Windows 11 Build 22000.593 met een nieuwe functie, desktop watermerk

Verwachte leestijd: 5 minuten

Microsoft is begonnen met de uitrol van Windows 11 KB5011563 naar gebruikers buiten de bèta kanalen. Deze release wordt geleverd met een paar nieuwe functies en kleine verbeteringen. Deze nieuwe optionele update kunt u via Windows Update of de offline installatieprogramma’s van KB5011563 downloaden.

Windows 11 Kb5011563 Preview Uitgebracht

Windows 11 KB5011563 is een optionele update en wordt niet automatisch geïnstalleerd. Tenzij u expliciet op de knop Naar Updates zoeken klikt. De optionele update kan dus worden overgeslagen. U hoeft deze nog niet te installeren, tenzij u die kleine verbeteringen en reparaties echt nodig heeft. Dezelfde reeks wijzigingen worden opnieuw uitgegeven met Patch Dinsdag op 12 april 2022.

In tegenstelling tot de update van vorige maand, bevat de optionele update van maart 2022 niet veel nieuwe functies, er zijn ook weinig kwaliteitsverbeteringen. Zo is het nu mogelijk voor het Windows 11 notificatiecentrum om maximaal drie toast meldingen tegelijk met hoge prioriteit weer te geven.

Hoofdpunten

 • Toast meldingen: Hiermee worden maximaal drie pop-up meldingen met hoge prioriteit tegelijk weergegeven. Deze functie is voor apps die meldingen verzenden voor oproepen, herinneringen of alarmen met Windows meldingen in het besturingssysteem. Hierdoor kunnen er maximaal vier pop-up meldingen tegelijk worden weergegeven: meldingen met drie hoge prioriteit en één normale prioriteitsmelding.
 • Er is een probleem bijgewerkt dat ertoe kan leiden dat Microsoft OneDrive de focus verliest nadat u de naam van het bestand hebt gewijzigd op enter drukt. Wanneer een bestand de focus verliest, moet u het opnieuw selecteren voordat u het kunt gebruiken.
 • Retourneert de bijbehorende Instellingen pagina wanneer u zoekt naar de woordwidgets

Downloadlink voor KB5011563

Windows 11 KB5011563 Directe downloadkoppeling:

U kunt de optionele updates rechtstreeks downloaden en installeren vanaf de pagina Windows Update-instellingen. Tegelijkertijd is het mogelijk om een ​​offline installatieprogramma, een .msu-pakket, uit de Microsoft Update Catalog te downloaden. De update kunt u dan uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van een ingebouwd mechanisme.

Update Catalog is vooral handig als u geen updates kunt installeren met Windows Update. In dit geval kunt u het offline pakket van de website van Microsoft halen.

Windows 11 verbeteringen

 1. Geef maximaal drie toast meldingen met hoge prioriteit tegelijk weer.
 2. Er is een probleem opgelost waarbij het OneDrive bestand de focus kon verliezen als u de naam ervan wijzigt en op Enter drukt.
 3. Microsoft heeft problemen opgelost met SystemSettings.exe en Searchindexer.exe.

Zoals eerder vermeld, brengt Microsoft wijzigingen aan in het standaardgedrag van het meldingscentrum. Na de update geeft Windows 11 drie toast meldingen met hoge prioriteit tegelijk weer. Dit geldt voor meldingen zoals oproepen, herinneringen of alarmen die identiek van aard zijn (prioriteit).

Als gevolg hiervan zult u waarschijnlijk maximaal vier toast meldingen krijgen, waarbij er drie meldingen met hoge prioriteit zijn en één normale prioriteitsmelding.

Fouten opgelost

Naast deze nieuwe functie heeft Microsoft ook verschillende bugs in het besturingssysteem verholpen. Zo is er een bug opgelost waarbij Windows de ondersteuning van opstart apps ten onrechte uitschakelt voor apps die zijn gebouwd met het Universal Windows Platform (UWP).

Er is nog een kritieke bug opgelost waarbij SystemSettings.exe kan stoppen met werken en searchindexer.exe ervoor zorgt dat de offline zoekopdracht van Outlook geen recente e-mails retourneert.

Microsoft zegt ook een potentieel prestatieprobleem te hebben opgelost, waarbij de opstarttijd toeneemt als gevolg van UI thread in een netwerk API. Het netwerk reageert als gevolg daarvan niet meer wanneer een 5G WWAN apparaat traag wordt geactiveerd.

Build 22000.593 verbeteringen en reparaties:

 • Vast geheugenlek in de wmipicmp.dll.
 • Problemen met instellingen voor uitvoeringsbeleid opgelost.
 • Een probleem opgelost waarbij webbrowsers zoals Edge HTML die door gpresult/h wordt gegenereerd, niet correct weergeeft.
 • Er is een probleem opgelost waarbij de PowerShell test voor AppLocker niet werkt met de fout Toegang geweigerd.
 • Een probleem opgelost waarbij Kerberos.dll niet meer werkte binnen de Local Security Authority Subsystem Service (LSASS).
 • Ondersteuning toegevoegd voor Microsoft Account (MSA) Pass-through in Azure Active Directory (AAD) Web Account Manager (WAM).
 • Microsoft heeft een probleem opgelost waarbij het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer (UAC) de apps die om verhoogde bevoegdheden vragen, niet correct weergeeft.
 • Microsoft heeft een probleem opgelost waarbij het Microsoft OneDrive bestand de focus kon verliezen wanneer u de naam ervan wijzigt en op Enter drukt.

Bekende problemen in deze update

Van toepassing opSymptoomTijdelijke oplossing
IT beheerdersNa de installatie van de Windows-updates die zijn uitgebracht op 11 januari 2022 of hoger, kunnen Windows-versies op een getroffen versie van Windows, herstelschijven (cd of dvd) die zijn gemaakt met behulp van de Back-up en herstel (Windows 7) app in Configuratiescherm mogelijk niet worden gestart. Herstelschijven die zijn gemaakt met behulp van de Back-up en herstel (Windows 7) app op apparaten waarop Windows-updates zijn geïnstalleerd die vóór 11 januari 2022 zijn uitgebracht, worden niet beïnvloed door dit probleem en moeten worden gestart zoals verwacht.

Opmerking: Er zijn momenteel geen back-up- of herstel apps van derden bekend die worden beïnvloed door dit probleem
Er wordt aan een oplossing gewerkt en er zal een update worden gegeven in een toekomstige release.
Bron: Microsoft.com

Watermerk op bureaublad

Met Windows 11 Build 22000.593 heeft Microsoft officieel een desktop watermerk ingeschakeld op machines die niet voldoen aan de officiële systeemvereisten voor het besturingssysteem.

U herinnert zich misschien nog dat Windows 11 officieel alleen nieuwere processors ondersteunt met TPM 2.0 en SecureBoot. 

Windows 11 Kb5011563 Preview Uitgebracht
Voorbeeld van een actieve ‘secureboot’ gededecteerd door rEFInd boot manager.

Om gebruikers eraan te herinneren dat hun hardware niet wordt ondersteund, plaatst Microsoft nu een watermerk. Dat verschijnt boven het systeemvak verschijnt, rechtsonder op het bureaublad.

Dit watermerk werd eerder opgemerkt in preview builds en heeft nu zijn weg gevonden naar het productiekanaal met de optionele update van maart.

Iedereen die Windows 11 heeft geïnstalleerd op een computer die niet officieel wordt ondersteund, ziet het watermerk op het bureaublad met de tekst: Er is niet aan de systeemvereisten voldaan. Vervolgens is er een link voor meer informatie.