Na Windows 11 update van mei 2023

Windows 11 is voor gebruikers een handig besturingssysteem, maar tot voor kort was de taakbalk een grote afknapper. Zeker wanneer u een fan bent van geavanceerde functies. Zoals: het slepen en neerzetten van pictogrammen, seconden in de klok, aanpassingstools van derden en meer.

Taakbalk Heeft Weer Seconden Ondersteuning
Afbeelding met dank aan SoftwareGeek.nl

Ook al heeft Windows 11 22H2 de functionaliteit voor slepen en neerzetten terugbracht, toch ontbreken er nog veel functies.

Microsoft onderneemt stappen om de taakbalk in Windows 11 te verbeteren. Uit bronnen dichtbij Microsoft hebben de redactie verteld dat de taakbalk een van de prioriteiten is van het Windows-ontwikkelingsteam. Ontbrekende functies keren langzaam terug, Windows 11 KB5026372 brengt met de update van 9 mei de seconden ondersteuning terug in de taakbalkklok.

Na de cumulatieve update van 9 mei 2023, is het mogelijk om de functie handmatig in te schakelen. Om ervoor te zorgen dat de klok in de taakbalk seconden weergeeft, moet u het Windows-register wijzigen en de waarde van ShowSecondsInSystemClock instellen op 1. Vanaf de release van Windows 11 versie 21H2 was de functie die bekend staat als ShowSecondsInSystemClock niet langer opgenomen in het besturingssysteem.

Taakbalk Heeft Weer Seconden Ondersteuning
Seconden in de Taakbalk | Afbeelding met dank aan SoftwareGeek.nl

Microsoft voerde aan dat de functie uit Windows 11 was verwijderd vanwege mogelijke prestatie problemen. Het bedrijf voerde aan dat het weergeven van seconden in Realtime de belasting van de processor verhoogt, wat resulteert in problemen met de voeding en de batterij.

Luisteren naar Feedback

Deze functie was eerder beschikbaar in Windows 10 en andere Windows versies, maar is verwijderd in Windows 11. Met de release van de update van 9 mei 2023 keert de functie ShowSecondsInSystemClock echter terug naar Windows.

Taakbalk Heeft Weer Seconden Ondersteuning
Afbeelding met dank aan SoftwareGeek.nl

Om seconden in de taakbalkklok weer te geven, opent u het Windows-register (regedit) en navigeert u naar het volgende locatie:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

Maak een nieuwe DWORD (indien deze nog niet aanwezig is) met de naam ShowSecondsInSystemClock en de taakbalkklok kan seconden weergeven.

Als reactie op feedback heeft Microsoft bevestigd dat het  gebruikers snel de klokseconden van de taakbalk weer in of uit wil laten schakelen via de app Instellingen. U kunt naar de app Instellingen navigeren en de functionaliteit in een toekomstige update inschakelen. In preview-builds kunt u dat al met de rechtermuisknop op de taakbalk klikken en naar Instellingen gaan.

Taakbalk Heeft Weer Seconden Ondersteuning
Taakbalk klok instellingen in preview build | Afbeelding met dank aan SoftwareGeek.nl

Of u kunt Instellingen> Persoonlijke instellingen> Taakbalk openen. De installing staat onder het gedeelte Taakbalkgedrag daar kunt u seconden weergeven in de taakbalk inschakelen.

Taakbalk krijgt meer functies

Zoals we eerder meldden, brengt Microsoft de optie nooit combineren terug naar de taakbalk. Dat geeft gebruikers de mogelijkheid om labels weer te geven met de app-namen naast pictogrammen.

Dit betekent dat u de functie kunt inschakelen om te voorkomen dat meerdere exemplaren van apps zoals File Explorer op de taakbalk worden gegroepeerd.

Momenteel worden meerdere exemplaren van dezelfde app verticaal gestapeld op de taakbalk. Dat is ook de standaardervaring in Windows 10. Sommige gebruikers hebben er echter een hekel aan en Microsoft voegt nu een optionele functie toe waarmee u binnenkort de instelling nooit meer app-pictogrammen combineren kunt inschakelen.