Update maakt het gemakkelijker om van standaardbrowser te wisselen in Windows 11

Verwachte leestijd: 2 minuten

Microsoft heeft het gemakkelijker gemaakt om de standaardbrowser in Windows 11 te wijzigen. Met de nieuwe update KB5011563 kunnen gebruikers van Windows 11 nu met een enkele klik de standaardbrowser wijzigen. Na het testen van de wijzigingen in december, wordt deze nieuwe methode met één klik uitgerold naar alle Windows 11 gebruikers.

Wissel Makkelijker Van Standaard Browser

Een browser opdringen werkt niet

Oorspronkelijk werd Windows 11 geleverd zonder een eenvoudige knop om van standaardbrowser te wisselen. Die knop was altijd beschikbaar in Windows 10. In november 2021 echter besloot Microsoft haar Edge browser op te dringen aan Windows 11 gebruikers. Door hen individuele bestandsextensies of protocolhandlers voor HTTP, HTTPS, .HTML en .HTM te wijzigen, of een selectie vakje te laten aanvinken. Dat verscheen alleen wanneer u op een link van buiten een browser klikte.

Microsoft verdedigde zijn beslissing om het wisselen van standaardinstellingen moeilijker te maken.

Windows maakt openlijk applicaties en services mogelijk op zijn platform, inclusief verschillende webbrowsers. Tegelijkertijd biedt Windows ook bepaalde end to end klantervaringen in zowel Windows 10 als Windows 11.

De zoekervaring vanaf de taakbalk is zo’n voorbeeld van een end to end ervaring die niet is ontworpen om te worden omgeleid. Wanneer we ons bewust worden van ongepaste omleiding, brengen we een oplossing uit.

Aldus Microsoft in november 2021.

Echter zij kreeg ook felle kritiek op de aanpak van rivaliserende browsermakers zoals Mozilla, Brave en zelfs het hoofd van Google Chrome.

Wissel Makkelijker Van Standaard Browser

In de nieuwste update voor Windows 11 kunt u nu naar het gedeelte met standaard apps gaan. Selecteer daar de browser naar keuze, waarna de knop verschijnt met de vraag of u dit de standaard browser wilt maken. Al het werk van het wijzigen van bestand handlers wordt gedaan in één enkele klik, waardoor dit een grote verbetering is ten opzichte van het voorgaande.

Microsoft heeft duidelijk geluisterd naar de feedback en kritiek op de wijzigingen die het nu in Windows 11 heeft aangebracht. De softwaremaker blijft Windows 11 maandelijks verbeteren. Dat doet het met updates zoals deze of grotere wijzigingen zoals Android apps en verbeteringen aan de taakbalk. 

Microsoft is ook van plan om tijdens een evenement op 5 april grotere wijzigingen in Windows 11 voor hybride werk te bespreken.