Verwachte leestijd: 3 minuten

Aan het eind van 2023 stopt Microsoft met de ondersteuning van Cortana. De stem assistent en app die standaard voor geïnstalleerde is in Windows 10 en Windows 11. Zo laat het bedrijf op haar website weten.

Einde Ondersteuning Cortana in Windows

Wat u moet weten

Cortana is een vorm van kunstmatige intelligentie die voort komt uit een Halo franchise. In videogames dient Cortana vaak als adviseur en assistent van het personage van de speler. Ze spreekt het grootste deel van de dialoog van de eerste game en dient als een spraakzame vervanger voor de stillere Master Chief. Het is ook een manier om informatie en doelstellingen door te geven aan de speler.

Het ontwerp van Cortana is gebaseerd op de Egyptische koningin Nefertiti. In de spellen is Cortana altijd een holografische vrouw.


Einde Ondersteuning Cortana in Windows

Microsoft, eigenaar van het intellectueel eigendom van de Halo franchise, kondigde in 2014 aan dat hun personal voice assistant de naam Cortana zou dragen, naar het fictieve Halo karakter. Inmiddels zit deze voice assistant in de meeste moderne producten van Microsoft.

Deze AI tool, die al sinds 2014 bestaat, is vergelijkbaar met Siri van Apple en laat gebruikers door middel van stemcommando’s taken uitvoeren. Zo kan de assistent gebruikt worden om kalenderafspraken te maken of om mails te schrijven.

Microsoft schaft de app af omdat het zich volledig wil richten op de AI voor Bing

De nieuwe Bing: Met de nieuwe AI-aangedreven Bing kunt u complexe vragen stellen en beknopte antwoorden krijgen van betrouwbare bronnen op internet. U kunt uw vragen typen of uitspreken en Bing Chat geeft u een beknopt antwoord op basis van meerdere vertrouwde bronnen. 

Aldus Microsoft in een toelichting.

Copilot

In Windows 11 is Copilot sinds juni van dit jaar beschikbaar als preview. Het biedt gecentraliseerde AI-ondersteuning samen met Bing Chat en plug-ins. Hierdoor kunt u zich concentreren op het tot leven brengen van uw ideeën. En het voltooien van complexe projecten in plaats van energie te besteden aan het zoeken, lanceren en werken in meerdere applicaties.

Einde Ondersteuning Cortana in Windows

Het bedrijf is al in 2021 gestopt met Cortana voor IOS en Android ook is Cortana-ondersteuning twee jaar geleden al verwijderd van de Surface-speakers.

De virtuele assistent verdwijnt niet volledig. Het zal nog onderdeel blijven van Microsoft Teams en de Outlook app. Cortana is nooit officieel in Nederland en België beschikbaar gemaakt. De app staat echter wel standaard op ieder Windows systeem.