Verwachte leestijd: 7 minuten

Microsoft heeft problemen met het updaten van de Print Nightmare kwetsbaarheid. Maar deze tips zouden de problemen in Windows 10 moeten helpen oplossen.

Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10

Ook al heeft Microsoft snel een update uitgebracht om de PrintNightmare kwetsbaarheid in Windows 10 en oudere versies van het besturingssysteem te verhelpen. Toch lijkt het erop dat de uitrol extra ongewenste problemen bij gebruikers veroorzaakt.

Kort na het uitbrengen van update KB5004945 begon een kleine groep gebruikers te melden dat hun printer niet meer werkte na het toepassen van de update. Vooral gebruikers van Zebra printers zijn hierbij getroffen. Het probleem treft echter ook andere merken. Microsoft heeft het probleem erkend en werkt eraan om de komende dagen een permanente oplossing te bieden.

We zijn ons bewust van een afdrukprobleem veroorzaakt door de Windows KB5004945 update van 6 juli die van invloed is op meerdere merken printers. Microsoft heeft dit probleem onderzocht en is van plan om binnen 1tot 2 werkdagen een update uit te brengen om het probleem op te lossen.

Een directe manier om het probleem op te lossen, is door de Windows update KB5004945 te verwijderen. Of het getroffen printerstuurprogramma te verwijderen en opnieuw te installeren met behulp van beheerdersreferenties. Op lange termijn moedigen we het gebruik van de nieuwere Windows-update aan die Microsoft van plan is uit te brengen. Klanten die hulp nodig hebben met zebraprinters kunnen contact opnemen met ons technische ondersteuningsteam.

In de tussentijd raadt de softwaregigant aan om de update te verwijderen of het printerstuurprogramma opnieuw te installeren met een account met beheerdersrechten om het probleem op te lossen.

Meer problemen

Alsof dat nog niet genoeg was, leken sommige gebruikers te hebben geprobeerd de update te omzeilen door de standaard afdrukinstellingen te bewerken met behulp van het register. Na een onderzoek naar de effectiviteit van de update, beweert Microsoft echter dat:

De beveiligingsupdate werkt zoals ontworpen en is effectief tegen de bekende printer spooling exploits en andere openbare rapporten die gezamenlijk worden aangeduid als PrintNightmare.

Het softwarebedrijf raadt aan om, na het toepassen van de update, het register te controleren. Om te bevestigen dat de instellingen op 0 (nul) zijn ingesteld om het apparaat veilig te houden.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel laten we u de stappen zien om update KB5004945 te verwijderen of de printerdriver opnieuw te installeren als u problemen hebt met afdrukken. Daarnaast zullen we de stappen beschrijven om ervoor te zorgen dat uw apparaat beschermd blijft na het aanbrengen van de PrintNightmare update.

 • PrintNightmare afdrukprobleem in Windows 10 oplossen
 • Beveiligingsprobleem met PrintNightmare update oplossen met het register en groepsbeleid

PrintNightmare afdrukprobleem in Windows 10 oplossen

Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10

Als u update KB5004945 hebt geïnstalleerd en na de installatie kunt u niet afdrukken op Zebra of andere printermerken en moet u doorgaan met afdrukken, dan kunt u de patch verwijderen om de afdrukfunctionaliteit terug te krijgen. Houd er echter rekening mee dat het apparaat met deze aanpak niet wordt beschermd totdat er een permanente oplossing beschikbaar is.

Update KB5004945 verwijderen

Gebruik deze stappen om de cumulatieve update KB5004945 te verwijderen om printerproblemen op te lossen:

 • Open Instellingen.
 • Ga naar en klik op Bijwerken & Beveiliging.
 • U klikt op Windows-update.
 • Hierna klikt u op de knop Geschiedenis van updates weergeven.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Ga naar de optie Updates verwijderen.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Selecteer de Update Beveiligingsupdate voor Microsoft Windows (KB5004945).
 • Hierna klikt u op de knop Verwijderen.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Hierna klikt u op de knop Ja.
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de update geïnstalleerd en keert het apparaat terug naar de vorige build, waardoor de afdrukproblemen met de update worden opgelost.

Als u een printer van het merk Zebra gebruikt, kunt u ook contact opnemen met de fabrikant voor extra hulp.

U kunt deze tijdelijke oplossingen ook gebruiken om uw apparaat te beschermen tegen het beveiligingslek, maar u kunt de afdrukfunctionaliteit verliezen tot een permanente update release via Windows Update.

Installeer het stuurprogramma van de printer opnieuw

Microsoft adviseert ook een alternatieve oplossing, namelijk het verwijderen en opnieuw installeren van het printerstuurprogramma met Administrator rechten.

Volg de onderstaande stappen om een ​​stuurprogramma te verwijderen en opnieuw te installeren met Apparaatbeheer. Als u een toepassing van de fabrikant van het apparaat gebruikt om de printer te bedienen, raadpleeg dan de apparaat documentatie voor specifieke details over het opnieuw installeren van de driver.

