Om de drie jaar een grote release van Windows

Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft stapt over op een nieuw engineeringschema voor Windows. Hiermee keert het terug naar een meer traditionele releasecyclus van drie jaar voor de belangrijkste versies van Windows.

Windows Heeft Nieuwe Ontwikkeling Cyclus

Tegelijkertijd wordt de ‘output’ van nieuwe functies die naar de huidige versie van Windows worden verzonden, verhoogd.


Wat u moet weten

Microsoft heeft vorig jaar aangekondigd dat Windows 11 zal terugkeren naar een jaarlijkse grote updatecyclus. Gedurende de levenscyclus van Windows 10 probeerde Microsoft twee grote updates per jaar uit te brengen. Maar het bedrijf worstelde daardoor vaak met stabiliteit en prestatieproblemen.


Het nieuws komt slechts een jaar nadat het bedrijf aankondigde dat het overstapte naar een jaarlijkse release voor nieuwe versies van Windows. Volgens bronnen is Microsoft van plan om elke drie jaar grote versies van de Windows-client uit te geven. De volgende release is momenteel gepland voor 2024, drie jaar nadat Windows 11 in 2021 werd uitgegeven.

Dit betekent dat de oorspronkelijk geplande clientrelease van Windows in 2023, codenaam Sun Valley 3, is geschrapt. Microsoft is met dit nieuwe ontwikkelingsschema ook van plan om de uitvoer van nieuwe functies voor gebruikers van Windows 11 te vergroten.

Windows 11 22H2

Ze begint met Windows 11 versie 22H2 of Sun Valley 2. Microsoft start met een nieuwe ‘Moments engineering inspanning‘. Die is ontworpen om het bedrijf in staat te stellen het hele jaar door nieuwe functies en ervaringen uit te geven op belangrijke punten. Dat gebeurt allemaal buiten de grote Windows uitgaven. Verder is het bedrijf van plan is om vanaf 2023 om elke paar maanden, tot vier keer per jaar, nieuwe functies naar Windows te brengen.

Microsoft heeft dit systeem al getest met de uitrol van de Taakbalk weerknop in Windows 11 eerder dit jaar. Dezelfde aanpak zal worden gebruikt voor deze Moments. Iets waar Microsoft een handvol nieuwe functies zal groeperen die zijn getest met Insiders. Het zal deze uitrollen naar iedereen buiten de nieuwste release van Windows.

Bronnen: ‘Sun Valley 3 geschrapt’

Veel van de functies die waren gepland voor Sun Valley 3, die naar het zich laat aanzien wordt geschrapt. Worden nu als onderdeel van een van deze Momenten bovenop Sun Valley 2 geleverd. Dat komt in plaats van een speciale nieuwe uitgave van Windows in de herfst van 2023.

In het verleden moesten product teams wachten op de jaarlijkse herfstrelease van Windows om nieuwe functies uit te brengen. Maar nu kunnen die teams hun functies sneller uitgeven dankzij deze nieuwe ‘Moments engineering‘. Houd er rekening mee dat de term ‘Moments‘ een term van Microsoft is die het intern een geplande functiedalingen noemt. We weten niet zeker of die naamgeving publiekelijk zal worden gebruikt, ook is het onduidelijk of Microsoft van plan is om hen samen met het versienummer van Windows 11 te verhogen naar ’23H2‘. 

Windows Heeft Nieuwe Ontwikkeling Cyclus

Over de 2024 release van Windows is er op dit moment niet veel over bekend. Het bevindt zich momenteel in de vroege planning en engineeringfase, binnen het bedrijf wordt het tijdens gesprekken ‘Next Valley‘ genoemd. Hoewel we het niet zeker weten of dat een definitieve codenaam voor het project is. 

Over het algemeen zijn deze wijzigingen in de Windows routekaart aanzienlijk ze zullen Microsoft in staat stellen om de paar jaar nieuwe releases van de Windows uit te geven zoals in het verleden. Terwijl ook de in-market-versie van Windows actueel blijft met nieuwe functies en wijzigingen die regelmatig en frequent naar gebruikers worden gestuurd.

Natuurlijk, zoals bij alle interne plannen, kunnen de richting en schema’s op elk moment veranderen of wegglippen. Microsoft-weigert, zoals gewoonlijk in dit soort zaken, commentaar te geven.