Verwachte leestijd: 4 minuten

Als u de UEFI (BIOS) instellingen van uw computer moet wijzigen, laten we u in deze handleiding twee manieren zien om deze taak op Windows 10 uit te voeren.

Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs

Wat u moet weten

Bios

Op computers is het Basic Input Output System (BIOS) de essentiële software op laag niveau die zich op een van de chips van het moederbord bevindt. Deze is verantwoordelijk voor basisbewerkingen, zoals opstarten en hardware configureren. Hieronder vallen: muis, toetsenbord, geheugen, processor, enzovoort. De Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) is moderne software die is ontworpen om het oude BIOS te vervangen. Deze software biedt extra voordelen: verbeterde beveiliging, snellere opstarttijden, ondersteuning voor harde schijven met grote capaciteit en meer.

Ook al zijn dit verschillende technologieën, moderne apparaten gebruiken nu UEFI. Echter om verwarring te voorkomen, blijft de term BIOS soms verwijzen naar UEFI.


Als u een Windows 10 apparaat gebruikt, werkt de firmware meestal automatisch. Soms moet u echter nog steeds het moederbord BIOS openen om problemen op te lossen, functies in of uit te schakelen (zoals virtualisatie, RAID array en beveiligd opstarten), het geheugen en de geavanceerde processorinstellingen aan te passen, en meer.

Het enige nadeel is dat het BIOS een opstartomgeving is, wat betekent dat u er geen toegang toe hebt wanneer Windows 10 actief is. Als u echter enkele systeeminstellingen moet wijzigen, zijn er meerdere methoden om toegang te krijgen tot de moederbord firmware.

In deze Windows 10-handleiding leiden we u door de stappen om het BIOS / UEFI op uw computer in te voeren om geavanceerde systeeminstellingen te wijzigen.

 • Krijg zo toegang tot UEFI / BIOS via Instellingen;
 • Toegang krijgen tot UEFI / BIOS met behulp van de opstartsleuteloptie.

Toegang krijgen tot UEFI / BIOS via Instellingen

Volg deze stappen om de UEFI firmware vanuit Windows 10 in te voeren:

Waarschuwing: Als u de verkeerde firmware-instellingen wijzigt, kan uw computer mogelijk niet correct opstarten. U moet alleen toegang krijgen tot de moederbordfirmware als u een goede reden heeft. Er wordt aangenomen dat u weet wat u doet.

 1. Open Instellingen Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken en beveiliging.
 3. Vervolgens klikt u op Herstel.
 4. Onder het gedeelte Geavanceerd opstarten op de knop Nu opnieuw opstarten.
Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs
 • Problemen oplossen.
Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs
 • Selecteer Geavanceerde opties.
Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs
 • Vervolgens klikt u op de optie UEFI Firmware instellingen.

Tip: Als u een verouderd BIOS heeft, is deze optie niet beschikbaar.

Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs
 • Kies tenslotte voor Opnieuw opstarten.
Uefi of Bios Openen Op Windows 10 Pcs

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart en opgestart in de UEFI firmware, zodat u geavanceerde instellingen kunt wijzigen, zoals het in- of uitschakelen van veilig opstarten, de opstartvolgorde wijzigen, een hardware Raid array instellen, virtualisatie inschakelen en andere instellingen afhankelijk van op de moederbord steun.

Toegang krijgen tot UEFI / BIOS met behulp van de opstartsleutel optie

Als je geen toegang hebt tot het Windows 10-bureaublad of als je een apparaat met een legacy BIOS gebruikt, heb je tijdens het opstarten nog steeds toegang tot de firmware.

Volg deze stappen om het UEFI of legacy BIOS tijdens het opstarten te openen:

 1. Druk op de aan / uit knop.
 2. Bekijk het scherm om de toets te identificeren die u moet indrukken om de firmware in te voeren; indien van toepassing.
 3. Druk herhaaldelijk op de gewenste toets totdat u in de instelmodus komt. Meestal moet u op de ESCverwijderen, of een van de functie toetsen (F1, F2, F10, enz.).

Nadat u de stappen hebt voltooid, krijgt het apparaat toegang tot de BIOS- of UEFI firmware, afhankelijk van de ondersteuning van het moederbord. Als u de informatie niet op het scherm ziet of als het apparaat te snel opstart, start u het apparaat opnieuw op en zodra het opstarten begint, drukt u meerdere keren snel op de vereiste toets.

Als u de computer geen toegang tot de firmware kunt krijgen met het toetsenbord, moet u mogelijk de fabrikant van uw apparaat raadplegen om de toets te achterhalen die u tijdens het opstarten moet indrukken.

Hier zijn enkele computermerken en hun respectievelijke sleutels om toegang te krijgen tot de moederbord firmware:

 • Dell: F2 of F12.
 • HP: ESC of F10.
 • Acer: F2 of Verwijderen.
 • ASUS: F2 of Verwijderen.
 • Lenovo: F1 of F2.
 • MSI: Verwijderen.
 • Toshiba: F2.
 • Samsung: F2.
 • Surface: houd de knop Volume omhoog ingedrukt.

Tot slot

In het geval dat uw apparaat een UEFI firmware gebruikt en u er tijdens het opstarten geen toegang toe lijkt te hebben, is het raadzaam om de optie Instellingen te gebruiken vanuit Windows 10.