Snellius is de Nederlandse Nationale supercomputer die wordt gehost bij SURF. Het systeem faciliteert wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd in vele universiteiten, onafhankelijke onderzoeksinstituten, overheidsorganisaties en particuliere bedrijven in Nederland.

Snellius De Supercomputer Van Nederland
Bron Surf

Hij maakt 6,1 biljard berekeningen per seconde. Daarmee is Snellius nu al de snelste publieke supercomputer van Nederland. Dit nieuwe rekencentrum wordt de komende jaren nóg sneller en beter.


Snellius komt van Willebrord Snel van Royen. Hij was een wis- en natuurkundige die tot zijn dood in 1626 werkzaam was bij Universiteit Leiden.

Snellius is een cluster van heterogene nodes gebouwd door Lenovo, met voornamelijk AMD technologie. Het heeft mogelijkheden voor high performance computing, parallel, symmetrische multiprocessing, gegevensverwerking en machine leren. Dit systeem heeft ook verschillende systeemspecifieke opslagbronnen, die zijn gericht op het ondersteunen van de verschillende soorten computers.

Het systeem heeft een piekprestatie van 14 petaflop’s en is daarmee het krachtigste high performance computersysteem van Nederland.

Snellius is bereikbaar op het internetadres:

snellius.surf.nl

Het was Koningin Maxima opende in september 2021 de nationale supercomputer Snellius op het Amsterdamse Science Park. Deze is nu al ruim drie keer zo krachtig als zijn voorganger Cartesius.

We hadden enkele vragen aan Valeriu Codreanu, hij spreekt namens SURF, die verantwoordelijk is voor Snellius.

Wat is supercomputer precies?

Het is een verzameling van aan elkaar gekoppelde servers op een enorm snel netwerk. Samen kunnen die hele grote berekeningen maken. Het is een enorme krachtpatser die in het geval van Snellius uiteindelijk maar liefst 21 biljard berekeningen per seconde kan uitvoeren, ofwel 21 petaflops*.

Computer performance

NaamUnitWaarde
kilo FLOPSkFLOPS103
mega FLOPSMFLOPS106
giga FLOPSGFLOPS109
tera FLOPSTFLOPS1012
peta FLOPSPFLOPS1015
exa FLOPSEFLOPS1018
zetta FLOPSZFLOPS1021
yotta FLOPSYFLOPS1024
Bron: Wikipedia

Flop staat voor Floating Point Operations Per Second en is een maateenheid om de rekenkracht van processors uit te drukken.

* 21 petaflops staat ongeveer gelijk aan de rekenkracht van 21.428 14-core high-end desktop pc’s of 75.000 4-core huis tuin en keuken pc’s.

Hoe werkt dat concreet?

Stel, u wilt weten hoe het klimaat zich gaat ontwikkelen. Dan heeft u te maken met enorme hoeveelheden data. Temperatuurontwikkelingen in de lucht, op het aardoppervlak, het aantal zonuren. Maar ook de hoeveelheid, regen, ijs, water, chemische reacties in de atmosfeer, wolken, stormen, enzovoorts. En dat over de jaren heen. Om die enorme hoeveelheden data te kunnen analyseren en vergelijken is veel rekenkracht nodig.

Snellius De Supercomputer Van Nederland
KNMI.nl

Hoogleraar Dynamische oceanografie Henk Dijkstra legde tijdens de opening van Snellius uit dat, om het klimaat te kunnen bestuderen, we de aarde moeten opdelen in blokken.

Als we betere berekeningen willen maken, dan moeten we de blokken kleiner maken. Ieder blokje krijgt dan een hogere resolutie. Maar hoe hoger de resolutie, hoe meer rekenkracht we nodig hebben. We rekenden eerst met blokken van 100 bij 100 kilometer. Snellius kan rekenen met blokken van 10 bij 10 kilometer. Dan zien en weten we dus weer meer.

Wie kunnen er gebruik maken van Snellius?

In principe alle Nederlandse onderzoekers. Via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen wetenschappers rekentijd met deze supercomputer aanvragen. Dat kunnen wetenschappers zijn van alle gebieden: van astronomen tot klimaatwetenschappers, van medische tot sociale wetenschappers.

Van wie is Snellius?

De supercomputer is aangeschaft en wordt beheerd door SURF. In SURF werken de Nederlandse universiteiten, hogescholen, elke UMC, mbo-instellingen en onderzoeksinstellingen samen aan ICT innovaties.

Vreet zo’n supercomputer niet enorm veel energie?

Klopt. Duurzaamheid was dan ook een belangrijke factor bij de ontwikkeling van Snellius. En dat is gelukt. Snellius is een van de zes groenste supercomputers ter wereld. Dat komt vooral door de waterkoeling technologie die we gebruiken. Het systeem wordt gekoeld met warm water. Daardoor is er veel minder luchtkoeling nodig. Hierdoor besparen we energie en verhogen we de performance.

Zit Snellius al aan de top van zijn kunnen?

Nee. De komende jaren wordt de snelheid twee keer uitgebreid. Later dit jaar en in oktober 2023. Uiteindelijk zal Snellius 21 biljard berekeningen per seconde kunnen uitvoeren, ofwel 21 petaflops. Ter vergelijking. Het aantal petaflops van zijn voorganger…..

Nieuwsgierig geworden lees hier verder.

Kijk hier voor een virtuele toer.

Bron: xs4all.nl