Microsoft laat NTFS niet achterwege

NTFS is sinds jaren het standaard bestandsysteem voor Windows computers. Deze zijn vooraf geformatteerd naar NTFS, dat geldt ook voor opslagschijven in laptops, externe harde schijven en USB-sticks. Microsoft is van plan om ReFS te introduceren als een nieuw bestandssysteem. Het moet NTFS op specifieke systemen vervangen.

Windows 11 Krijgt Het Refs Bestandsysteem

Er zijn al systemen gevonden die met ReFS werken dat zijn voornamelijk systemen met de nieuwste Windows 11 preview-build.

Wat is NTFS?

Voordat we het nieuwe ReFS-bestandssysteem bespreken, moeten we begrijpen wat NTFS is.

Definitie: Volgens Wikipedia is NTFS een bestandssysteem dat in juli 1993 door Microsoft is ontwikkeld en dat breed wordt ondersteund door veel platforms. Waaronder Windows, Linux, BSD, et cetera. Vergeleken met het FAT bestandssysteemformaat, wordt het overtroffen door NTFS. Het heeft een betere lees- en schrijfondersteuning. Gebruikers kunnen ook enkele conversieopdrachten toepassen om het NTFS-bestandssysteem naar andere formaten te wijzigen. Zoals het converteren van NTFS naar FAT32 of omgekeerd.

ontwikkelaar(s)Microsoft
Voor-en achternaamVeerkrachtig bestandssysteem
Geïntroduceerd1 augustus 2012; 10 jaar geleden met Windows Server 2012

Hier is een tabel met meer gedetailleerde informatie over het NTFS-bestandssysteem.

FunctiesNTFS-bestandssysteem
versies1.0 – Windows NT 3.11.1 – Windows NT 3.511.2 – Windows NT 4.03.0 – Windows 20003.1 – Windows XP
BestandslocatieBitmap
Maximale bestandsgrootte16EiB – 1KB16TB – 64KB: Windows 7, Windows Server 2008 R2 of eerder besturingssysteem.256TB – 64KB: Windows 8, Windows Server 2012 of hoger besturingssysteem.8PB – 2MiB: Windows 10 V1709, Windows Server 2019 of hoger besturingssysteem.
Maximale partitiegrootte4KB – 16TB8 KB – 32 TB16 KB – 64 TB32 KB – 128 TB64 KB – 256 TB128 KB – 512 TB256 KB – 1 PB512 KB – 2 PB1024 KB – 4 PB2048 KB (max. grootte) – 8 PB
Ondersteunde besturingssystemenWindows Mac OS X en macOS Linux FreeBSD, NetBSD, OpenBSD (alleen-lezen)Chrome OS Solaris React OS (alleen-lezen)
Bron: nl.easeus.com

Windows 10 en 11

NTFS is het standaard bestandssysteem van Windows 11, Windows 10 en ouder. Het slaat of organiseert bestanden op een harde schijf of externe harde schijf. Om beter te begrijpen hoe NTFS werkt, kijken we naar het proces. Een schijf wordt geformatteerd en verdeeld in 1 of meerdere partities, Windows volgt elk bestand dat in het systeem is opgeslagen.

Windows 11 Krijgt Het Refs Bestandsysteem

U kunt uw bestandssysteem controleren door naar Deze pc te gaan en met de rechtermuisknop op een willekeurige schijf te klikken, bij voorkeur de Windows schijf. U ziet NTFS naast het bestandssysteem, zoals weergegeven in de bovenstaande staande schermafbeelding van ons Windows 11 apparaat. De resultaten zijn vergelijkbaar op pc’s met Windows 10.

ReFS al in Windows 11 preview

De nieuwste preview-builds van Windows 11 bevatten ondersteuning voor ReFS, het Resilient File System. Dat wordt het nieuwste bestandssysteem van Microsoft, momenteel wordt het veel gebruikt in Windows Servers. In tegenstelling tot NTFS is ReFS aanzienlijk beter in databeschikbaarheid en schaalbaarheid.

Volgens de website van Microsoft is,

Het ontworpen om de beschikbaarheid van gegevens te maximaliseren, efficiënt te schalen naar grote datasets over diverse workloads. En gegevensintegriteit te bieden met veerkracht tegen corruptie.

Het veerkrachtige bestandssysteem is in veel opzichten beter dan NTFS, inclusief opslag en toekomstige innovatie. NTFS ondersteunt bijvoorbeeld maximaal 256 terabyte. (Zie bovenstaande tabel.) Aan de andere kant biedt dit nieuwe bestandssysteem ondersteuning tot 35 petabyte. Het verschil is enorm wanneer u kijkt naar de conversiefactor: een petabyte is gelijk aan 1024 terabytes.

Windows 11 Krijgt Het Refs Bestandsysteem

Het is niet bekent of deze functie het einde van NTFS zal betekenen. Maar het is een mogelijkheid dat sommige Windows 11 edities als Enterprise of Business worden geleverd met ReFS als het standaardbestandssysteem.

Dat komt omdat de verschillende voordelen van ReFS het meest voordelig zijn voor ondernemingen en professionals. Waaronder een functie die dure fysieke bestandskopie bewerkingen omzet in snelle logische bewerkingen. Een ander kenmerk verbetert de prestaties en vermindert I/O.

Andere functies zijn onder meer spiegel versnelde pariteit, snapshots op bestandsniveau en betere beveiliging.

ReFS is echter niet zo goed als het op papier lijkt. Het heeft op dit moment geen functies die worden ondersteund door NTFS. Inclusief ondersteuning voor systeemcompressie en codering. Ondersteuning voor schijfquota en verwisselbare media ontbreekt ook in ReFS, wat een dealbreker is voor consumenten pc’s.

Ondersteuning ReFS in Windows 11 is werk in uitvoering

Microsoft werkt nog steeds aan ReFS-ondersteuning voor Windows 11 en het ziet ernaar uit dat dit niet snel klaar zal zijn voor consumenten.

Tegen het einde van dit jaar kunnen we ReFS als het standaard bestandssysteem op sommige nieuwe hardware zien. Maar de plannen van Microsoft kunnen nog altijd worden gewijzigd.