Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het sneller stuurprogramma updates gaat leveren. Tot voor kort waren er volgens Microsoft elke maand achttien dagen gepland waarbij dit geldt, nu zijn dat er slechts vijf.

Stuurprogrammas Windows Sneller Geüpdatet

Wat u moet weten

Stuurprogramma

Een stuurprogramma, in het Engels driver of hardware driver. Is een specifiek stuk software dat een verbinding legt tussen de hardware en het besturingssysteem.

Het stuurprogramma zorgt ervoor dat de programmeur van een applicatie geen weet hoeft te hebben van de hardware waar zijn applicatie op zal gaan draaien. Op een uniforme manier kan de programmeur het besturingssysteem aanspreken. Het besturingssysteem spreekt op zijn beurt de hardware aan via het stuurprogramma.

Het gebruik van stuurprogramma’s heeft ervoor gezorgd dat bij het ontwikkelen van applicaties geen rekening meer gehouden hoeft te worden met de hardware. Daardoor kan een computer zonder geschikte driver een nieuw aangesloten apparaat niet herkennen.

Die driver kan men soms downloaden: via pakketbronnen in Linux, via Windows Update in Windows. Maar ook via de website van de fabrikant. Vaak wordt er ook een cd of dvd meegeleverd met nieuw aangekocht hardware, waarop drivers en documentatie staan.

In de tijd dat MS DOS nog het meest gebruikte besturingssysteem was, waren er nog vrijwel geen stuurprogramma’s beschikbaar. Iedere applicatie moest dus zelf een code implementeren om de hardware aan te spreken. Dit maakte de keuze van hardware een stuk moeilijker. Omdat de consument totaal niet zeker was of de hardware wel voldoende ondersteuning zou krijgen van de applicaties.

Ook voor de programmeur vormde dit een probleem, omdat het niet zeker was of toekomstige hardware nog wel compatibel zou zijn met oudere producten. Door het gebruik van stuurprogramma’s worden beide problemen ondervangen. Wanneer het stuurprogramma correct werkt, kan elke applicatie de hardware aanspreken. Een programmeur hoeft zich dus geen zorgen meer te maken om toekomstige hardware, omdat de driver zorgt voor de nodige vertaalslag.


Updates stuurprogramma’s

Voorheen konden stuurprogramma updates uitsluitend doordeweeks uitgebracht worden met uitzondering van belangrijke reparaties en andere noodupdates. Daar is nu ook verandering in gekomen, zodat aanpassingen sneller doorgevoerd kunnen worden. De softwaregigant is de afgelopen zomer begonnen met de omslag, het schema heeft zijn effectiviteit bewezen.

We willen benadrukken dat er, op basis van de feedback die we hebben ontvangen van interne en externe partners, er geen Block Out Dagen meer zijn gepland voor de weekenden

De verwachte impact van deze verandering is een sneller ecosysteem voor stuurprogramma’s, aangezien de gemiddelde maandelijkse blokkeringsdagen werden teruggebracht van 18 per maand naar 5 blokkeringsdagen per maand

Aldus Microsoft in hun verklaring.

Om welke besturingssystemen het precies gaat is niet duidelijk. Maar vermoedelijk zal het voor zowel Windows 10 als ook voor Windows 11 gaan gelden.