Verwachte leestijd: 2 minuten

Mogelijk Een Windows 11 Start menu Update
Widgets in Start menu

  • Microsoft voegt mogelijk de mogelijkheid toe om widgets weer te geven naast het Start-menu op Windows 11.
  • De nieuwste preview-build van Windows 11 omvat vroeg loodgieterswerk voor het weergeven van Adaptieve kaarten in Start.
  • Adaptieve kaarten is wat ontwikkelaars kunnen gebruiken om widgetachtige ervaringen te creëren in Windows en in apps.

Het lijkt erop dat Microsoft werkt aan een belangrijke update van het Start-menu in Windows 11 waarmee gebruikers aan weerszijden van de interface widgets kunnen weergeven. 

De nieuwste preview-build van Windows 11, opgemerkt door een oplettende Twitteraar. Al lijkt het Start menu in deze Preview versie meer op vroeg loodgieterswerk voor het weergeven van adaptieve kaarten naast het Start-menu. Toch zijn er concrete verwijzingen naar een CompanionCardReader, wat klinkt als een uitbreidbaar raamwerk waarmee widgets aan de linker- of rechter-kant van Start kunnen verschijnen.

Omdat dit uitbreidbaar lijkt, kunnen ontwikkelaars hun eigen ervaringen voor het Start-menu bouwen. De functie bevindt zich momenteel in een zeer vroege staat en is dus nog niet echt functioneel. Dankzij de twitteraar kunnen we zien hoe deze functie eruit zou kunnen zien. Het heeft een zijbalkinterface bevat die naast de linker- of rechterkant van het Start-menu zweeft. 

De mogelijkheid om widgets in het Start-menu te plaatsen is een functie waar gebruikers om hebben gevraagd sinds de introductie van Windows 11. Nadat live-tegels waren uitgeschakeld, verlangden gebruikers naar een interface-voorbeeld dat meer informatie over hun favoriete apps kan tonen. Zoals apps in het Start-menu, het kunnen weergeven van widgets naast Start. Dat zou wel eens het antwoord op die gebeden kunnen zijn.

Het is onduidelijk wanneer Microsoft van plan is deze nieuwe functie formeel aan te kondigen, of dat het slechts een intern experiment is dat nooit het levenslicht zal zien. Microsoft organiseert op 20 mei een speciaal Windows-evenement waar het van plan is nieuwe Windows-functies te onthullen. Misschien horen we dan meer over deze verbeteringen in het Start menu.