Verspreiding van malware en adware wat lijkt op Windows 11

Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft heeft Windows 11 nog niet uitgebracht, of het nieuwe besturingssysteem is al beschikbaar om te downloaden, met cybercriminelen in hun kielzog. Deze maken er misbruik van en geven malware door aan gebruikers die denken dat ze het nieuwe besturingssysteem van Microsoft downloaden.

Wat u moet weten

  • Er is een nep installatieprogramma van Windows 11 ontdekt, dat probeert mensen ertoe te bewegen om schadelijke software te downloaden.
  • Software bij dergelijke aanvallen kan onder meer adware, malware, wachtwoord diefstal en andere gevaarlijke programma’s bevatten.
  • U kunt Windows 11 veilig en eenvoudig testen via de officiële kanalen van Microsoft.
Oplichters Verspreiden Nep Windows 11

Waarom Windows 11 nu downloaden?

Microsoft beweerde eigenlijk dat Windows 10 de laatste release van Windows zou zijn, dat het bedrijf vanaf dat moment alleen updates zou uitgeven. Op 24 juni 2021 onthulde Microsoft echter Windows 11. Ook al is het onder de motorkap eigenlijk Windows 10, toch is Windows 11 nog steeds de grootste update van het besturingssysteem in zes jaar. Windows 11 heeft een indrukwekkend aantal nieuwe functies en interface aanpassingen.

Officieel komt Windows 11 in oktober 2021 beschikbaar voor het grote publiek. Maar heel veel mensen proberen het al vroeg uit door een pre- release build te installeren. Sommige enthousiastelingen willen het nieuwe systeem proberen vanwege de grote nieuwigheid; anderen, zoals journalisten, om hun lezers en gebruikers te informeren over de nieuwe functies. Wat softwareontwikkelaars betreft, hebben ze het besturingssysteem nodig om compatibiliteit tests met hun eigen producten uit te voeren. Om zo eventuele problemen vóór de dag van de release op te lossen.

Cybercriminelen doen ook mee

Er is één aanval dat gebruik maakt van een bestand met de naam 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Dit bestand van 1,75 GB start een programma dat eruitziet als een Windows installatiewizard; dat is het echter niet

Dat is een onmiddellijke rode vlag, omdat Windows-updates via de app Instellingen van uw pc gaan, zij zien er niet uit als een app voor installatieprogramma’s.

Oplichters Verspreiden Nep Windows 11

Zoals uitgelegd door Kaspersky, downloadt en voert het eerste uitvoerbare bestand vervolgens een tweede uitvoerbaar bestand met een licentieovereenkomst uit. Als u akkoord gaat met de gepresenteerde voorwaarden, downloadt het programma schadelijke software op uw pc.

Hoewel Microsoft het downloaden en installeren van Windows 11 vanaf zijn officiële website redelijk eenvoudig heeft gemaakt, bezoeken velen nog steeds andere bronnen om de software te downloaden. Die vaak niet geadverteerde goodies van cybercriminelen bevat wat niet noodzakelijk Windows 11 is.

Zo houden oplichters downloaders van Windows 11 voor de gek

De meest directe manier waarop cybercriminelen gebruikers misleiden, is door er iets extra’s, of anders, toe te voegen.

Een voorbeeld betreft een uitvoerbaar bestand met de naam 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Met een bestandsgrootte van maar liefst 1,75 GB ziet het er zeker aannemelijk uit. In feite bestaat het grootste deel van die ruimte uit één DLL bestand dat veel nutteloze informatie bevat.

Oplichters Verspreiden Nep Windows 11

Door het uitvoerbare bestand te openen, wordt het installatieprogramma gestart, dat eruitziet als een gewone Windows installatie wizard. Het belangrijkste doel is om een ​​ander, interessanter uitvoerbaar bestand te downloaden en uit te voeren. Het tweede uitvoerbare bestand is ook een installatieprogramma en het wordt zelfs geleverd met een licentieovereenkomst, die maar weinig mensen lezen. Hierin noemt het een downloadmanager voor 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator en merkt op dat het ook wat gesponsorde software zal installeren. Als u de overeenkomst accepteert, worden er verschillende kwaadaardige programma’s op uw computer geïnstalleerd.

Oplichters Verspreiden Nep Windows 11

Dreigingen verpakt in de software

Er zijn door beveiligingsbedrijven al honderden infectiepogingen overwonnen die vergelijkbare Windows 11 gerelateerde schema’s gebruikten. Een groot deel van deze bedreigingen bestaat uit downloaders, wiens taak het is om andere programma’s te downloaden en uit te voeren.

Die andere programma’s kunnen zeer veelomvattend zijn van relatief ‘onschadelijke’ adware, die door onze oplossingen wordt geclassificeerd als niet virus. Tot volwaardige Trojaanse paarden, wachtwoord diefstal, exploits en andere vervelende zaken.

Oplichters Verspreiden Nep Windows 11

Om uw Windows 10 computer te upgraden naar Windows 11, gaat u naar Instellingen, klikt u op Bijwerken en beveiliging, selecteert u Windows Insider programma en activeert u Dev Channel om de update op te halen.

Als u Windows 11 nu wilt testen, kunt u zich eenvoudig aanmelden als Windows Insider. Dit is een officieel programma van Microsoft en werkt via Windows Update op uw pc. Windows 11 bevindt zich in bèta, dus we raden u aan om Windows 11 op een virtual machine te draaien.