Verwachte leestijd: 8 minuten

In het Dev-kanaal is Windows 11 Build 23403 nu beschikbaar, voor insiders met veel nieuwe wijzigingen.

Windows 11 Build 23403 is in Dev kanaal
Afbeelding: Softwaregeek.nl

Wat u moet weten

 • Windows 11 build 23403 wordt uitgerold naar testers in het Insider Dev Kanaal.
 • De build bevat nieuwe toevoegingen aan de Verkenner, daaronder een nieuwe Aanbevolen sectie in bestandsweergave en sneltoetsen.
 • Er zijn ook wijzigingen en verbeteringen aan Voice Access en andere UI-gebieden.

Microsoft rolt zijn eerste Windows 11 preview-build voor Insiders uit. Dat gebeurt in het onlangs opnieuw opgestarte Dev Kanaal, dat een handvol nieuwe wijzigingen en verbeteringen heeft. Daar onder een nieuw Aanbevolen gebied in de Verkenner, die bestanden en inhoud naar boven zal halen waarvan Microsoft denkt dat u die wilt zien.

Dit nieuwe gebied wordt voorlopig alleen weergegeven voor apparaten die zijn geregistreerd bij een Azure Active Directory. Zaken die zullen verschijnen zijn onder meer bestanden die gerelateerd zijn aan aanstaande vergaderingen of deadlines. In het gedeelde documenten die onlangs zijn geopend of becommentarieerd door andere gebruikers.

Verkenner krijgt ook een nieuwe Access Keys functie voor het moderne XAML-contextmenu. Een toegangstoets is een sneltoets met één toetsaanslag waarmee een toetsenbordgebruiker snel een opdracht in het contextmenu kan uitvoeren. Deze toets is niet op ieder toetsenbord aanwezig.

Windows 11 Build 23403 is in Dev kanaal
Afbeelding met dank aan en.wikipedia.org/wiki

Andere toevoegingen in deze build zijn de manier waarop de zoekbalk in de taakbalk wordt weergegeven in de donkere modus als u app-modus is ingesteld op licht. Verder zijn er algemene verbeteringen voor spraaktoegang met nieuwe opdrachten en ondersteuning voor meer talen. Alle andere verbeteringen ziet u hier onder.

Wijzigingen in Windows 11 build 23404 

Live ondertiteling helpt iedereen. Vooral mensen die doof of slechthorend zijn kunnen nu live ondertiteling in hun moedertaal lezen. De eerste release van live ondertiteling in de Windows 11 2022 update bood ondertiteling in het Engels, met een focus op Engels (Verenigde Staten). In deze build krijgt live ondertiteling de mogelijkheid om ook ondertiteling te bieden in het Chinees, vereenvoudigd en traditioneel, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees (Brazilië), Spaans en andere Engelse dialecten. Meer talen worden toevoegen zodra deze beschikbaar komen.

Snelle toegang contextmenu Verkenner

Microsoft voegt sneltoetsen voor toegangstoetsen toe aan het XAML contextmenu in de Verkenner. Een toegangstoets is een sneltoets met één toetsaanslag waarmee een toetsenbordgebruiker snel een opdracht in het contextmenu kan uitvoeren. Elke toegangssleutel komt overeen met een letter in de weergavenaam. Het maakt deel uit van onze inspanningen om File Explorer toegankelijker te maken.

Om dit uit te proberen, kunt u in Verkenner op een bestand klikken en op de menutoets op uw toetsenbord drukken.

Windows 11 Build 23403 is in Dev kanaal
Afbeelding met dank aan Microsoft

Aanbevolen bestanden

Bestandsaanbevelingen komen naar File Explorer Home om gebruikers de meest relevante bestandsinhoud binnen handbereik te brengen. Deze functie (zoals hieronder afgebeeld) is beschikbaar voor gebruikers die bij Windows zijn aangemeld met een Azure Active Directory (AAD)-account. 

Windows 11 Build 23403 is in Dev kanaal
Afbeelding met dank aan Microsoft

Bestanden die worden aanbevolen, zijn cloud bestanden die aan dat account zijn gekoppeld, eigendom zijn van de gebruiker of worden gedeeld met de gebruiker.

Opnieuw ontworpen helppagina voor in app opdrachten

De helppagina voor in-app-opdrachten in spraaktoegang is volledig vernieuwd om deze eenvoudiger te gebruiken en beter te begrijpen. Met de zoekbalk kunnen gebruikers snel commando’s vinden en de verschillende categorieën bieden verdere houvast. Elk commando heeft nu een beschrijving en voorbeelden van zijn variaties, waardoor het gemakkelijker te begrijpen en te gebruiken is.

Windows 11 Build 23403 is in Dev kanaal
Afbeelding met dank aan Microsoft

Microsoft introduceert updates voor een nieuwe instelling voor het aanraaktoetsenbord. Door het aanvinken van een vakje: Toon het aanraaktoetsenbord wanneer er geen toetsenbord is aangesloten vervangt u de instelling: Instellingen > Tijd en taal > Typen > Aanraak toetsenbord met een nieuw vervolgkeuzemenu met 3 opties. Hiermee kunt u bepalen of tikken op een bewerking het aanraaktoetsenbord moeten starten:

 • Nooit: onderdrukt het aanraaktoetsenbord, zelfs als er geen hardware toetsenbord is aangesloten.
 • Als er geen toetsenbord is aangesloten: zal het aanraaktoetsenbord alleen tonen wanneer het apparaat wordt gebruikt als een tablet zonder het hardware toetsenbord.
 • Altijd: toont het aanraaktoetsenbord, zelfs wanneer het toetsenbord is aangesloten.