Om een ​​printerstuurprogramma te verwijderen en opnieuw te installeren in Windows 10, meldt u zich aan met een beheerdersaccount. Volg hierna deze stappen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 • Vouw de Beeldapparaten tak.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op de printer en selecteer de optie Stuurprogramma verwijderen.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Hierna klikt u op de knop Verwijderen.

Tip: U kunt ook de optie Apparaat verwijderen aanklikken. Om het systeem te dwingen het stuurprogramma opnieuw te downloaden via Windows Update. Als het stuurprogramma niet wordt vermeld bij Windows Update, moet u het handmatig downloaden van de ondersteuningswebsite van de fabrikant.

 • Nu klikt u op het menu Acties.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Om wijzigingen te verwerken klikt u op de optie Zoeken naar gewijzigde apparaten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal Windows 10 het stuurprogramma opnieuw installeren en zou de printer nu weer moeten werken.

Beveiligingsprobleem met PrintNightmare oplossen in het register en met groepsbeleid

Als u update KB5004945 hebt geïnstalleerd en de afdrukfunctionaliteit werkt. Maar u eerder de standaardinstellingen voor het afdrukken van aanwijs- en afdrukbeperkingen hebt gewijzigd, kunt u nog steeds kwetsbaar zijn.

KB5004945 is een nieuwe verplichte beveiligingsupdate voor degenen met Windows 10 versie 2004 of nieuwer. Deze patch wordt automatisch gedownload en geïnstalleerd op Windows 10 Home, Pro en andere edities. Voor degenen die Windows 10 versie 1909, update van november 2019 gebruiken, krijgen ze KB5004946 en deze patch wordt ook automatisch geïnstalleerd, afhankelijk van het updatebeleid.

Voor Windows 10 versie 1809 en Windows Server 2019 is er update KB5004947

Lijst met PrintNightmare updates uitgebracht voor Windows versies:

 1. 21H1, 20H1, 2004 KB5004945 (Build 19043.11083).
 2. 1909 KB5004946 (build 18363.1646).
 3. 1809 en Windows Server 2019 KB5004947 (build 17763.2029).
 4. 1803 KB5004949.
 5. 1507 KB5004950.
 6. Windows 8.1 en Windows Server 2012 KB5004954 en KB5004958 (alleen beveiliging).
 7. SP1 van Windows 7 en Windows Server 2008 R2 SP1 KB5004953 en KB5004951 (alleen beveiliging).
 8. Windows Server 2008 SP2 KB5004955 en KB5004959 (alleen beveiliging).

Waarschuwing: Dit is een vriendelijke herinnering dat het bewerken van het register riskant is en onomkeerbare schade aan uw installatie kan veroorzaken als u het niet correct doet. Het wordt aanbevolen om een volledige back-up van uw pc te maken voordat u doorgaat.

Beveiligingsprobleem met register oplossen

Gebruik deze stappen om ervoor te zorgen dat de PrintNightmare update effectief werkt:

 • Open Start.
 • Zoek in regedit en klik op het bovenste resultaat om de Register editor te openen.
 • Blader door het volgende pad:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Printers\PointAndPrint
 • U dubbelklikt op de NoWarningNoElevationOnInstall DWORD sleutel en stel de waarde in op 0.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Waarna u klikt op de knop OK.
 • Dubbelklik op de DWORD sleutel UpdatePromptSettings en stel de waarde in op 0.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • U klikt op de knop OK.

Opmerking: Als de DWORD sleutels niet aanwezig zijn, hoeft u niets te doen, wat betekent dat uw computer is beschermd tegen de PrintNightmare kwetsbaarheid.

Beveiligingsprobleem oplossen met Groepsbeleid

Als u eerder het Groepsbeleid voor aanwijzen en afdrukken hebt geconfigureerd, zorg er dan voor dat de instellingen als volgt zijn geconfigureerd:

 • Open Start.
 • Zoek naar gpedit.msc en klik op het bovenste resultaat om de Groepsbeleid editor te openen.
 • Blader door het volgende pad:
Computer Configuratie > Beheersjablonen > Printers
 • Dubbelklik op het beleid Beperkingen van Point and Print.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • U klikt op de de optie Ingeschakeld.
 • Selecteer in het gedeelte Opties in het gebied Beveiligingsprompts de optie Waarschuwing en vraag om bevoegdheden weergeven voor de instelling Wanneer u stuurprogramma’s voor een nieuwe verbinding installeert.
Afdrukproblemen Verminderen in Windows 10
 • Selecteer de optie Waarschuwing en vraag om bevoegdheden weergeven voor de instelling Wanneer u stuurprogramma’s voor een bestaande verbinding bijwerkt.
 • Eerst klikt u op de knop Toepassen.
 • Daarna klikt u op de knop OK.

Als het beleid wordt ingesteld op Niet geconfigureerd, biedt het geen extra bescherming tegen het print probleem. U kunt meer informatie vinden op deze Microsoft-documentatiepagina.