht ping om te bevestigen dat met de bron contact kan opnemen met het doelapparaat. Het is ook een goed idee om te controleren of u het juiste MAC adres en IP adres van de doelcomputer gebruikt. U kunt deze netwerkinformatie verkrijgen met de opdracht ipconfig.