Verteller ondersteunt in Outlook

Verteller haalt nu updates voor de Outlook ondersteuning op wanneer Verteller wordt gestart. Meer informatie over het werk dat we voor Outlook hebben gedaan, vindt u in hoofdstuk 5 van de Verteller gebruikershandleiding. Het bedrijf heeft geen extra functionaliteit toegevoegd aan de Outlook-ondersteuning. Maar door dit werk kunnen updates van Outlook worden aangebracht via de Microsoft Store. U ontvangt een melding nadat de download is voltooid om u te laten weten dat de update is opgehaald. 

Met deze wijziging is de Outlook-ondersteuning van Narrator beperkt tot alleen Amerikaans Engels. Andere talen worden in een toekomstige updates ondersteund.

Kioskmodus voor meerdere apps

Multi app kioskmodus is een vergrendelingsfunctie voor Windows 11 waarmee een IT beheerder een reeks toegestane apps kan selecteren om op het apparaat uit te voeren. Alle andere functionaliteiten worden tegelijkertijd geblokkeerd. Hierdoor kunt u meerdere verschillende apps en toegangsconfiguraties voor verschillende gebruikerstypen maken, allemaal op één apparaat.

Volg deze instructies om te configureren met WMI. Het gebruik van de voorbeeld-XML van Windows 10 schakelt de functie in, maar resulteert in een leeg Start-menu. Om het Start-menu te vullen met uw apps, volgt u deze instructies om de lijst met vastgezette apps te genereren en voegt u deze toe aan uw XML-bestand na het sluiten van de StartLayout-sectie, zoals hieronder:

<win11:StartPins><![CDATA[ <em>Uw JSON hier</em>]]></win11:StartPins>
 • Vergeet niet de naamruimte bij te werken door de AssignedAccessConfiguration-tag te vervangen door de onderstaande:
<AssignedAccessConfiguration xmlns=”http://schemas.microsoft.com/As

Gebruikers zien nu een kopieerknop voor het snel kopiëren van codes voor tweefactor authenticatie of 2FA in notificatie toasts van apps die op de pc zijn geïnstalleerd of van telefoons die aan de pc zijn gekoppeld. 

Windows 11 Build 23403 is in Dev kanaal
Afbeelding met dank aan Microsoft

Microsoft doet haar uiterste best om te bepalen of een notificatietoast een authenticatiecode heeft, maar heeft hiervoor feedback nodig van haar gebruikers. Wanneer ze het fout hebben of als ze de code niet kunnen detecteren in een notificatietoast. Deze verandering begint uit te rollen, dus niet alle Insiders in het Dev Channel zullen het meteen zien.

VPN

Er is een overzichtelijke VPN-status toegevoegd aan het systeem vak bij verbinding met een herkend VPN profiel. Het VPN-pictogram, een klein schild, wordt over de actieve netwerkverbinding heen gelegd. Momenteel gebruikt het overlay VPN-pictogram niet uw systeem accentkleur, maar zal dit wel doen in een toekomstige build.

Het zoek vak op de taakbalk is lichter wanneer Windows is ingesteld op een aangepaste kleurmodus. Met name wanneer de Windows 11 modus is ingesteld op donker en de app modus is ingesteld op licht onder Instellingen> Personalisatie> Kleuren, ziet u een lichter zoek vak op de taakbalk.

Invoer

De vereenvoudigde Chinese handschrift herkenningsengine is bijgewerkt om sneller en nauwkeuriger te zijn. Evenals ondersteunde tekens gedefinieerd in GB18030-2022. Momenteel kunt u tekens in GB18030-2022 niveau 2 en sommige tekens in GB18030-2022 niveau 1 schrijven in het handschriftpaneel of rechtstreeks in het tekst veld wanneer dit wordt ondersteund.

Instellingen

Door met de rechtermuisknop op een Win32-app in Start te klikken of naar de app te zoeken en Verwijderen te kiezen, gaat u nu naar de Instellingen om de app te verwijderen.

Het Zoek vak

 • Problemen met renderen zijn opgelost bij gebruik van het aanraaktoetsenbord met het zoek vak op de taakbalk.
 • Een probleem is opgelost waarbij dubbelklikken op de glyph voor zoekmarkering in het zoek vak ervoor zorgde dat deze verdween.
 • Er is een probleem opgelost waarbij het zoek vak willekeurig zou verdwijnen.
 • Een probleem is opgelost waarbij het zoekpictogram verkeerd omdraaide voor talen van rechts naar links (RTL).
 • Er is een probleem opgelost waarbij u mogelijk tekst in het zoek vak zag flikkeren wanneer u erop klikte.
 • Een probleem is opgelost waarbij het zoek vak op één beeldscherm kon verdwijnen als u meerdere beeldschermen gebruikt.

Toegankelijkheid

Enkele toegankelijkheidsoplossingen gemaakt voor de instellingen voor zoeken onder: Instellingen> Persoonlijke instellingen> Taakbalk.

Een onderliggend probleem verholpen waarvan werd aangenomen dat het de oorzaak was dat Verkenner soms onverwacht op de voorgrond sprong.

Tenslotte

OPMERKING: Sommige fixes die hier worden vermeld in Insider Preview-builds van het Dev Channel, kunnen hun weg vinden naar de onderhoudsupdates voor de uitgebrachte versie van Windows 11.