Dit kunt u verwachten

In juli 2022 wordt Windows 11 één jaar oud en Microsoft zal gebruikers een jubileum cadeau geven. Dat betekent een nieuwe functie update met een lange lijst van verbeteringen. De update heeft blijkbaar intern de codenaam Sun Valley 2 deze zal vergelijkbaar zijn met de jubileumupdate voor Windows 10.

Windows 11 Sun Valley 2 Komt in De Zomer
Bron: Microsoft.com

Met de codenaam Sun Valley 2 zou een link zijn met Threshold 2, de codenaam voor Windows 10 build versie 1511. Dat was in 2015 de eerste grote update voor Windows 10, deze bevatte ook onderdelen die de release van het besturingssysteem niet gehaald hadden.

Windows 11 Sun Valley 2 Komt in De Zomer

Sun Valley 2 of versie 22H2 moet een versie van Windows 11 zijn met belangrijke verbeteringen om het sneller, soepeler en moderner te maken. Maar ook om WinUI beter te integreren met de rest van het besturingssysteem. In deze release zal waarschijnlijk een nieuwe Windows Uitvoeren met donkere modus verschijnen. We verwachten ook nieuwe native apps.

Onvrede over de Taakbalk

De meest voor de hand liggende verbetering is de ondersteuning voor slepen en neerzetten voor de taakbalk. De moderne of opnieuw ontworpen taakbalk is misschien wel de ergste verandering van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Veel van de belangrijkste functies zoals slepen en neerzetten of het contextmenu zijn bij het nieuwe ontwerp verwijderd.

Ook is de taakbalk momenteel vergrendeld aan de onderkant van het scherm. Daardoor is het niet mogelijk om deze naar een andere kanten van het scherm te verplaatsen. Er is veel onvrede geweest over de wijzigingen maar Microsoft lijkt te luisteren naar de feedback.

Windows 11 22H2, dat naar verwachting tijdens de komende zomer zal verschijnen, zal ondersteuning voor slepen en neerzetten toevoegen. De functie voor slepen en neerzetten van de taakbalk zullen we in de aankomende Dev kanaal preview builds zien. Dat is een tak van Windows 11 waarmee mensen nieuwe functies kunnen testen.

Preview builds bevatten zelfs al enkele wijzigingen die slepen en neerzetten ondersteuning in een toekomstige release mogelijk moeten maken.

Wat kunt u verwachten in Windows 11 Sun Valley 2

Microsoft is ook van plan om het menu Start in Windows 11 versie 22H2 te verbeteren met nieuwe aanpassingsopties. U kunt meer apps of aanbevelingen aan Start vastmaken.

Menu Start in Preview Build 22509

Naast ontwerpverbeteringen zullen er ook enkele belangrijke veranderingen onder de motorkap zijn. Zo zullen er belangrijke verbeteringen zijn aan het Windows subsysteem voor Android. Verder wordt er gewerkt aan de mogelijkheid van Windows om snapgroepen te beheren

Er zullen verbeteringen zijn aan veel pagina’s van de app Instellingen voor Windows 11. Maar ook hoe het besturingssysteem omgaat met configuratieschermpagina’s voor ervaren gebruikers.

Ondersteuning voor widgets van derden

Windows 11 wordt momenteel geleverd met ondersteuning voor geïntegreerde widgets zoals: Microsoft To Do, Microsoft Weer, Nieuws en de nieuwsfeed van interesses die ook al in Windows 10 zit.

Windows 11 Sun Valley 2 Komt in De Zomer

Een hele reeks widgets van derden kunnen beschikbaar komen voor Windows 11 als onderdeel van versie 22H2 Sun Valley 2. De theorie is dat de widget ondersteuning van derden zal worden geleverd via een nieuwe API. Die zal worden opgenomen in de nieuwe Windows 11 update, waarbij sommige bedrijven al aan hun eigen widgets werken.

Dit brengt misschien wel terug wat we hadden in Windows Vista desktopgadgets van derden. Maar deze widgets blijven voorlopig deel uitmaken van het Widgets paneel.